En Hızlı Kırışıklık Giderme Yöntemleri

Kırışıklıklar Nasıl Geçer?

Kırışıklıklar çoğu kişinin baş etmeye çalıştığı bir cilt durumudur. Biz yaş almaya başladıkça cildimizdeki kırışıkların görünüşü daha da artar. Bu doğal ve korkulmaması gereken bir süreçtir.

Yaşlanmadan korkmak yerine, onu benimseyip kabullenmemiz gerekir. Amacımız yaşlanmamak değil, iyi yaşlanmak olmalıdır. Bu noktada cilt bakımı çok önemli bir yere sahip. Kırışıklıkları doğru cilt bakımıyla önleyip, görünüşünü büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Fakat sizin bu yolculukta yapmanız gereken en önemli bir adım vardır. O da sabretmek. Kırışıkların görünümü azaltmak kolay bir süreç değildir ve kısa sürede sonuç göremezsiniz.

Bu yüzden cildinize uzun süreler tanımalısınız. Kırışıklık gidermenin tek çözüm yolu; doğru ürünleri düzenli olarak kullanmak ve sabretmektir. Siz cilt bakımınızı aksatmadan yaptığınız taktirde istediğiniz sonuçları alabileceksiniz.

Motivasyon olarak fotoğraf çekmenizi öneririm. Benim sürekli kullandığım bir yöntemdir. Eski ve yeni fotoğraflarımı açıp karşılaştırdığım zaman gerçek farkı görebiliyorum.

Her gün cildinizi aynada gördüğünüz için değişiklikleri fark etmek zor olabiliyor. Bu yöntem rutininize daha sadık kalmanıza yardımcı olacaktır.

Kırışıklıklar Neden Olur?

Kırışıklıklar birçok sebepten dolayı olabilir. Sağlıksız hayat tarzı, stres, uykusuzluk ve kötü beslenme bu sebeplerin içinde yer alır.

Fakat fiziksel olarak maruz kaldığımız güneş, çevre kirliliği, sigara dumanı, elektronik aletlerin yaydığı mavi ışık cildimizdeki kırışıklıkların oluşmasındaki en büyük faktörlerdir.

Cildimizdeki kırışıklıkları azaltmak ve cildin dolgunluğunu sağlamak için kolajene ihtiyacımız vardır. 20 yaşından itibaren her yıl cildimizdeki kolajenin %1′ini kaybederiz.

Bu yüzden kırışıklıkları önlemek ve erken yaşlanmanın önüne geçebilmek için, cildimizdeki kolajen yıkımını engelleyip, üretimini arttırmamız lazım.

Resimde gördüğünüz gibi kırışıksız ve kırışıklı iki cilt mevcut.

Kolajenleri dokulardaki yapısal bütünlüğü sağlayan bir yapıştırıcı olarak düşünebilirsiniz. Ciltteki kolajen miktarı azaldıkça cildin dolgunluğu azalır ve kırışıklıklar oluşmaya başlar.

Kırışıklıklar Nasıl Azalır?

Güneş Kremi

Kırışıklıklardan kurtulmak için yapmanız gereken en etkili ve ilk adım önlemektir. Bu adım size belki pek iç açıcı gelmiyor ama bundan 5-10 sene sonra ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Cildimizin daha sağlıklı ve pürüzsüz kalmasını istiyorsak kolajen yıkımını engellememiz gerekiyor. Ancak bu şekilde kırışıklıklardan kurtulabiliriz. Çünkü siz ciltteki kolajenlerin yıkımını durduracak adımları uygulamazsanız yeni kolajen üretmenin bir anlamı kalmaz.

Kolajen yıkımını önlemek için yapmanız gereken şey çok basit; Düzenli güneş kremi kullanmak. Çünkü güneş: cildimize en çok zarar veren ve en çok kolajen yıkımına neden olan faktördür.

Güneşin verdiği zararı daha iyi anlamanıza yardımcı olacak çok güzel bir fotoğraf :

En İyi Kırışıklık Giderme Yöntemleri

Bu fotoğraftaki kişi uzun yıllar boyunca kamyon sürücülüğü yapmış. Yüzünün bir tarafı sürekli güneşe maruz kalmış, diğer taraf ise kalmamış. Daha az güneş gören taraf gördüğünüz gibi daha az kırışık ve sağlıklı görünüyor. Güneşin cildimize verdiği zararı çok iyi anlatan bir fotoğraf.

Dışarıdaysanız 2 veya 2.5 saatte bir güneş kreminizi tekrar uygulayarak kullanmanız gerekiyor. Evin içinde iseniz direkt güneşe maruz kalmıyorsanız gün içinde 2-3 kere güneş kremini yenilemek yeterlidir.

Güneş kremi kullanmak cildinize yapabileceğiniz en iyi yatırım olacaktır.

