kolajen ne işe yarar

Kolajen Ne İşe Yarar?

Kolajen ne işe yarar? Kolajenin cildimizin daha genç görünmesi için gerekli olduğunu hepimiz biliyoruzdur.

Piyasada bir çok farklı kolajen kremleri, hapları ve tozları mevcut fakat bunların etkinlikleri tam olarak nedir biliyor muyuz?

Kolajen Nedir?

Kolajen vücudumuzda ve cildimizde bulunan bir proteindir. Bir çok organımızda, eklemlerimizde, saçlarımızda, tırnaklarımızda ve cildimizde bulunur.

Kolajen cildin ikinci katmanının kuru ağırlığının %75 ini oluşturur.

Kolajen Ne İşe Yarar?

Kolajen ne işe yarar? Kolajen cildimizin elastikiyetini, daha kalın, güçlü, pürüzsüz ve dolgun kalmasını sağlar.

Yıllar içinde yaşlandıkça cildimizdeki kolajen miktarı ve üretimi azalmaya başlar.

20 yaşından sonra her yıl cildimizdeki %1 kolajeni kaybederiz. Bunun sonucu olarak cilt kırışır, ince çizgiler oluşur ve sarkmalar meydana gelir.

Bu yüzden 20’li yaşların başından itibaren cildimize iyi bakmaya başlamalıyız.

Kolajen Kremleri Etkili Mi?

Kolajen molekülleri çok büyük yapıdadır. Bu yapılar büyük olduğundan dolayı krem şeklinde sürdüğümüz kolajen, cildin alt katmanlarına geçemez.

Resimde olduğu gibi; Kolajen kremi kullandığımızda kolajenler, cildin alt katmanına geçemediği için üst katmanı olan epidermis tabakasında kalır.

Cildimizdeki asıl kolajenler alt katman olan dermis tabakasında yer alır.

kolajen ne işe yarar 1

Cildin üst katmanında kalan kolajenler sadece cilde suyu çekmeye yarar ve nemlendirici gibi davranır. Böylece cildin üst katmanı daha dolgun ve pürüzsüz hale gelir.

Fakat bu sadece geçici bir süredir. Kolajen kremini kullanmayı kestiğiniz zaman bu etkiler de ortadan kaybolur.

Yani cilt bakımı ürünlerinizdeki kolajen; cildinizi nemli ve dolgun tutmaya yarayacaktır. Uzun sürede kırışıklar ve ince çizgilerin azalmasında etkili olduğunun bir kanıtı yoktur.

Kolajen Takviyeleri Etkili Mi?

Bu takviyeler hap veya toz şeklinde olan kolajen ürünleridir. Burada kolajen takviyelerinin sadece cilde olan etkilerinden bahsedeceğim.

kolajen ne işe yarar 2

Ağızdan alınan hidrolize kolajen kullanımı cildinizin elastikiyetini, nemini arttırmaya ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur.

Bu takviyelerin vücudunuzda başka yararları da vardır. Tırnaklarınız, saçlarınız uzayabilir ve cildiniz daha parlak görünebilir.

Cildimizdeki mevcut kolajenin azalmasını engelleyecek ve kolajen üretimini arttıracak daha etkili yöntemler vardır.

Kolajen Kaybı Nasıl Engellenir?

Erken yaşlanmanın önüne geçmek için yapmamız gereken ilk adım cildimizdeki kolajen kaybını engellemektir. Bu yöntemler şunlardır;

Güneşe Karşı Korunmalıyız

Cildimizdeki kolajenleri kaybetmemek için yapabileceğimiz en etkili adım cildi güneşten korumak olacaktır. Çünkü en çok UV ışınları ciltteki kolajenleri yıkıma uğratır.

Ayrıca güneş ışınları cildimizdeki kolajenleri çiğneyen enzimleri aktifleştirir ve kolajen üretimini yavaşlatır.

