Koltuk Altı Kararması Nasıl Geçer? En Etkili 8 Adım..

Koltuk Altı Karaması Nasıl Geçer?

Koltuk altı kararması nasıl geçer merak ediyorsanız bu yazımı mutlaka okumalısınız.

Koltuk altı kararması çoğu insanın başa çıkmaya çalıştığı bir cilt durumudur. Bu bölgedeki kararmalar, günlük yaşantımızı etkileyecek boyuttadır.

Kişinin özgüveni üzerinde rol oynar ve kıyafet seçimini büyük ölçüde etkiler. Her insan kendi cildinin içerisinde rahat hissetmek ister. Koltuk altı kararmaları ise bize bu konuda pekte yardımcı olmuyor maalesef.

Eğer bu durumla başa çıkmaya çalışıyorsanız, koltuk altı beyazlatmada çok etkili olan yöntemleri sizlerle paylaşacağım..

Koltuk Altı Kararması Nedenleri

Koltuk altı kararması neden olur? Koltuk altı vücudumuzun diğer bölgelerine göre çok hassas bir bölgedir. Göz altındaki derimiz kadar incedir. Bu yüzden çok hassastır ve tahrişe meyillidir.

Koltuk altında meydana gelen tahrişler çoğu zaman, sonrasında leke bırakan bir iyileşme ile sonuçlanır.

Yani koltuk altı kararmasının genellikle sebebi, o bölgede bizim fark etmediğimiz tahrişler oluşmasıdır. Bunlar sonrasında leke bırakır.

Ayrıca günlük hareketlerimiz sonucu koltuk altımız, sürekli sürtünmeye maruz kalır ve terler.  Bu sürtünme ve terleme o bölgedeki tahriş riskini arttırır.

Koltuk altımızın hassas ve ince bir deriye sahip olmasından dolayı, o bölgeye çok nazik davranmalısınız.

Göz altlarımıza ne kadar narin bir şekilde davranıyorsanız, koltuk altınıza da aynı şekilde davranmalısınız.

Koltuk Altı Kararması Nasıl Geçer?

Tahrişin Nedenini bulun

İlk adım olarak koltuk altındaki tahriş, kızarıklık ve kaşıntı varsa nedenini bulup onu engellerseniz, kararmanın büyük ölçüde önüne geçmiş olursunuz.

Mesela egzamanız varsa bu durum, o bölgede tahrişe neden olur. Koltuk altınızda egzama var ise doğru bir şekilde tedavi edin ki, sonrasında leke kalmasın. Egzama nasıl geçer yazısını okuyabilirsiniz.

İkinci olarak Akantozis Nigrikans hastalığına sahip olabilirsiniz. Bu hastalık, koltuk altı da dahil olmak üzere, vücudun belirli bölgelerinde kararma olarak kendini gösterir. İnsülin direnci, şeker hastalığı, hormon bozukluğu, kanser gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor. Bu duruma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuz ile görüşün.

Fiziksel Olarak Ovalamayın

Çok sert liflerle, fırçalarla veya kese ile koltuk altınızı ovalamak büyük bir yanlıştır. Üst yüzeydeki görünen deriden kurtulup, geçici olarak beyazlama sağladığınızı düşünebilirsiniz.

Fakat o bölgeyi fiziksel olarak ovmak, deriyi tahriş edecektir, uzun vadede pigmentasyonu diğer bölgelere dağıtacaktır ve daha da kötüleştirecektir.

Derinin alt katmanlarındaki melanin üretimini azaltmadığınız sürece, koyulaşmış hücreler tekrardan üst yüzeye gelmeye devam edecektir.

Koltuk altınızı temizlerken, yumuşak lif veya ellerinizi kullanın.

Doğru Bir şekilde Tüylerinizden Kurtulun

Jilet yapıyorsanız; kullandığınız jilet köpüğünün parfüm, alkol gibi tahriş edici maddeler olmamasına özen gösterin. Böyle ürünler bulamazsanız bebek yağı da kullanabilirsiniz.

Jilet kullanırken mutlaka keskin ve körelmemiş bir jilet kullanın. Aksi taktirde ciltte tahriş ve batıklar oluşabilir. Jileti banyoda ıslak bir şekilde bırakmayın. Bu adım jileti köreltir.

Nikel alerjiniz var ise, nikelsiz jilet kullanın. Böyle bir durumda alerjiniz çıkarsa, kararmalar daha kötüye gidecektir.

Bir süre jilet yapmayı bırakabilirsiniz. Jilette koltuk altını bir nebze tahriş eden bir uygulamadır. Kışın, zorunda değilseniz jilet uygulama sürelerini uzatabilirsiniz.

Ağda veya sir yerine lazer yöntemini tercih edin.

Bazı kişilerde jilet bile koltuk altında kararma yapabilir. Bu kişiden kişiye göre değişir. Kendinize uygun yöntemi bulmak için, tüy alma yönteminizi zaman zaman değiştirin.

Deodorant Kullanımına Dikkat

Dedorant kullanımı da koltuk altındaki kararmaları etkileyebiliyor.

Doğal deodorantları kullanmayın. Doğal deodorantlarda genelde çok fazla parfüm ve karbonat gibi cildi tahriş edici içerikler kullanılıyor. Gözle görülür bir tahriş olmasa bile, karartıları arttırmaya sebep olan içeriklerdir bunlar.

Bunun dışında içerisinde alkol ve parfüm içermeyen terleme önleyici spreyler de kullanabilirsiniz.