A Vitamini (Retinoidler)

En etkili cilt bakım içeriklerinden başlayalım. Kırışıklar konusunda en etkili içerik nedir diye sorarsanız cevap a vitaminidir.

A vitamini, yani retinoidler cildin hücre yenilenme hızını arttırırlar. Böylece ciltteki kolajen ve elastin üretimi artar. Deriyi kalınlaştırır, dolgunlaştırır ve güçlendirirler.

Aynı zamanda antioksidan oldukları için kolajen yıkımını engellerler. Yani hem kolajen üretimini arttırır hem de yıkımını engellerler. Kulağa çok hoş geliyor 😀

C Vitamini

C vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Ciltteki kolajenlerin yıkımı önleyebilen en etkili içeriklerin başında yer alır.

C vitamininin aktif olan formu L- Askorbik asit kırışıklıklar konusunda çok etkilidir. L-Askorbik asit c vitamininin en güçlü formudur. Ek olarak kolajen üretimini de arttırır.

L -Askorbik asidi kullanamayan bir cilde sahipseniz 3-0 Etil Askorbik Asit içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.

Bu form ciltte L- Askorbik aside dönüşerek çalışır ve kolajen üretimine katkıda bulunur. Sadece daha yavaş salındığı için ciltte irritasyon yapma olasılığı daha düşük bir formdur.

L- Askorbik asit ve diğer C Vitamini serum önerilerine buradan ulaşabilirsiniz..

Niasinamid

Niasinamid kırışıklıkları gidermek konusunda size yardımcı olacak içeriklerdendir. %5 oranında kullanılan niasinamid, ciltteki kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olur.

Aynı zamanda niasinamid antioksidan olduğu için ciltteki kolajen yıkımını engellemeye yarar. Yani niasinamid kullanarak, hem kolajen yıkımını engellersiniz hem de üretimine katkıda bulunursunuz.

Peptitler

Peptitler cilt proteini oluşturmakla bilinirler. Cildin dolgun, pürüzsüz ve elastik kalmasını sağlayacak kolajen ve elastinleri üretirler. Cilde sinyal vererek daha fazla kolajen üretmesini sağlarlar.

Rutininize peptit ürünü eklemeniz kırışıklardan kurtulmanız konusunda size çok yardımcı olacaktır. Göz altlarındaki kırışıklıklar içinde peptit serumlarını kullanabilirsiniz.

Glikolik Asit

AHA’lardan olan glikolik asit en kuvvetli asittir. Molekül boyutu çok küçük olduğu için cildin en alt katmanlarına kadar ulaşır ve kolajen üretimi arttırır.

Bunun yanında glikolik asit ciltteki mat görüntüyü alır, ölü hücreleri ciltten atar, lekeleri ve sivilceleri de azaltır.

Eğer hassas bir cildiniz yoksa glikolik asidi rahatça tolere edebilirsiniz. Hassas cilde sahipseniz %5 gibi düşük yüzdeli glikolik asitleri deneyebilirsiniz.

Vazelin

Vazelin kırışıklık önleyicidir. Göz çevresinde çok etkilidir. Derinin üst katmanında bir bariyer oluşturur ve ciltteki su kaybını %99 gibi çok yüksek bir oranlar önler. Çoğu kırışıklık cildin susuz kalmasından dolayı oluşur.

Vazelin kullanarak ciltteki su kaybını önleyip, nemsizlikten kaynaklı kırışıklıkları azaltabilirsiniz. Ve bunun yanında uzun vadede göz çevresindeki kırışıklıkların oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Her gün akşam rutininizin son adımı olarak vazelini bütün göz çevrenize sürebilirsiniz.

Kuru bir cildiniz varsa slugging yöntemi şeklinde bütün cildinize de uygulama yapabilirsiniz.

Özellikle çok güzel bir göz çevresi kırışıklık kremidir. Pahalı göz kremleri yerine bir de bu yöntemi denemenizi öneririm. Sabaha yumuşacık ve parlayan göz altlarıyla kalkacaksınız.

Benim de kullandığım bir yöntemdir. Bu yöntem hassas göz çevresinde bile probleme sebep olmaz. Ayrıca vazelin, komedojenik değildir yani gözenekleri tıkamaz. Fakat miliaya meyilli bir göz altınız varsa her gün bu yöntemi kullanmayın.

Sigara

Sigara; cildimizdeki kolajenleri yıkıma uğratan enzimleri aktifleştirir. Bu enzimler yaşlanmamızı hızlandırırlar.

Erken yaşlanmak istemiyorsanız sigara içmeyi bırakmanız, muhtemelen sizin için iyi bir seçenek olacaktır.

Yeterli Uyku

Her gün yeteri kadar uyumak, cildimizdeki kolajenlerin yıkımını engellemek için yapabileceğimiz çok etkili adımlardandır.

