5 Adımda Doğru El Bakımı

El Bakımı Önerileri

Herkes yumuşak, pürüzsüz eller ister ama onları nasıl elde edersiniz? Neyse ki, el bakımı her bütçeye uygun kolay adımlardan oluşur.

Ellerinizin en iyi şekilde görünmesini ve yumuşacık olmasını sağlamak için bu 5 adımı uygulayın..

El Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Nazik Bir Dezenfektan Kullanın

Covid 19 salgınından sonra ellerimizi daha titiz bir şekilde yıkamaya başladık. Bunlarla birlikte dezenfektan, kolonyalar hayatımıza girdi ve günlük rutinimizin bir parçası haline gelmeye başladı.

Fakat bunların sürekli kullanımı ellerde ciddi bir kuruluğa ve tahrişe neden olabiliyor. Bu yüzden dezenfektan veya kolonya satın alırken biraz daha dikkatli olmanız gerekiyor.

Yüksek alkol içerikli (%60 alkol) dezenfektanlar ve kolonyalar, elleri ve tırnakları ciddi miktarda kurutabiliyor. Bunları satın alırken yoğun kokuya sahip olmayanları ve içerisinde sakinleştirici içerikler olanları tercih edin.

Ellerinizi Sıcak Su İle Yıkamayın

El yıkamak, ellerin bakımının önemli bir parçasıdır. Bunu yaparak zamanla cildinize zarar verebilecek kir ve bakterileri uzaklaştırır, sağlıklı ve temiz görünmesini sağlarsınız  

Sürekli el yıkamak bile tek başına ellerin kurumasına neden olabilir. Bir de bunun üzerine sıcak su ile yıkamak, oluşacak kuruluğu ve tahrişi 2 katına çıkarmak demektir.

Cildimizde olduğu gibi, ellerimizi yıkarken de ılık su ile yıkamaya özen gösterin. Ayrıca sabununuzu mutlaka nemlendirici etkili seçmeye özen gösterin.

Ellerinizi Nemlendirin

El kuruluğu nasıl geçer? El bakım rutininize düzenli nemlendirmeyi dahil ederek!

Ellerinizi nemlendirmek, kuruluktan kurtulmak konusunda çok önemli. Ellerinizi her yıkadığınız zaman nemlendirirseniz, kuruluğun büyük ölçüde önüne geçmiş olursunuz.

Eğer bu sıklıkta nemlendiremem diyorsanız, en azından akşam yatmadan önce ellerinizi yoğun onarıcı krem ile nemlendirmelisiniz.

Kullandığınız el sabunları ve dezenfektanlar ellerimizdeki doğal yağı kuruturlar. Bu doğal yağ ellerimizi korur ve yumuşatır. Bu yağ olmadan cilt bariyerimiz kendini koruyamaz ve ellerimizi sağlıklı tutamaz.

Bu yüzden cilt bariyerimizi sağlık tutmak için her yıkamadan sonra mutlaka el kremi sürmelisiniz.

Cildinizi daha fazla kurutabilecek alkol içeren ürünlerden kaçının. Bunun yerine, cildinizi tahriş etmeyecek hipoalerjenik ve kokusuz bir nemlendirici seçin.

Aveeno Skin Relief Hand Cream

Aveeno markasına ait 75 ml boyutundaki el kremi. İçeriğinde elleri nemlendirecek gliserin, petrol jeli (vazelin) ve dimetikon bulunuyor. Ayrıca kızarıklığı ve tahrişi sakinleştirecek ve kaşınmanın önüne geçecek olan yulaf özü unu bulunuyor.

Cerave Hand Cream

Cereva markasına ait 50 ml boyutlu el kremi. Özellikle egzamalı, kızaran, kaşınan ellere sahip kişiler için çok uygun bir krem.

Elleri nemlendirecek olan gliserin, amino asitler, sodyum laktat ve ayçiçek çekirdeği yağı bulunuyor. Bunun dışında cilt bariyerinin sağlıklı kalmasını sağlayacak seramidler, kolestrol mevcut.

