Centella Asiatica Nedir?

17 Mar 2022

Beren

Beren

Uzman Estetisyen

centella asiatica nedir

Serumlarda, nemlendiricilerde, toniklerde ve temizleyiciler sürekli adını duyuyoruz ama Centella Asiatica nedir?

centella asiatica nedir 2

Centella Asiatica medikal olarak yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Esas olarak Asya’da yetişen bu bitki, cilt ve sağlık için o kadar çok faydaya sahiptir ki, artık kozmetik ürünleri için çok popüler bir bileşen olmuştur.

Kore cilt bakımında popüler olmaya başladıktan sonra dünya çapında yayılıp, sürekli duyduğumuz bir içerik haline gelmiştir.

Centella Asiatica Nedir?

Centella asiatica botanik bir bitkidir.

centella asiatica nedir 1

Çoğu ürünün üzerinde kısaltılmış adı olan “cica” kullanılır. Ayrıca centella asiatica adını duymadıysanız, bu bitkinin diğer adları olan Gotu Kola veya Kaplan Otu olarak anıldığını duymuş olabilirsiniz. Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde “Pegaga” denir.

Bitkinin kendisi, yeşil yapraklar ve küçük çiçekler ile ince tellerden oluşur. Esasen kozmetikte kullanılan yapraklarıdır.

Centella Asiatica Ne İşe Yarar?

  • Kızarıklıkları azaltmaya yardımcı olur yani antiinflamatuvar etkisi vardır
  • Yaraları daha çabuk iyileştirir. Böylece egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir
  • Cilt bariyerininizi iyileştirir, güçlendirir
  • Kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olur
  • Centella bitkisinin içerisindeki saponinler ve triterpenik asitler antioksidandır. Antioksidanlar serbest radikallerin oluşturduğu hasarla savaşmaya yardımcı olur
  • Özellikle içerindeki amino asitler, beta-karoten ve yağ asitleri sayesinde çok hasar görmüş bir cildi daha hızlı tedavi eder

Centella asiatica krem önerilerime ulaşmak isterseniz buraya tıklayın..

Bütün cilt tipleri için çok faydalı bir bitkidir fakat, özellikle hassas ciltli iseniz ve kızarıklıklarla savaşıyorsanız Centella Asiatica sizin için harikadır.

Centellanın 4 Aktif Formu Vardır;

Centella asiatica bitkisisinin yaklaşık %8’ini oluşturan terpenoidler olarak bilinen grup, aktif bileşenler içerir. Centella bitkisinin aktif olmayan kısımları da mevcuttur.

Yukarıda saydığım bütün o yararlı özellikler, centellanın aktif bileşenleri için geçerlidir. Bunlar;

  • Asiaticoside
  • Asiatic acid
  • Madecassoside
  • Madecassic acid

Ürünlerin içerisinde bu aktif içeriklerden biri ya da daha fazlası bulunabiliyor. Bu içerikleri görürseniz üründe aktif centella asiatica var demektir. Zaten bizimde istediğimiz aktif formlarıdır.

Hangi İçeriklerle Kullanmalısınız?

Centellayı her türlü içerikle kullanabilirsiniz. Çok kurutan ağır bir cilt ilacı veya hap kullanıyorsanız cildinizin tahriş olmasını engellemek için kullanabilirsiniz.

Ama özellikle asitler (aha/bha) , benzoil peroksit ve retinoid gibi içeriklerle birlikte kullanması çok yararlıdır. Olası bir yan etkiye karşı centella cilt bariyerinizi korur.

Böylece asitlerin, retinoidlerin ve benzoil peroksitin oluşturabileceği kuruluğu ve yan etkileri en aza indirir, sağlıklı bir cilt bariyeri sunar.

Centella Asiaticanın Riski Var Mıdır?

Herhangi bir içeriğe olabileceği gibi centellaya da alerjik reaksiyon gösteren ciltler olabilir. Alerjik reaksiyon gösteren ciltler kullanmamalıdır.

centella asiatica nedir 4

Bunun dışında tolere edilebilir ve güvenli bir içeriktir. Risk oranı düşüktür.

Özet

Centella asiatica nedir kısaca anlatmaya çalıştım. Bu içerik; iyileştirici, kızarıklıkları ve kuruluğu önleyici özellikleri sayesinde size çok yarar sağlayabilecek bir içeriktir.

Bütün cilt tipleri kullanabilir fakat özellikle kuru ve hassas ciltlilerin rutinine centellayı dahil etmesi onlara çok fayda sağlar.

Güncel Yazılar

Bakuchiol Nedir?

Bakuchiol Nedir?

Yaşlanma geciktirici ve cilt gençleştirici özellikleri sayesinde cilt bakımı rutininizde mutlaka bulunması gereken doğal bir içeriktir..

Pha Ürün Önerileri

Pha Ürün Önerileri

Pha’lar cildinizi nazikçe eksfoliye ederken aynı zamanda nemlendirme ve aydınlatma yetenekleriyle bilinirler…

PHA Nedir?

PHA Nedir?

Işıltılı, sağlıklı, cam görünümüne sahip bir cilt istiyorsanız, PHA’ler tam aradığınız cilt bakım içerikleridir..

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik asit cildinizi efksoliye edip, lekeleri, sivilceleri azaltmaya yarar ve cildinizin aydınlanmasını sağlar..

Sosyal Medya Hesaplarım

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir

Karma Ciltler İçin Nemlendirici Önerileri

Karma cilt için nemlendirici . Karma ciltler kışın çok kuru yazın ise yağlıdır. Bu yüzden karma ciltlere göre olan nemlendiriciler..

Acnelyse Nedir? Nasıl Kullanılır?

Acnelyse içerisinde tretinoin ana maddesi bulunan, kırışıklık, sivilce, leke, cilt pütürleri gibi cilt problemlerini tedavi etmeye yarayan bir kremdir..

Siyah Noktalar İçin Ürün Önerileri

Siyah noktalardan rahatsızsanız ve bir türlü geçmiyor diyorsanız size harika ürün önerilerim var..

Hyalüronik Asit Serum Önerileri

Tüm cilt tiplerinin kullanabileceği uygun fiyatlı hyaluronik asit serumları..

Kolajen Ne İşe Yarar?

Kolajen ne işe yarar? Piyasada bir çok farklı kolajen kremleri, hapları ve tozları mevcut fakat bunların etkinlikleri tam olarak nedir biliyor muyuz?

C Vitamini Ne İşe Yarar?

C vitamini ile ilgili çok fazla çalışma yapılmıştır ve cildiniz için yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeplerden dolayı C vitamini cilt bakımında çok önemli bir içeriktir..

0 Yorum