Sebum ne demek? Sebum, cildinizin onu nemli tutmak ve korumak için ürettiği doğal bir yağdır. Sağlıklı cildin önemli bir parçası olsa da, çok fazla veya çok az sebum çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir.
Bu yazımda sebum nedir ve cildinizi nasıl etkiler, ciltte yağlanma neden olur ve sağlıklı bir sebum dengesini nasıl koruyacağınızı keşfedeceğiz..
Sebum Nedir?
Sebum, cildinizdeki yağ bezleri tarafından üretilen doğal bir yağdır. Cildinizin nemli kalmasına ve cilt bariyerinin korunmasına yardımcı olan yağ asitleri, mum esterleri ve diğer lipitlerden oluşur.
Ciltteki sebum dengesi şu durumlara bağlıdır; genetik, hormonal değişimler, bazı ilaçlar (doğum kontrol), diyet ve çevre koşulları.
Sebum ayrıca cildinizin pH dengesini düzenlemede, onu zararlı bakterilerden ve diğer çevresel faktörlerden korumada rol oynar.
Sağlıklı bir sebum dengesini korumak, cildimiz için çok önemlidir. Sebum dengemiz bozulursa cildimizin sağlığı da kötü şekilde etkilenebilir.
Sebum sağlıklı bir cilt için gerekli olsa da, fazlası sivilce, siyah nokta, tıkanmış gözenekler ve yapışkan cilt gibi çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir.
Sebumun Faydaları
- Cilt bariyerini sağlıklı tutar
- Cildi dış etkenlere karşı korur
- Cildi nemlendirir
- Ciltteki su kaybını önler
- Antiinflamatuar ve antioksidan fayda sağlar
- Bakterilere karşı cildi korur
Sebum Miktarı Cilt Tipine Göre Değişir Mi ?
Sebum miktarı, cilt tipinize bağlı olarak değişir. Her cilt tipinin sebum miktarı ve üretimi farklıdır. Zaten bu fark, cilt tiplerini birbirinden ayırır.
Yağlı ciltler çok fazla sebum üretir. Fazla sebum tıkalı gözeneklere sebep olur. Bunun sonucunda komedon, sivilce, geniş gözenek görünümü gibi birçok sorun meydana gelir.
Kuru ciltlerde ise tam tersidir. Kuru cilt yok denecek kadar az miktarda sebum üretir. Durum böyle olduğundan dolayı, kuru ciltlerde nemsizlik, egzama, donuk görünüm ve pul pul dökülme sorunları görülür.
Karma ciltlerde sebum sadece T bölgesinde salgılanır. Alın, burun ve çene bölgesi yağlanır. Bu yüzden bu bölgeler siyah noktaya veya sivilceye daha meyillidir.
Normal ciltlerde sebum dengesi normal seviyededir. Cildi sağlıklı tutacak miktarda sebum salgılanır.
Fazla Sebumun Zararları
Fazla sebum, akne ve diğer cilt problemlerinin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Aşırı sebum, ölü hücrelerle ve bakterilerle karıştığında gözenekleri tıkar ve iltihaba yol açabilir.
Cilteki yağlanma fazla sebum üretimi sonucu oluşur. Bu durum sivilcelere, siyah noktalara ve beyaz noktalara neden olabilir.
Fazla sebum aşağıdaki cilt problemlerine sebep olur;
- Sivilce
- Siyah nokta
- Geniş gözenekler
- Yapışkan cilt
- Beyaz nokta
- Milia
- Parlak cilt
- Ölü hücreler
- Gözeneklerde bakteri oluşumu
Ciltteki Sebum Nasıl Dengelenir?
Cildinizi Doğru Yıkayın
Cildinizi çok sert ve kurutan temizleyicilerle yıkamak aslında sebum üretimini arttırır. Cilt çok kuruduğu veya bariyeri yıprandığı zaman daha fazla sebum salgılamaya meyillidir.
