kimyasal peeling

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling nedir?

Kimyasal peeling adı kulağa korkutucu geliyor olabilir. Fakat kimyasal peeling güvenli bir cilt bakım işlemidir. Uzun yıllardır yapılır. Birden fazla yararı vardır ve özellikle leke tedavisi için çok kullanılır.

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling kozmetik bir cilt bakımı işlemidir. Cildinizdeki kusurları iyileştirmek için cilde yüksek dozda asit solüsyonu uygulanır. Dermatologlar veya güzellik merkezleri tarafından yapılan bir işlemdir.

kimyasal peeling 1

Genelde bu asit solüsyonun içerisinde yüksek dozda trikloroasetik, alfa hidroksi (aha) ve beta hidroksi (bha) asitler kullanılır.

Buradaki amaç ciltteki üst tabakayı tamamen soymaktır. Cilt işlem sonrasında pul pul dökülür. Ardından yeni taze deri çıkar. Yeni deri daha canlı, daha az kırışıksız, lekesiz ve pürüzsüzdür.

Kimyasal Peelingin Faydaları

  • Sivilceleri azaltır
  • Lekeleri azaltır
  • Gözenekleri temizler
  • Kırışıklıklar ve ince çizgileri azaltır
  • Ciltteki kolajen üretimini arttırır
  • Donuk ve mat cilt görünümünü iyileştirir
  • Çillere ve güneş lekelerini azaltır
  • Yara izlerini iyileştirir

Kimyasal Peelingin Uygulanması

İlk adımda cilt bir temizleyici yardımıyla temizlenir. Sonrasında ciltteki fazla kirleri arındırmak için aseton solüsyonu kullanılır.

Cilt tamamen temizlendikten sonra hassas bölgeler dışındaki bütün cilde asit solüsyonundan sürülür. Bu işlem 2 kere daha tekrarlanır.

İşlemden hemen sonra cildin kızarması normaldir. Üçüncü gün ciltte soyulmalar başlar. Yaklaşık bir haftada soyulmalar durur ve cilt kendini tamamen iyileştirmiş olur.

Bu süreçte cildiniz çok gergin ve kuru olur. Cilt, tamamen iyileştikten sonra daha canlı, parlak, daha az lekeli hale gelir ve kırışıklıkların bir kısmı dolar.

Uygulama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Derinizi Soymayın

Cilt soyulduğu zaman fazla derileri kendiniz çekerek soymayın. Bu işlem ciltte inflamasyon oluşturmasına, sonrasında leke bırakmasına neden olur.

Çok rahatsız olursanız makasla fazla deriyi kesebilirsiniz. Fakat bunu yaparken çok dikkatli olmaya çalışın.

2- Cildinizi Güneşten Olabildiğince Koruyun

Bu işlem sonrasında mutlaka güneş kremi kullanmalısınız. İşlemi yaptırmaya giderken yanınızda güneş kreminizi ve şapkanızı götürün.

İşlem sonrasında güneş kremini hemen sürün. Dışarı çıkarken şapkanızı takın.

Sonrasında cilt tamamen iyileşene kadar evde bile güneş kreminizi 2-3 saatte bir sürün.

Cildiniz işlem sonrası çok hassas olacaktır. Bu yüzden dışarıdan evin içine gelen güneş bile cildinize fazla gelecektir.

3- Cilde Çok Nazik Davranın

İyileşme döneminde cildinizi yıkarken veya krem sürerken çok nazik hareketler uygulayın. Yavaşça ve bastırmadan cildinizi temizleyin.

4- Kış Aylarında Yaptırın

Kimyasal peelingi kış aylarında yaptırın. Kışın cildi güneşten korumak yaza göre daha kolaydır.

Hava daha erken kararır ve soğuktan dolayı evde daha çok vakit geçiririz. Bu yüzden kışın bu işlemin uygulanması daha güvenlidir.

5- Cilde Sıcak Su Değdirmeyin

Cildinizi yıkarken kullandığınız su mutlaka soğuğa yakın ılık su olsun. Sıcak su cilt bariyerinizi yıpratmaya neden olur.

Bu işlem sonrası cilt bariyeriniz zaten savunmasız olacaktır. Sıcak su bu durumu daha da kötüleştirir.

6- Makyaj Yapmayın

İyileşme sürecinde cildinize makyaj yapmayın. Makyaj malzemeleri cildinizi kaşındırabilir veya ciltte farklı bir reaksiyona neden olabilir.

Çünkü cilt daha hassas olduğu için normalde karşılaşmadığınız durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca makyajınızı çıkartmak için makyaj temizleyici ile cildinizi ovalamak zorunda kalacaksınız. Bu işlemleri uygulamak cildin iyileşme süresini uzatır.

Bu yüzden iyileşme süresi boyunca zorunda kalmadıkça makyaj yapmamak sizin yararınıza olacaktır.

7- Tek Seansta İnanılmaz Sonuçlar Beklemeyin

Bu tarz işlemlerde tek seansta inanılmaz sonuçlar beklemek doğru olmaz. Çok iyi sonuçlar almak istiyorsanız bu tarz kozmetik işlemlerini en azından 4-5 kere daha yaptırmak gerekir.

Kimyasal peelingi düzenli olarak yaptırdığınız zaman, ciltte gözle görülen büyük değişimler gözlemleyeceksiniz.

Tabi ki çok derin cilt problemleriniz yoksa tek seansta da istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz.

8- Cilt Bakım Rutininizi Minimuma İndirin

İyileşme sürecinde cildinizi bir yara olarak görmelisiniz. Bu nedenle cildinize farklı davranmalısınız. Günlük kullandığınız ürünler bu süreçte cildinizde irritasyona neden olabilir.

kimyasal peeling 2

Bu yüzden iyileşme sırasında cilt bakım rutininizi minimuma indirmelisiniz. Zaten işlemi yapan kişi sizi bu konu hakkında bilgilendirir.

9- Bir Doktora Yaptırın

Bu işlem ciltte ciddi değişimlere yol açan bir işlemdir. İyi ellerde uygulandığı zaman size harika sonuçlar verir. Fakat tecrübesiz bir kişi tarafından yapılırsa cildinizde düzeltemeyeceğiniz kalıcı hasarlara sebebiyet verebilirsiniz.

Bu yüzden kimyasal peeling, bu konuda profesyonel olan dermatologlar tarafından yapılmalıdır.