Vichy Terleme Karşıtı Roll-On

İçerisinde parfüm bulunmayan terleme karşıtı bu roll-on’u tercih edebilirsiniz. 48 saat boyunca kokuyu önlemeye yarıyor.

Hipoalerjeniktir ve hassas ciltler için uygundur.

Kimyasal Peeling Kullanın

Fiziksel peelingler; şeker, içerisinde tanecikler bulunan peelingler, kese, sert liflerdir. Bunlar dediğim gibi o bölgedeki deriyi tahriş eder ve daha çok kararmaya neden olur.

Bunları kullanmıyoruz.

Koltuk altındaki karartılara yardımcı olacak peeling türleri kimyasal peelinglerdir. Bunlar AHA, BHA, PHA asitlerdir. Fakat bu içerikler güçlüdür. Bu yüzden koltuk altınızda uzun süre kalmaması gerekir.

Eğer bu içerikleri koltuk altınıza sürüp uzun saatler boyunca çıkarmazsanız, sürtünmenin etkisiyle büyük bir tahriş meydana gelebilir.

Bu nedenlerden dolayı kimyasal peelingleri koltuk altınıza kullanırken ekstra dikkatli olmalısınız.

Marudem Leke Karşıtı Cilt Beyazlatıcı AHA Tonik

Bu toniğin içerisinde %5 oranında laktik asit bulunuyor. Laktik asit lekeler için güzel bir asit türüdür. Hem nemlendirir hem de lekeleri azaltır.

Kullanımı

Haftada 3-4 gün kullanın. Ürünü pamuk yardımıyla koltuk altlarınıza uygulayın. 5-10 dakika beklettikten sonra mutlaka yıkayın ve sonrasında onarıcı krem kullanın.

Neutrogena Sivilce Karşıtı Yüz Yıkama Jeli

Eğer hassas bir cildiniz varsa, koltuk altlarınıza bu tarz bir yıkama jeli de kullanabilirsiniz. İçerisinde salisilik asit içeren bu temizleyici koltuk altınızdaki kararmalar konusunda size yardımcı olacaktır.

Temizleyici formda olduğu için hassas koltuk altı olan kişilere daha uygundur.

Kullanımı

Haftada 3-4 gün kullanın. Duşta veya duştan önce hemen önce kullanabilirsiniz. 1 pompa kadar ürünü koltuk altlarınıza sürün.

5-10 dakika bekledikten sonra yıkayın ve sonrasında onarıcı krem kullanın.

Leke Açıcı İçerikler Kullanın

Yüzümüz için kullandığımız leke açıcı içerikleri, koltuk altımızdaki karartıları azaltmak için de kullanabiliriz. Fakat koltuk altı çok narin olduğu için, orayı tahriş etmeyecek içerikler kullanmanız gerekir.

Niasinamid, arbutin, traneksamik asit, meyan kökü, kojik asit, azelaik asit gibi cildi soymayacak ve irite etmeyecek içerikleri tercih edebilirsiniz. Bu içerikteki ürünlere göz atabilirsiniz.

Maruderm Leke Karşıtı Cilt Beyazlatıcı Krem

Marudem markasına ait koltuk altı kararması için krem. İçerisinde niasinamid, arbutin, meyan kökü gibi harika leke açıcı içerikler bulunuyor.

Hem koltuk altınızı nemli tutup, hem de lekeleri açmaya yardımcı olacak bir krem.

Bu ürünün serum şekli de mevcut. İsterseniz ona da göz atabilirsiniz.

Kullanımı

Her gün duştan çıktıktan sonra koltuk altlarınıza veya bütün vücudunuza kullanın.

Nemlendirin

Eğer çok koşuyorsanız, spor yapıyorsanız veya aktif bir yaşantınız varsa koltuk altındaki sürtünmeler fazla olacaktır.

Bu yüzden koltuk altınının tahriş olmaması adına her gün bir nemlendirici krem yardımıyla o bölgeyi nemlendirmelisiniz.

Çok aktif bir yaşantıya sahip değilseniz bile bu adımı uygulayın. O bölgedeki derinin bariyerini sağlıklı tutmak tahrişi, ve sonrasında leke oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Kozmetik Cilt Bakım İşlemleri

Kararmalar için, estetisyenlerin veya dermatologların ofislerinde yaptırabileceğiniz daha etkili tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar;

Kimyasal peeling

Kimyasal peeling işlemi, tedavi edilecek bölgeye yüksek dozda asit solüsyonu uygulamasıdır. Böylece deri tamamen soyulur, ardından yeni taze deri daha lekesiz şekilde çıkar.

Lazer

Lazer (fraksiyonel lazer) işlemi cilde termal enerji ışınları yollayarak ciltteki her türlü kusuru tedavi eder. Dermatologlar tarafından yapılan bir işlemdir.

Dermapen

Dermapen işleminde, cilde az miktarda zarar verecek küçük iğneler sokulur ve yara oluşturulur.

Derimiz o yarayı iyileştirmek için daha fazla cilt hücresi oluşturur. Böylece yara ile birlikte oradaki leke, kırışıklık gibi cilt kusurları da iyileşir.

Kararmalar Ne Kadar Sürede Geçer?

Koltuk altı kararması konusunda sabırlı olmalısınız. Bir gecede koltuk altınızın beyazlamasını beklememelisiniz.

Aylarca bile sonuç göremeyebilirsiniz. Hatta 1 yıla kadar sürebilen iyileşme sürelerini bulabilir.

Kararma ne kadar uzun süredir mevcutsa, kurtulması da o kadar uzun sürecektir. Bu yüzden sabırlı olmalısınız ve doğru adımları uygulayıp beklemelisiniz.