aha bha

Aha Bha Pha Nedir? Ne işe Yarar?

Aha Bha peeling nedir? Aha Bha Pha’lerin ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenelim mi?

Aha Bha Pha Nedir?

Aha bha ne demek? Aha Bha ve en son eklenen Pha’lar asittir ve cilt bakımında kimyasal peeling gibi davranırlar.

Kimyasal Peeling (başka bir deyişle, eksfoliasyon işlemi) ; Ölü hücreleri cilt yüzeyinden atmaya yarayan işlemdir. Cilt çoğu zaman ölü hücreleri tek başına atamaz. Peeling işlemi, bu atılamayan ölü hücreleri cildin atmasına yardım eder.

Kimyasal adı sizi korkutmasın. Asitler cilt için güvenli ve test edilmiş içeriklerdir.

Bu asitler; yüz yıkama jeli, serum, tonik, esans ve nemlendirici şeklinde bulunabilir. Nasıl kullanacağınızı cilt bakımı nasıl yapılır yazısında okuyabilirsiniz.

Birden fazla sorunu tedavi etmeye yönelik oldukları için her cilt tipinin mutlaka kullanması gereken içeriklerdir. Fiziksel peelingler ile tamamen farkı şekilde çalışırlar.

Fiziksel ve Kimyasal Peeling Arasındaki Fark

Fiziksel Peeling

Alet ya da cilt bakım ürünleriyle cildin üst yüzeyindeki tabakayı soymaya yarar. Bu nedenle, cilt için çok yararlı oldukları söylenemez. Çünkü cildin üstündeki tabakayı soymak cildi daha da hassaslaştırır.

Fiziksel peeling size anlık sonuçlar verir. Fiziksel peelingi uyguladıktan hemen sonra cildiniz daha parlak ve pürüzsüz görünür. Fakat uzun vadede ciltte değişimler yaratamaz.

aha bha 2

Fırça ile cildi ovmak, şeker ya da içerisinde tanecikler bulunan ürünler fiziksel peeling kategorisine girer.

Kimyasal Peeling

Cildin alt katmanına nüfuz ederek, ölü deriyi bir arada tutan yapıştırıcı tabakayı çözer.

Kimyasal peeling işlemi; ölü hücrelerin ciltten atılmasına yardımcı olur. Bu ölü tabaka ciltte tıkanmış gözeneklere ve sivilcelere neden olur.

Bu işlem, uzun süreli kullanımlarda kalıcı sonuçlar verir. Fiziksel peelinge göre daha nazik bir eksfoliasyon sunar.

Aha Bha Pha;

  • Pütürlü cilt yüzeyi
  • Gözenek
  • Donuk ve Mat görüntü problemlerinden şikayetçi iseniz tam size göredir.

Aha Bha Pha ürün önerilerime buradan ulaşabilirsiniz

Alfa Hidroksi Asit (AHA)

Aha nedir? Aha ne demek? Alfa hidroksi asitler (AHA) suda çözünen asitlerdir. AHA ve BHA ‘ları birbirinden ayıran özellikte budur. Yaşlanan, lekeli ve kuru ciltler için çok iyidir.

Başka özelliklerinden biri iyi nem çekici olmalarıdır. Cildi dolgun ve ışıltılı gösterirler. Güneşe karşı cildi hassaslaştırırlar.

AHA ‘ların molekül boyu büyükten küçüğe doğru şöyle sıralanır;

aha bha 1

Asitlerin molekül boyu küçüldükçe, cildin en alt katmanlarına inmeleri de kolaylaşır. Böylece daha kuvvetli etki gösterirler.

Mandelik asit

Hassas ve yağlı ciltler için en iyisidir. En büyük molekül boyutuna sahip olduğu için cildi irite etme olasılığı düşüktür.

Cildin katmanlarında yavaşça ilerleyerek nazik bir eksfoliasyon sunar. Mandelik asit hem su hem yağ bazlıdır. Bundan dolayı sivilceli, yağlı ve hassas bir cilt için daha uygundur.