Bu yüzden cildimizi nazik ama etkili bir temizleyici ile yıkamalıyız. 30 saniye – 1 dakika kadar cildinizi temizlemelisiniz.
Ayrıca çok fazla temizleyici kullanmak cildin doğal PH dengesini bozabilir ve bu da daha fazla yağlanmaya sebebiyet verebilir.
Cildimizi günde 1, maksimum 2 kere yıkamalıyız. Cildi sık sık yıkamak koruyucu özelliği olan sebumu azaltır ve cilt savunmasız kalır.
Bunun sonucunda cildimiz kendini korumak için daha yoğun miktarda sebum üretimine başlar.
Bu yüzden yağlı ciltli iseniz günde 2, diğer cilt tiplerine sahipseniz günde 1 kere cildinizi yıkayabilirsiniz.
Sabah sade su ile akşam ise temizleyici ile cildi yıkamak yeterlidir.
Sebum Dengeleyici İçerikler Kullanın
Ciltteki fazla yağ üretimini engellemek için sebum dengelemeye yardımcı içerikler kullanmalısınız.
Bunlar; salisilik asit, retinol, niasinamid, çinko, mandelik asit gibi içerikler cildimizdeki fazla yağlanmanın önüne geçmeye yardımcı olur.
Makyajınızı Mutlaka Çıkarın
Makyajınızı tamamen çıkarmak, gözeneklerdeki fazla sebumu, kiri ve birikecek makyaj kalıntılarından kurtulmak için çok önemlidir.
Düzenli makyaj yapan ve hava kirliliği yoğun bir yerde yaşayan biriyseniz çift aşamalı temizleme yöntemi ile cildinizi temizleyin.
Özellikle yağ bazlı temizleyiciler ciltteki fazla yağlanmayı engellemek için çok etkilidirler.
Cildinizi Nemlendirin
Yağlı ciltli olsanız bile nemlendirici kullanmayı atlamayın. Nemlendiriciler cilde yeterli nemi sağlar bu yüzden, cildin dengeyi sağlamak için fazla sebum üretmesine gerek kalmaz.
Yağlı ve karma ciltliyseniz, jel, losyon veya jel krem şeklinde nemlendiriciler kullanabilirsiniz.
Ayrıca nemlendiricinin içerisinde yağ gibi cilde ağır gelecek içerikler de bulunmamasına dikkat edin.
Bunu dışında nemsiz ciltli iseniz nemlendirici bir tonik veya serum rutininize ekleyebilirsiniz. Nemsiz kalmış ciltte fazla sebum üretmeye yatkındır.
Komedojenik Olmayan Ürünler Kullanın
Komedojenik olmayan ürünler gözeneklerinizi tıkamaz ve fazla yağlanmaya neden olmazlar.
İçerisinde vazelin, mineral yağ ve yoğun yağlar bulunan ürünler kuru ciltler için harika olsa da, yağlanan ciltlere ağır gelir ve sebum üretimini arttırabilir.
Bu yüzden nemlendirici, güneş kremi veya makyaj malzemesi alırken üzerinde komedojenik olmayan etiketi olanları tercih edin.
Eğer bu etiket mevcut değilse içeriğinde hindistan cevizi gibi komedojenik yağlar bulunmayan ürünleri tercih edin.
Kil Maskesi Kullanın
Kil maskeleri gözeneklerdeki fazla sebumu emmeye yararlar. Bu yüzden cildimizdeki fazla sebum üretiminin önüne geçmek için harika ürünlerdir.
Haftada 1-2 kere kil maskesi kullanmak ciltteki yağlanmanın önüne geçer. Yağlı ciltli iseniz bütün cildinize, karma, ve normal ciltli iseniz sadece T bölgenize uygulama yapın.
Beslenmenize Dikkat Edin
Yiyecekler vücuttaki ve ciltteki sebum üretimini etkileyebilir. Bu yüzden beslenmenizdeki kızartma, yoğun yağlı, şekerli ve işlenmiş gıdaları sınırlandırmaya dikkat edin.
0 Yorum