Fungal Akne Nedir ve Nasıl Geçer?

7 Nis 2022

Beren

Beren

Uzman Estetisyen

fungal akne

Fungal akne nedir? Bilimsel adı “Malassezia Folliculitis” olan fungal akne çok uzun süredir var olan bir cilt problemidir. Fakat son yıllarda pandeminin baş göstermesinden kaynaklı taktığımız maskeler sebebiyle çok sık görülen bir problem haline geldi.

Fungal Akne Nedir?

Fungal akne; cildimizde zaten bulunan mayanın ortaya çıkması ve birikmesi durumudur. Mantar ve bakteriden kaynaklı oluşmaz.

Fungal Akne Nasıl Geçer?

Fungal akneyi tetikleyen durumlar ve tedavi yöntemleri normal akneden daha farklıdır. Çünkü normal akne bakteri kaynaklıdır fakat, fungal akne maya kaynaklı oluşur.

Fungal Akne Nerelerde Görülür?

Genellikle;

  • Alın
  • Saç çizgine yakın yerlerde
  • Omuz
  • Sırt
  • Ve göğüste görülebilir.

Fungal Akne Tetikleyicileri

Genellikle nemli bölgelerde yaşayan insanlarda daha çok görülür. Mayalar nem ve yağ sayesinde büyüyüp gelişirler. Bu türde bir maya olduğu için tetikleyicisi nem ve yağdır. Şu gibi durumlar fungal akneyi tetikler;

  • Çok Terlemek
  • Maske Takmak
  • Çok sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde yaşamak
  • Çok fazla nemlendirici, güneş kremi ve makyaj sürmek
  • Akne ilacı kullanmak (Akne ilaçları ciltteki bakterileri öldürdüğü için bakterilerin azalmasının nedeni olarak mayalar, daha çok büyüme eğilimi gösterirler)
  • Cilt bakımınızda yağ kullanmak (Nemlendirici veya serumlarınızın içindeki yağlar da sayılıyor bunlara da dikkat etmek gerekir)

Fungal akneyi tetiklemeyen yağsız nemlendirici önerilerine buradan ulaşabilirsiniz..

Fungal Akneyi Nasıl Ayırt Edeceğiz?

Fungal akne kapalı komedonlarla (siyah, beyaz noktalar) çok benzer görüntüdedir. Bu yüzden çoğu zaman karıştırılır. Fungal aknenin farkı; kaşıntılıdır, kırmızı/pembe renktedir, genelde toplu halde bulunurlar ve boyutları aynıdır.

fungal akne 2
fungal akne 3

Fungal Akne Nasıl Geçer?

Kepek Şampuanları

Kepek şampuanları antifungaldır. Kepeği ve fungal akneyi oluşturan maya aynı olduğu için kepek şampuanı kullanımı, fungal akneyi tedavi etmek için en iyi yöntemdir.

Kepek şampuanını yüzünüze sürmek çokta mantıklı bir seçenekmiş gibi gelmiyor fakat dediğim gibi bu bir maya olduğu için tedavi yöntemi diğer cilt durumlarından farklıdır.

Kepek şampuanı kullanımı sonucu cildiniz olduğundan daha kuru bir hale gelebilir. Fakat bu geçici bir süreçtir.

Prozinc Arındırıcı Şampuan

Prozinc markasının arındırıcı şampuanı güzel bir seçenektir. İçerisindeki Zinc Pyrithione etken maddedir.

Diğer kepek şampuanlarını da tercih edebilirsiniz. Ama içerisinde Zinc Pyrithione olmasına dikkat edin. Bu markanın içinde parfüm, renklendirici, formaldehit ve silikon içermediği için cilt için daha güvenlidir.

Ketoral

Bu ürün medikal bir kepek şampuanıdır. İçerisindeki % 2’lik Ketokonazol maddesi fungal akneyi geçirme konusunda çok başarılıdır. Eczanelerde bulabilirsiniz.

Kepek Şampuanı Kullanımı

Kepek şampuanlarını, fungal akne tamamen geçene kadar haftada 3-4 gün, günde 1 kere olmak kaydıyla temizleyicinizin yerine kullanın.

Kuru yüzünüze veya vücudunuza maske gibi ince bir tabaka halinde sürün ve 5 dakika etki etmesi için bekleyin. Sonrasında durulayıp tonik ve serumlarınızı sürebilirsiniz.

Fungal akne tamamen geçtikten sonra geri gelmemesi adına, haftada 1 kere yine aynı şekilde temizleyicinizin yerine kullanın.