Uykusuzluk cildimizdeki kolajenlerin üretimini kötü anlamda etkiler ve cildin işlevini bozar. Bilindiği üzere en sağlıklı olan her gün 7-9 saat arasıdır uyumaktır.

Kozmetik Cilt Bakımı İşlemleri

Şimdiye kadar sıraladığım adımlar sizin evde uygulayacağız etkili yöntemlerdir. Fakat kırışıklar konusunda daha profesyonel bir yaklaşım istiyorsanız size, kırışıklıkları azaltmak için en etkili olan kozmetik cilt bakımı işlemlerinden bahsedeceğim.

Bu işlemler güzellik merkezlerinde veya dermatologların yaptığı profesyonel cilt bakımı işlemleridir.

Daha ilerleyen yaşa ve derin kırışıklıklara sahipseniz kozmetik cilt bakımı işlemlerine ihtiyacınız olabilir. Dediğim gibi her yıl cildimizdeki kolajenleri yavaş yavaş kaybederiz ve yaşımız ilerledikçe kolajenleri yerine koymak daha da zor bir hale gelir.

Bu noktada size kozmetik cilt bakımı işlemleri çok yardımcı olacaktır. Bu işlemlerle, kırışıklıklardan daha kolay ve daha kısa sürede kurtulabilirsiniz. Tabi ki evde cilt bakımınızı da düzenli olarak yapmalısınız.

Lazer Tedavisi

Bu tedavi yöntemi ; cilt dokusunu ve görünümünü iyileştirmek için, cilde lazer ışınları uygulamasıdır. Lazer, cildin derinliklerine nüfuz eden termal enerji ışınları oluşturur. Bu ışınlar, cildi katman katman hassas bir şekilde kaldırır.

Bu işlem vücudun doğal iyileşme sürecini uyarır. Daha dolgun ve yenilenmiş bir cilt için kolajen üretimini ve hücre yenilenmesini teşvik eder.

Lazer tedavisi kırışıklıklar konusunda en etkili kozmetik işlemlerinden biridir. Fakat bu işlem pahalıdır ve mutlaka bir dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Yanlış kişinin ellerinde kötü sonuçlar doğabiliyor. Bu kötü sonuçları bir yakınım deneyimledi ve bende kendi gözlerimle gördüm. Bu yüzden yaptıracağınız yeri çok titiz bir şekilde seçmelisiniz.

Dermapen

Dermapen işlemi; cilde steril iğneler sokularak, ciltte yara oluşturulan bir işlemdir. Cilt bu yaraları iyileştirmek için çok fazla kolajen üretmeye başlayacaktır. Böylece ciltteki kırışıklıklar dolmaya başlayacaktır.

Lazer tedavisinden biraz çekiniyorsanız dermapen işlemini yaptırabilirsiniz. Bu işlemde kırışıklılar konusunda en etkililer arasında yer alır.

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling işlemi; cilde yüzsek dozda asit solüsyonu uygulanmasıdır. Cilde uygulanan bu asit solüsyonu cildi tamamen soyar.

Böylece cilt tramvaya uğrar ve iyileşme mekanizması harekete geçer. Cildi onarmak için daha fazla kolajen ve cilt hücresi üretimi gerçekleşir. Böylece daha kırışıksız ve pürüzsüz yeni deri cilt yüzeyine çıkar.

Led Terapi / Tedavisi

Led Terapisi/ Tedavisi; kırışıklıkları azaltmak için cildin, görünümünü iyileştirdiğini bildirilen, düşük dalga boylu kırmızı ışık uygulamasıdır. Başka cilt sorunları için farklı renkli ışıklar uygulanır fakat, kolajen üretimi için kırmızı ışık uygulanır.

Bu yöntem cildin alt katmanlarındaki kolajen üretimini arttırır ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur.

Bu işlem yan etkisizdir, sonrasında yara veya soyulma olmaz. Tedavi bittiğinde günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Bu yüzden diğer işlemlere göre daha güvenlidir.

Son Olarak;

Dediğim gibi kırışıklardan kurtulmak çok uzun bir yolculuktur. Geçici yöntemler uygulamak yerine hayatınız boyunca zevk alarak ve düzenli bir şekilde uygulayacağınız bir cilt bakım rutini belirlemelisiniz.

Kendim de son bir senedir cildimde gözlemlediğim bazı kırışıklıkları azaltmak için uğraşıyorum. Kırışıklıkların bir kısmının dolduğunu gözlerimle gözlemledim fakat, tamamen görünüşünü azaltmak için daha çok zamana ihtiyacım olduğunu biliyorum.

Doğru adımları uygulayıp, cildimi sürekli güneşten koruyorum ve bekliyorum. Biliyorum ki cildim zamanla bana istediğim sonucu verecek.

Cilt bakımı uzun soluklu bir yolculuktur. Bu yüzden sakın pes etmeyin çünkü devamlılık; kırışıklıklarla olan savaşta elinizdeki en güçlü silahtır.