PHA Nedir?

En yeni asitler olan ve popüler hale gelmeye başlayan pha’lerin dünyasına dalış yapıyoruz.

Işıltılı, sağlıklı, cam görünümüne sahip bir cilt istiyorsanız, poli hidroksi asitler tam aradığınız cilt bakım içerikleridir.

Cilt bakım asitleri kullanmak istiyorsunuz ama çok hassas, kızaran alerjik bir cilde sahip olduğunuz için kullanamıyor musunuz?

Bunları dert etmenize gerek yok çünkü sizin derdinize çare bulacak olan bir asit türü vardır! Bunlar poli hidroksi asitlerdir.

Aha, bha’lerden sonra cilt bakım dünyasına eklenen ve en yeni olan pha nedir, pha ne işe yarar bunlara bir göz atalım..

Pha Nedir?

Pha’ler kimyasal asitlerdir ve cilt bakımında peeling görevi görürler. Pha ne demek? Pha’ların açılımı Poli Hidroksi Asitlerdir.

Poli hidroksi asitler, alfa hidroksi asitlerin (AHA) uzaktan akrabalıdır. En büyük molekül boyutuna sahip asit grubudur. Bu nedenle en nazik eksfoliasyonu size sunarlar.

Poli hidroksi asitler adı altında 3 tane asit vardır. Bunlar; glukanolakton, laktobiyonik asit ve maltobiyonik asittir.

Bu asitler eksfoliasyon görevlerinin yanı sıra aynı zamanda harika nemlendiricilerdir. Cilde nemi çekmeye yararlar ve cilt bariyerini güçlendirirler.

Ayrıca cildimizdeki kolajeni yiyen enzimleri engellerler. Bu yüzden kırışıklıklar ve yaşlanma konusunda da etkililerdir.

Bunların dışında polihidroksi asitler aynı zamanda antioksidanlardır. Yani cildi güneş ışınları, çevre koşulları gibi faktörlerden korur ve yaşlanmayı geciktirirler.

Bir harika özellikleri de cildinizi güneşe karşı hassaslaştırmazlar. Bu yüzden lekeli ciltler için harikalardır.

Poli hidroksi asitler hassas, çok hassas ciltler için uygunlardır. Aynı zamanda roza, egzama gibi cilt problemleri olan kişiler de rahatlıkla kullanabilir.

Pha’ların Yararları Nelerdir?

  • Cildi aydınlatır
  • Ciltteki pütürleri azaltır
  • Gözenekleri küçültür
  • Lekeleri azaltır
  • Ölü hücreleri ciltten atar
  • Antioksidandır
  • Cildi nemlendirir
  • Kızarıklıkları azaltır
  • Ciltteki güneş hasarını onarır

PHA’ların AHA ve BHA’lardan farkı

AHA ve PHA’ler su bazlıdır ve ikisi birbirinin kuzenidir. Yani hemen hemen aynı sayılırlar. Bu iki asit grubunu birbirinden ayıran özellik molekül boyutlarıdır.

Poli hidroksi asitler daha büyük molekül boyutuna sahip olduğu için cildin en derinine kadar inemez ve emilimi daha yavaştır.

Bu nedenle bu asitler daha naziktir ve ciltte iritasyon yaratma olasılıkları hemen hemen yoktur. Bu da onu hassas ve çok hassas ciltler için harika yapar.

BHA ve PHA farkları da; BHA’lar yağ bazlıdır. Bu asit grubu gözeneklerin en derinine kadar inip gözenekleri derinlemesine temizler.

Bu yüzden BHA’lar yağ kaynaklı cilt problemlerini (siyah nokta, sivilce, kapalı komedonlar) azaltırlar.

Bunun aksine Poli hidroksi asitler su bazlı olduğu için daha çok leke, nemsiz cilt, kırışıklık, mat cilt görünümü gibi problemlerle savaşır.

Bu asitlerin hepsinin sahip olduğu bir özellik vardır; o da eksfoliasyon. Yani bu asitlerin hepsi ölü hücreleri ciltten atar, böylece cildin emilimini, aydınlığını arttırırlar ve pürüzlü cilt dokusunu azaltırlar.

Bu yüzden AHA, BHA, PHA’ların hepsi eksfoliye edici asitler grubu altında toplanırlar.

Tabi her asit eksfoliye edici değildir mesela hyaluronik asit, askorbik asit, azelaik asit, ferulik asit, yağ asitlerinin adları asittir fakat hiçbirinin eksfoliye edici etkisi yoktur.

PHA Nasıl Kullanılır?

Bu asitlerin diğerlerine göre daha nazik olduğunu söylemiştim. Bu yüzden bunlar her gün kullanıma uygunlardır. Fakat hassas ciltli iseniz haftada 3-4 kere kullanıma indirebilirsiniz.

Bu asitlerin sabah veya akşam kullanımı da fark etmez. Günde 1 kere istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu asitler retinol, c vitamini gibi içeriklerle de beraber kullanılabilir ve herhangi bir yan etki oluşturmazlar.

Pha Hangi Cilt Tiplerine Uygundur?

Bu asit grubu her cilt tipi için uygundur. Fakat özellikle hassas, çok hassas, alerjik, kuru ciltler için uygunlardır.

Bunlar dışında roza, egzama gibi cilt problemleri olan ve pul pul dökülen cilt tiplerine de uygundur.

Özet

Polihidroksi asitler (PHA) cildinizdeki ölü hücreleri atarak size daha lekesiz, ışıltılı, yenilenmiş, sağlıklı bir cilt sunarlar.

Bunların yanında yaşlanma karşıtı ve antioksidan olan bu asit grubu cildinizi yoğun bir şekilde nemlendirir.

Bu asitler tüm cilt tipleri dahil olmak üzere, çok hassas, rozalı, kuru, egzamalı, alerjik ciltlerin de kullanımına uygundur.

Dolgun, pürüzsüz, yenilenmiş, parlak ve lekesiz bir cilt arıyorsanız poli hidroksi asitleri mutlaka cilt bakım rutininize eklemelisiniz.