Ginsengin Cilde Faydaları

Ginsengin Cilde Faydaları

Ginseng nedir? Ginseng; Asya’da uzun yıllardır yaşlanma karşıtı olarak kullanılan bir bitki köküdür. Kore cilt bakımında, 1500’lü yıllara kadar dayanan bir popülaritesi vardır.

Hem yenilebilen hem de cilt için kullanılan doğal bir bitkisel ilaçtır. Vücut içinde çok fazla yararı vardır. Bu yüzden Güney Kore olmak üzere, bütün Asya’da çok önemli sayılan ve çok tüketilen bitkiler arasında yer alır.

Özellikle Kore cilt bakımının kraliçe içeriklerinden biridir. Artık dünya çapında da popüler hale gelmeye ve çok sevilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Asyalıların nasıl bu kadar genç ve güzel kaldığını merak ettiyseniz cevabını buldunuz demektir 😀

Ginseng Nedir?

Ginseng bitkisi; Asya’da ve Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde bulunan panax bitkisinin etli köküdür. 6 senede bir hasadı yapılır.

İyileştirici özellikleri sayesinde Asya tıbbında çok uzun yıllardır kullanılır. Toniklerde, serumlarda, esanslarda, kremlerde ve gece maskelerinin içinde çok yaygın olarak kullanılır.

Ginsengin harika faydalarının arasında; cildin sağlığını, dokusunu, rengini ve yaşlanma belirtilerini iyileştirir.

Saponinler, polisakkaritler, pektin, şeker, B1, B2, B12 vitaminleri, pantenol ve mineraller gibi cilt için yararlı aktif içerikler bulundurur. Bu içerikler cildimizin daha sağlıklı olmasını sağlar.

Ginseng Türleri

Kore Ginsengi (Kırmızı Ginseng)

Bu tür bilinen en güçlü ve faydaları kanıtlanmış ginseng bitkisi türüdür. Güney Kore’de yetiştirilir. Cilt bakım içeriklerinde adı “panax ginseng” olarak geçiyor.

Bu türün en çok aktif bileşik içeren ve en etkili ginseng türü olduğunu biliniyor. Cilt bakım ürünlerinde en yaygın olarak kullanılan türdür.

Amerika Ginsengi

Bu ginseng türü kore türüne göre daha açık renklidir. Orta güçte bir türdür. Üzerinde çok fazla bilimsel çalışma yapılmış bir tür değildir. Etkinliğinin kanıtlanması için daha fazla çalışmaya ihtiyacı vardır.

Fakat antiinflamatuvar etkisi olduğu biliniyor. İçerik adı “panax quinquefolius” şeklindedir.

Kırmızı Ginseng ve Beyaz Ginsengin Farkları

Ginseng Faydaları

1- Kırışıklıkları Azaltır

Panax ginseng faydaları arasında, ciltteki kan damarlarının sirkülasyonunu hızlandırmak vardır. Ciltteki kan damarları sirkülasyonu hızlanması sonucu, ciltteki kolajen üretimi tetiklenir.

Kolajen üretimini arttığı zaman, ciltteki kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümü azalır. Böylece cilt daha genç ve dolgun görünür.

2- Cildi Nemlendirir

Cildimizin alt katmanında bulunan hyalüronik asit, cildin dolgunluğunu ve nemini sağlar.

Ginseng cildimizdeki hyalüronik asit sentezini arttırmaya yarar. Cildimizin alt katmanlarında sentezlenen hyalüronik asit, cildimizi daha dolgun ve nemli bir hale gelmesini sağlar.

Ginseng kullanarak cildinizdeki nem oranını arttırabilirsiniz.

3- Lekeleri Azaltır

Bu bitkisel içerik tirozinaz enzimini üretimini engeller. Tirozinaz enzimi ise, ciltteki lekeleri oluşturan pigment olan melaninleri üretir.

Yani tirozinaz enziminin üretimi engellenirse ciltteki lekelerin oluşumu da engellenmiş olur.

Bu özellikleri nedeniyle ginseng ciltteki lekelerin oluşmasını engellemeye yarayacaktır.

4- Antioksidandır

Antioksidanlar erken yaşlanmanın önüne geçebilmek için çok önemlilerdir. Ciltteki kolajen yıkımına neden olan çevre koşullarının zararını engellerler.

Ginseng kökü çok güçlü bir antioksidandır. Cildi güneş ışınlarına, toza, hava kirliliğine ve elektroniklerin yaydığı mavi ışığa karşı korur. Ciltte kolajen yıkımını engelleyeceği için yaşlanmayı geciktirecektir.

Eğer c vitamini gibi güçlü antioksidanları kullanamıyorsanız, yerine ginsengi kullanabilirsiniz.

5- Cildi Aydınlatır

Ginseng kökünün faydalarından biride cildi aydınlatmaktır. Özellikle kuru veya nemsiz ciltler donuk görüntüye daha çok meyillilerdir.

Cildinizdeki donuk ve mat görüntüyü ginseng kullanarak tersine çevirebilir ve daha aydınlık bir cilde kavuşabilirsiniz.

6- Ciltteki Yağı Dengeler

Ginseng kökü ciltte fazla yağ salgılanmasını engellemeye yardımcı olur.

Özellikle yağlı ve akneye meyilli ciltliyseniz ginseng içeren ürünler, ciltteki fazla yağın dengelenmesine yardımcı olacaktır.

7- Şişliği Alır

Yukarıda bahsettiğim gibi ginseng ciltteki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olur. Kan dolaşımı daha hızlı çalıştığı zaman yüzünüzdeki ödem ve şişlikler inecektir.

Sabah kalktığınızda cildinizdeki şişliğin indirmesine yardımcı olmak için ginseng kullanabilirsiniz.

8- Kızarıklıkları Azaltır

Ciltte inflamasyondan kaynaklı kızarıklıklarınız varsa ginseng antiinflamatuvar özelliğinden dolayı onu indirmeye yardımcı olacaktır.

Özellikle çok çabuk kızarıp, kaşınan hassas bir cilde sahipseniz, ginsengin sizin için çok yararı olacaktır.

Ginseng Hangi İçeriklerle Kullanılmamalı?

Bu bitkisel içerik diğer cilt bakım içeriklerinizle iyi anlaşır ve yan etki gösterdiği spesifik bir içerik yoktur. Fakat güçlü bir antioksidan olduğu için c vitamini gibi diğer güçlü antioksidanlarla ayrı rutinde kullanılması daha iyi olur.

Tabi ikisini birlikte kullanmak istiyorsanız, kullanabilirsiniz.