Laktik asit

Laktik asit kuru ve karma ciltler için en iyisidir. Laktik asit sütten elde edilir. Aynı zamanda nemlendirme etkisi de vardır. Yani cildinizi kurutmadan eksfoliye edebilirsiniz.

Orta boyda molekül boyutuna sahiptir. Bu nedenle glikolik aside göre daha az irrite eder ve yan etkileri daha azdır. Leke problemi için çok etkilidir.

Glikolik asit

Karma ve normal ciltler için en iyisidir. Yaşlanma problemi konusunda etkilidir. Cildin hücre yenilenmesini arttırarak daha fazla kolajen üretmesine yardımcı olur.

Molekül boyutu en küçük olduğu için en kuvvetli asittir ve cildin en alt katmanlarına kadar inebilir. Bu yüzden ciltte yan etki gösterme olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir.

Karma ve normal cildiniz varsa bu asitleri tolere edebilirsiniz.

Cilt tipinizi bilmiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.

Beta Hidroksi Asit (BHA)

Bha nedir? Beta hidroksi asitler arasında en bilineni (BHA) salisilik asittir. Yağ bazlı asitlerdir.

Bha ne işe yarar? Bha gözeneklerin en dibine kadar inerek, yağı ve kiri temizler. Aha bha farkı birinin yağ bazlı diğerinin su bazlı olmasıdır.

Yağlı, sivilceli, siyah ve beyaz noktalı ciltler için en iyisidir. Sivilceleri oluşturan iltihabı önleyicidir. Rozalı kızarık ciltleri rahatlatarak kızarıkları azaltmaya yardımcı olur.

Fungal akneyi geçirmeye yardımcı olur. Vücut sivilceleri için de çok etkilidir.

AHA’ ların aksine cildi güneşe karşı hassaslaştırmazlar. Fakat her koşulda güneş kremi sürmelisiniz.

Poli Hidroksi Asit (PHA)

Hassas, rozalı ve kızarmaya yatkın ciltler için en iyisidir. Diğer asitleri kullanamıyorsanız PHA, sizin için en iyisi olacaktır.

En yeni kategorideki asitlerdir. AHA asitlerin kuzeni denilebilir. Fakat onlar kadar cildin derinlerine nüfuz etmez. Su bazlılardır. 3 türü vardır.

  • Glukonolakton (Gluconolactone)
  • Laktobiyonik 
  • Maltobiyonik

En yaygın olarak kullanılanı Glukonolakton’tur (gluconolactone). Bu asitler cildi güneşe karşı hassaslaştırmaz. Bundan dolayı lekeli ciltler rahatlıkla kullanabilir.

Aynı zamanda antioksidandırlar. Yani cildinizi hava kirliliğini, güneş ışınları ve sigara dumanları nedeniyle oluşabilecek hasardan korur. Yaşlılık karşıtıdır. Kolajen yıkımını engeller.

Nazik olduğu için çok fazla karıncalanma hissi yaratmaz. Fakat cildinizde çalışmaya devam eder.

Hangi Sıklıkla Kullanmalısınız?

Asitleri haftada 2-3 gün, akşam kullanmalısınız. Çok fazlaya kaçarsanız cildinizin nem bariyerini yıpratıp istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Daha fazlası her zaman daha iyi demek değildir.

Hangi İçeriklerle Kullanmamalısınız?

aha bha 3

AHA/ BHA/ PHA asitler ciltte kimyasal peeling gibi davrandıkları için aynı davranışa sahip başka içeriklerle kullanılmaması gerekir. Bu içerikler;

Retinoidler

Retinoidler cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırdığı için peeling etkisi yaratırlar. Bu özelliklerinden dolayı retinoidleri ve asitleri farklı akşamlarda kullanmalısınız.

C Vitamini

C vitamini aktif ve güçlü bir içerik olduğu için asitlerlerle karıştırılmaması daha iyidir.

