Glikolik asit nedir? Cilde faydaları nelerdir?

Glikolik Asit Nedir?

Cildinizi tamamen değiştirebilecek bir içerik mi arıyorsunuz? O halde glikolik asitten başkasına bakmanıza gerek yok!

Glikolik asit cildinizde ciddi ve kalıcı değişimler yaratmanıza yardımcı olacaktır. Tabii bunlar iyi anlamda merak etmeyin 😀

Cilt bakım oyunun kurallarını değiştiren bir içerikle sizi tanıştırmaya geldim. Bu cilt bakım içeriğinin sunduğu harika yararlardan faydalanın ve hep hayalini kurduğunuz sağlıklı, parlak cilde kavuşun.

Glikolik asit ne ise yarar, glikolik asit nedir ve daha fazlası için okumaya devam edin…

Glikolik Asit Nedir?

Glikolik asit ne işe yarar? Bu asit bir cilt bakım içeriğidir. Kimyasal peeling görevi görür ve ciltteki ölü hücreleri atarak çalışır.

Glikolik asit alfa hidroksi asitlerdendir (AHA). Su bazlıdır. AHA asitlerin arasında en küçük molekül boyutuna sahiptir.

En küçük molekül boyutuna sahip olduğu için cildin en derinlerine kadar inebilir. Bu özelliği glikolik asidi en güçlü AHA yapar.

Bu asit ölü cilt hücrelerini bir arada tutan bağları çözer ve etkili bir şekilde cildi eksfoliye eder. Yani glikolik asit peeling yapar.

Bunun sonucunda donuk, pürüzlü cilt yok olur ve altındaki taze, sağlıklı deri ortaya çıkar.

Ek olarak özellikleri arasında cilde nemi çekmekte vardır. Nemlendirici görevi görerek cilde nemi tutar ve ciltte  kalmasını sağlar. Böylece cilt dokusu daha dolgun ve genç görünür.

Diğer asitlerden bir farkı da kolajen üretimine destek olmasıdır. Yıllar geçtikçe cildimizdeki kolajen üretimi azalır ve kırışıklıklar, ince çizgiler meydana gelir.

Glikolik asit kullanarak ciltteki kolajen üretimini destekleyebilirsiniz. Böylece mevcut kırışıklıklarınız azalacaktır ve oluşacak kırışıklıklarında önüne geçilecektir.

Glikolik asit nelerde bulunur? Glikolik asit serum, tonik, yüz yıkama jeli, esans veya ampüllerin içerisinde farklı formülasyonlarda bulunabilir. Genelde tonik formu en yaygın olanıdır.

Glikolik Asidin Faydaları

Sivilceleri Azaltır

Glikolik asit cilde faydaları arasında gözenekleri temizlemek, ölü hücreleri ciltten atmak vardır. Bu özellikleri sayesinde sivilcelerinizi azaltır.

Ayrıca hormonal sivilceler de dahil tüm sivilce tiplerinde etkilidir.

Ölü hücrelerin, yağın ve kirin gözeneklerde birikmesini engelleyerek hem sivilceleri azaltır hem de oluşabilecek sivilcelerin önüne geçer.

Kolajen Üretimini Arttırır

Glikolik asit küçük molekül boyutları sayesinde cildin en derinine kadar inip, kolajen üretimini destekler.

Böylece kırışıklıklar ve ince çizgilerin giderilmesi konusunda size yardımcı olur.

Lekeleri Azaltır

Bu asit koyu lekeleri, sivilce izlerini, melazma lekeleri gibi kahverengi tüm leke türlerini azaltmaya yarar.

Ciltteki renk bozukluklarının azalmasına ve daha düzgün bir cilt tonu elde etmenize yardımcı olur.

Güneş kremi ile glikolik asidi düzenli kullanırsanız, lekelerinizden ciddi oranda kurtulabilirsiniz.

Ciltteki Pütürler Azalır

Kapalı komedon, milia gibi cildiniz pütürlü bir dokuda ise, glikolik asidi kullanarak daha pürüzsüz bir cilt dokusu elde edebilirsiniz.