Salisilik Asit

Kepek şampuanları kadar etkili olmasa da salisilik asit yağ bazlı bir asit olduğu için, fungal akneyi azaltma konusunda size yardımcı olacaktır.

Revolution Skincare Tonik Salisilik Asit

İçerisindeki %2’lik salisilik asit bulunan parfümsüz tonik. Haftada 2-3 kere cildinizi temizledikten sonra kuru haldeki cildinize pamuk yardımıyla uygulayın.

Sülfür (Kükürt)

Sülfür diğer adıyla kükürt, fazla yağı ve nemi dengelemeye yarayacağı için fungal akneyi azaltma konusunda size yardımcı olacaktır.

%5-10 arasındaki sülfür içeren sabunları kullanabilirsiniz. Temizleyicinizin yerine haftada 2-3 kere kükürt sabunu ile cildinizi yıkamanız yeterlidir.

Dr. Ea Laboratories Zantis Kükürt, Salisilik Asit, Glikolik Asit Sivilce Sabunu

İçerisinde sülfürün yanı sıra salisilik asit bulunduğu için fungal akneleriniz konusunda daha da etkili olacaktır.

Son Olarak Birkaç Öneri;

  • Terlemeyi engellemeniz mümkün değildir fakat terlediğiniz anda cildinizi veya vücudunuzu yıkayıp terin ciltte kalmasını engelleyebilirsiniz. Veya içeriği sade bir miseller suyla cildinizdeki teri silebilirsiniz.
  • Cilt bakımınızdaki bir ürün fungal akneye sebebiyet veriyor olabilir. Fungal akneye hangi ürünün sebebiyet verdiğini bulmak için öncelikle bütün ürünlerinizi kullanmayı bırakıp, birkaç gün sadece temizleyici ve nemlendirici kullanın. Sonrasında 4 gün aralıklarla ürünlerinizi teker teker tekrar rutininize dahil etmeye başlayın. Eğer eklediğiniz belli bir üründen sonra fungal akneniz artıyorsa o ürünü kullanmamalısınız.
  • Çoğu ciltte yağ kullanımı fungal akne tetikleyicisidir. Eğer bu durum söz konusuysa, temizleyicinizden tutun güneş kremi ve fondöteninize kadar yüzünüze sürdüğünüz her şeyin içeriğinde yağ olmamasına dikkat etmelisiniz.

Güncel Yazılar

Bakuchiol Nedir?

Bakuchiol Nedir?

Yaşlanma geciktirici ve cilt gençleştirici özellikleri sayesinde cilt bakımı rutininizde mutlaka bulunması gereken doğal bir içeriktir..

Pha Ürün Önerileri

Pha Ürün Önerileri

Pha’lar cildinizi nazikçe eksfoliye ederken aynı zamanda nemlendirme ve aydınlatma yetenekleriyle bilinirler…

PHA Nedir?

PHA Nedir?

Işıltılı, sağlıklı, cam görünümüne sahip bir cilt istiyorsanız, PHA’ler tam aradığınız cilt bakım içerikleridir..

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik asit cildinizi efksoliye edip, lekeleri, sivilceleri azaltmaya yarar ve cildinizin aydınlanmasını sağlar..

Sosyal Medya Hesaplarım

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir

Kuşburnu Yağının Cilde Faydaları

Çok popüler olan, aynı zamanda bütün cilt tiplerinin sevebileceği ve rahatça kullanabileceği bir yağ olan kuşburnu yağının faydaları..

Keratosis Pilaris Nedir?

Bu cilt problemine tavuk derisi cilt veya çilek cilt de denildiğini duymuş olabilirsiniz. İnsanların çoğunda görülebilen bir cilt durumudur.

Salyangoz Özünün Cilde Faydaları

Salyangoz özü yaraları iyileştirmede, cildi yumuşatmada, nemlendirmede ve onarmada çok etkilidir..

C Vitamini Serum Önerileri

Daha genç ve ışıldayan bir cilt için uygun fiyatlı ve güzel içerikli c vitamini serum önerilerini okumaya devam edin..

Ginsengin Cilde Faydaları

İyileştirici ginsengin faydaları; cildin sağlığını, dokusunu, rengini, yaşlanma belirtilerini iyileştirir ve harika bir antioksidandır..

Gözenekler Nasıl Sıkılaşır?

Gözeneklerin görüntüsü çoğu kişinin rahatsız olduğu bir cilt problemidir. Kuru, yağlı cilt fark etmeksizin her cilt tipinde görülebilen bir problemdir..

0 Yorum