Akşam asitleri, sabah C vitamininizi kullanabilirsiniz. Ben ikisini bir arada kullanabiliyorum diyorsanız beraber uygulayabilirsiniz.

Peptitler

Peptitler ile asitleri bir arada kullanmayın. En azından AHA olanları. Çünkü AHA asitler, peptit ürünlerinizin verimini azaltır. Bu yüzden farklı rutinlerde kullanın.

Aha Bha Pha İçeren Başka Ürün Kullanmayın

Aynı rutinde, içeriğinde kimyasal asit bulunan sadece 1 tane ürün kullanın.

Zaten asitleri kullanıyorsunuz. Başka asit içeren ürüne ihtiyacınız yok.

Aha Bha İle İlgili Soru Cevap

Aha bha asitler ilgili merak edilen ve çok soruların soruları cevaplayalım.

  • Aha bha kaç yaşında kullanılır? 20 yaşından sonra kullanabilirsiniz.
  • Aha bha ile arbutin kullanılır mı? Arbutin ve aha bha birlikte kullanılır mi sorusunun cevabı evet. Hatta aha ve arbutini beraber kullanarak lekelerinizden daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
  • Aha bha serum yıkanır mı? Aha bha asitlerden maksimum şekilde faydalanmak istiyorsanız, cildinizde kalması gerekiyor. Fakat tolere edemeyen çok hassas bir cilde sahipseniz sürüp 20 dakika sonra yıkayabilirsiniz. Veya aha bha içeren yüz yıkama jeli kullanabilirsiniz.
  • Aha bha her gün kullanılır mı? Hayır. Buna özellikle çok dikkat etmek gerekiyor. Aha bha nasıl kullanılır konusuna gelecek olursak, bu asitler haftada 2, maksimum 3 kere akşam kullanılmalıdır. 2 en idealidir.
  • Aha bha ne ile kullanılmaz? Mümkün olduğunca tahriş riskini en aza indirmek için aha bha ile retinol, c vitamini, benzoil peroksit kullanmayın. Aha ile peptit kullanımı da peptitlerin etkinliliğini azaltır buna da dikkat edin.
  • Niasinamid ve aha bha birlikte kullanılır mı? Evet kullanabilirsiniz.
  • Aha bha dan sonra ne kullanılır? Bu asitler cildi kurutabildiği için sonrasında onarıcı, nemlendirici ürünler kullanabilirsiniz. Nemlendirici kreminiz de yeterlidir.
  • Aha bha sivilce kusturur mu? Bu asitlerin biraz da olsa hücre yenileme özelliği olduğu için cildin alt katmanlarındakileri üste çıkarırlar. Yani bu asitleri kullanırken başlangıçta cildinizde daha fazla sivilce çıktığını gözlemlemeniz normaldir.
  • Hyaluronik asit aha bha ile kullanılır mı? Evet kullanılır.
  • Aha bha yazın kullanılır mı? Güneş kreminizi düzenli bir şekilde kullandığınız sürece evet kullanılır. Fakat güneş kremini düzenli kullanamıyorsanız AHA asitleri kullanmayın. Çünkü bu asitler cildin güneşe olan hassasiyetini arttıracaktır.
  • Aha bha ile ne kullanılır? Bunu cildinizin ihtiyacına göre belirlemelisiniz. Leke için aha+ arbutin, sivilce/yağlanma/siyah nokta için bha+niasinamid, yaşlanma/sivilce/gözenek için aha+niasinamid kullanabilirsiniz.

Daha fazlası için instagram profilime ulaşabilirsiniz.

Özet

AHA BHA PHA asitlerin cilt bakımındaki rolleri büyüktür. Kalıcı ve kesin çözüm sunarlar.

Uzun süreli kullanımda ciltte büyük değişikliklere yol açabilirler fakat sabırlı kullanmalısınız.

Hemen işe yaramadı diye vazgeçmeyin. Sonuç görebilmek için en az 3-4 ay kullanmalısınız. Bu yolculuğunuzda mutlaka güneş kremi kullanmayı da eksik etmeyin.