Sigara İçmemelisiniz

Sigara içmek cildi en hızlı yaşlandıran etkenlerden biridir. Aynı güneş ışınlarında olduğu gibi sigara içmekte ciltteki mevcut kolajenlerimizi kaybetmemize neden olur.

kolajen ne işe yarar 4

Vücudumuzda matriks metalloproteinaz adında enzimler bulunur. Bu enzimler kolajenleri yer. Sigara içmek ise bu enzimleri aktifleştirir.

Hava Kirliliği

Hava kirliliği de kolajen kaybına neden olan faktörlerdendir. Fakat bu konuda elimizden bir şey gelmez.

Bu konuda kendimizin yapabileceği küçük ama etkili iki adım vardır.

  • İlki; günün sonunda cildimizi mutlaka yıkamak. Bu yöntem cildin üst katmanındaki kirlilikten kurtulmamıza yardımcı olacaktır.
  • İkincisi; nemlendirici kullanmak. Nemlendiriciler cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olurlar ve kirleticilerin alt katmanlara nüfuz etmesini engellerler.

Antioksidan Kullanmak

Antioksidanlar serbest radikallerin oluşumunu engellerler. Yani çevre faktörlerinden kaynaklı oluşacak zararı engellerler diyebiliriz.

Cilt bakımında antioksidan kullanmak; güneş, hava kirliliği ve sigara dumanının yaratacağı hasarı tersine çevirir.

Stresten Uzak Durmak

Sürekli kronik stres altına olmak bağışıklık fonksiyonunu baskılar ve iyileşmeyi bozar. Bu faktörler cildin yıkılan kolajeni yenileme ve tamir etme yeteneğini bozar.

Yeteri Kadar Uyumak

Eğer uykudan yoksunsanız, ciltteki kolajeninize zarar veriyorsunuz demektir. Uyku yoksunluğu kolajen üretimini etkileyerek cilt bariyer işlevinde bozulmaya neden olabilir.

Bu yüzden yeteri kadar uyumak önemlidir.

Kolajen Üretimi Nasıl Artar?

Cildimizdeki kolajenin kaybını önledikten sonraki yapacağımız ikinci adım üretimini arttırmaktır.

Retinoid Kullanımı

Retinoidler cilt bakımının kraliçesidir. Çünkü cildin hücre yenilenme hızını arttırırlar. Bu da ciltteki kolajen üretimini arttırır.

Retinoidler, üzerinde yıllarca çalışma yapılmış ve etkinliği kanıtlanmış içeriklerdir. Bu yüzden erken yaşlanmanın önüne geçmek, kırışıklık ve ince çizgileri azaltmak için kullanabileceğimiz en iyi içeriklerdir.

Dermapen (Mikroiğneleme)

Dermapen kozmetik bir işlemdir. Cildin küçük sterilize edilmiş iğnelerle delinmesidir.

Buradaki amaç cilde zarar vermeden küçük yaralar oluşturmaktır. Cilt oluşan bu yarayı daha hızlı tedavi etmek için kolajen üretimini arttırır. Böylece zamanla kırışıklıklar ve ince çizgiler azalır.

kolajen ne işe yarar 3

Mikroiğneleme cihazlarının evde kullanıma uygun versiyonları da vardır. Ancak uzman değilseniz bu riskli bir seçenektir. Çünkü yanlışlıkla cildinize zarar verebilirsiniz ve iğneleri sterilize etmek için iyi bir yolunuz olmayabilir.

Güvendiğiniz bir güzellik merkezine veya bir dermatoloğa yaptırmanız daha güvenlidir.

Kırmızı Işık Terapisi/Tedavisi

Kırmızı ışık tedavisi; kırışıklıkları, yara izlerini, kızarıklığı, akneyi azaltmak gibi cildinizin görünümünü iyileştirdiğini bildirilen, düşük dalga boylu kırmızı ışık uygulamasıdır.

Bu yöntem kolajen üretimini arttırır ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur. Evde kullanabileceğiniz cihazlar da vardır. Fakat bu yöntem doktorunuza yaptırdığınız kadar güçlü olmaz.