Egzamayı kontrol altına almayı sağlayacak ve kaşıntıları azaltacak en iyi içerik olan üre bulunuyor.

Üre cilt bariyerini iyileştirir ve yüksek nemlendirme özelliğine sahiptir. Böylece kuruluğun önüne geçer ve egzamayı kontrol altına almanıza yardımcı olur.

Bioderma Atoderm Hand & Nail Cream 

Bioderma markasına ait 50 ml boyutundaki el ve tırnak kremi.

İçerisinde elleri nemlendirecek ve yumuşatacak olan shea yağı, gliserin ve şeker molekülleri bulunuyor.

Üründe parfüm olduğundan dolayı “el dermatitine” sahipseniz veya kaşınan ellere sahip biriyseniz yukarıdaki ürünlerden birini tercih etmeniz daha güvenli olur.

Küçük bir püf nokta ! El kremini uygulamadan önce elleriniz mutlaka NEMLİ OLSUN. Nemliyken uygulanan krem cilt tarafından daha iyi emilir. Böylece krem ellerinizde ağırlık bırakmaz ve hızlıca emilir.

Zecez Organik Jojoba Yağı

Ekstra nemlendirmek için el kreminizin içerisinde damlatacak bir yağ kullanabilirsiniz. Jojoba yağı kıvam olarak hafif olduğu için kolayca emilecektir ve ellerinizde ağırlık bırakmayacaktır.

Bu yağ kurumuş tırnak etlerinizin de yumuşamasına yardımcı olacaktır. El kreminizi kullanmadan önce tırnak etlerinize yağı sürebilirsiniz. Veya el kreminizin içerisinde 2-3 damla sıkabilirsiniz.

Yalnız yağlar tek başına ellerinizi nemlendiremez. Yağları mutlaka el kremi ile birlikte kullanın.

Güneş Kremi Kullanın

Ellerimiz, cildimiz kadar güneşe maruz kalır. İnsanın yaşı cildinden ve de ellerinden anlaşılır. Eller en çok çabuk yaşlanan yerlerdir. Bu yüzden sürekli güneşe maruz kalıyorsanız, ellerinize güneş kremi sürmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bunu dışında güneş ışınları derimize zarar verdiği için kuruluğu da neden olur.

Güneş kremi, hem gün içinde nemlendiriciniz yerine geçecektir hem de ellerinizin erken yaşlanmasını engelleyecektir.

Kış Aylarında Eldiven Takın

Soğuk hava, ellerin kurumasındaki en büyük etkenlerden biridir. Bu yüzden yoğun kışa sahip bir bölgede yaşıyorsanız, dışarı çıkarken mutlaka eldiven takın. Böylece elleriniz kuru ve soğuk havanın oluşturacağı hasara karşı korunmuş olur.

El Dermatitine Sahip Olabilirsiniz

Elleriniz kuruyor ve çatlıyor olabilir. Fakat aslında bu başka bir cilt probleminin sonucu olabilir. El dermatitine diğer adıyla el egzamasına sahip olabilirsiniz.

Eğer egzamaya yatkın bir cildiniz var ise el dermatitine sahip olma ihtimaliniz yüksek.

El dermatiti (el egzaması) bu şekilde görülür;

El Dermatiti Neden Olur?

  • Sürekli el yıkamak
  • Çok sıcak veya soğuk havaya maruz kalmak
  • Sıkça el dezenfektanı veya kolonya kullanmak
  • Elinizi tahriş eden kimyasallara farkında olmadan dokunmak
  • Ellerinizi çok kullandığınız spor türleri yapmak (tenis, basketbol)
  • Bahçe bakımıyla ilgilenmek
  • Alerjik reaksiyon

El dermatitiniz var ise tedavi için mutlaka bir doktora görünün. Bu bir cilt hastalığıdır ve farklı şekilde tedavi edilmesi gerekir.