Cildinizi Aydınlatır

Ölü hücrelerin atılımıyla birlikte ciltteki donuk, mat görüntü kaybolur ve bunun sonucunda cilt aydınlanır ve ışıl ışıl parlar.

Glikolik asidi parlak ve cam gibi bir cilt elde etmek için kullanabilirsiniz.

Ürünlerin Emilimini Arttırır

Bu asit dahil cilt bakımındaki asitler diğer ürünlerinizin emilimini arttırır. Bunun nedeni gözenekleri temizleyip ve ölü hücreleri atmalarıdır.

Bunun sonucunda cildin emilimi artar. Bu da diğer ürünlerinizin daha iyi emilmesini ve cildin alt katmanlarına ulaşmasını sağlar.

Glikolik Asit Cilt Rutinine Nasıl Eklenir?

Glikolik asit nasıl kullanılır sorusuna gelelim. Glikolik asidi kullanmaya yeni başlayan biriyseniz bu birkaç adıma dikkat ederek bu asidin yararlarından maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz.

En Düşük Konsantrasyonla Başlayın

Bu asit diğer diğer cilt bakım asitlerinden daha güçlüdür. Bu yüzden yeni başlıyorsanız ve rutininize dahil etmek istiyorsanız mutlaka en düşük konsantrasyonla başlayın.

Glikolik asit yüzde kaç olmalı? Glikolik asit genelde %5-7-10 arasında değişir.

Yeni başlayan biriyseniz %5 oranını kullanın. Cildiniz alıştıktan sonra daha güçlüsüne ihtiyaç duyarsanız eğer %7 oranını kullanabilirsiniz.

%10 ise çok yüksek bir orandır. Çoğu cilt bu oranı tolere edemez.

Fakat dayanıklı ve hassas olmayan bir cilt yapısında sahipseniz, kolajen yenileme özelliğinden dolayı %10 oranını kullanmak mantıklı bir seçenektir.

Cildinizin yavaş yavaş alışması için bu şekilde bir yol izleyebilirsiniz.

Akşam Rutininizde Kullanın

Aha asitler güneşe olan hassasiyetinizi arttırırlar.

Bu yüzden glikolik asidi mutlaka akşam rutininizde kullanın. Sabah ise aktif içerik bulunmayan ürünlerinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ürünü Öncesinde Deneyin

Aslında her cilt bakım ürününü kullanmadan önce denememiz gerekiyor. Aldığınız ürünler ne kadar pahalı ve temiz içerikli olursa olsun cildimizin hangi içeriğe alerjik reaksiyon göstereceğini maalesef bilemeyiz.

Bu yüzden bir ürünü aldıktan sonra mutlaka kulağınıza yakın bir yerde deneme yapın. 24 saat boyunca ürünü ciltte bekletin.

Eğer ki sonucunda kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlar göstermiyorsanız, ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aksi taktirde ürünü kullanmayın.

Güneş Koruyucu Kullanımı

Glikolik asit güneşe olan hassasiyetinizi arttırdığı için mutlaka sabah güneş kremi kullanıp, gün içinde de yenilemeniz gerekiyor.

Bu adımları uygulamazsanız cildiniz daha çabuk yaşlanır, lekelenir ve sivilceler daha çok artar.

Güneş hasarını ciddiye almamazlık yapmayalım lütfen 😀

Gün Sayısını Yavaş Yavaş Arttırın

Cildiniz glikolik aside alıştıktan sonra gün sayısını kademeli olarak arttırabilirsiniz.

Haftada 1 ile başlayın. Sonrasında 2 güne maksimum 3 güne çıkararak bir rutin oluşturabilirsiniz. Çoğu cilt için haftada 2 yeterlidir.

Glikolik Asit Hangi Cilt Tipine Uygundur?

Glikolik asit hassas ciltler dışında tüm cilt tipleri için uygun bir asittir. Normal, karma ciltler için daha uygundur fakat her cilt tipine sahip insan kullanabilir.

Kuru, yağlı, sivilceli ciltlere daha uygun asitler vardır fakat, bu glikolik asidi kullanmanıza engel değildir.

Herkesin cildi ve cilt problemleri ayın değildir. Bu yüzden kendi cildinize göre hareket edin.