Tamanu Yağının Cilt İçin 7 Harika Faydası

Tamanu Yağının Cilde Faydaları

Tamanu yağı faydaları nelerdir? Tamanu yağı, cilt sağlığını iyileştirmek için doğal bir çözümdür.

Antioksidan, iyileştirme ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan bu yağ, yara izlerinden egzamaya kadar çeşitli cilt sorunlarını tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Bu yağ, cilt sorunlarının görünümünü iyileştirmeye yardımcı olma potansiyeli ile bilinir.

Akne izlerinin, kırışıklıkların ve egzama gibi inflamasyonlu cilt problemlerini azaltabileceği gibi ekstra nem ve koruma da sağlayabilir.

Tamanu yağı nedir ve cilt için faydaları nelerdir başlıkları ile ilgili daha fazla bilgi edinin..

Tamanu Yağı Nedir?

Tamanu yağı; Asya ve Avusturalya’da bulunan tamanu ağaçlarının meyvesinden elde edilen bir yağdır. Tropikal bir ağaç olan tamanu ağacının meyveleri sarımsı yeşil renktedir.

Tamanu yağını çıkarmak için ilk olarak ağacın meyveleri toplanır. Cevizleri kırılır ve yağlarının salınması için, çekirdekler 1-2 ay güneşte bekletilir. Daha sonra tohumlar yağı çıkarılmak üzere preslenir.

Tamanu yağının rengi yoğun yeşildir ve yağ asitleri açısından çok zengindir. İçerisinde alfa-linoleik asit, oleik asit, linoleik asit, palmitik asit, stearik asit gibi cilt için yararlı birçok yağ asidi bulunur.

Bu yağ asitleri cildin bariyerinin sağlığını korumaya, cildi nemlendirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olur.

Tamanu Yağının Faydaları

Cildi Nemlendirir

Tamanu yağı, içerisinde çok yoğun miktarda yağ asitleri barındırır. Hem oleik hem de linoleik asit açısından zengin olduğu için kuru cildinizi nemlendirmekte ve yumuşatmakta size yardımcı olacaktır.

Ayrıca, ciltteki su kaybını önler ve cilt bariyerinizi güçlendirmeye yardımcı olur. Kuru bir cildiniz varsa tamanu yağını kullanarak cildinizi ekstra nemlendirebilirsiniz.

Sivilce Lekelerini Azaltır

Yukarıda bahsettiğim gibi tamanu yağının iyileştirici ve tedavi edici özellikleri vardır. Sivilce sonrası oluşan kızarık, kırmızı-kahve lekeleri daha hızlı iyileştirmek için bu yağı kullanabilirsiniz.

Sivilceleri Azaltır

Antibakteriyel özellikleri olduğu için tamanu yağı, bakteri kaynakları sivilcelerinizi azaltmanızda size yardımcı olur. Ayrıca antiinflamatuvar özelliği bulunduğundan dolayı inflamasyonlu sivilceleri de azaltır.

Tabii her sivilce bakteri kaynaklı olmuyor bunu da unutmamak gerekir.

Yaraları İyileştirir

Eğer cildinizde veya vücudunuzda kesik, yara, egzama ve diğer hasarlı bölgeler var ise, tamanu yağını iyileştirici olarak kullanabilirsiniz.

İçerisinde karyofilen ve diğer tedavi edici bileşenler bulunduğu için, yaraları ve sivilce izlerini daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Kolajen Üretimini Teşvik Eder

Kolajen cilt, saç, tırnak ve birçok organımızda bulunan çok önemli bir proteindir. Cildin yapısının bütünlüğünü sağlar.

Kolajenler azalırsa cildin yapısının korunması zorlaşır. Bunun sonucunda kırışıklıklar ve ince çizgiler meydana gelir.

Tamanu yağı ciltteki kolajen üretimini teşvik eder. Böylece cildinizin daha dolgun, güçlü ve genç görünmesine yardımcı olur.

Antioksidandır

Tamanu yağı, içerisinde güçlü antioksidanlar bulundurur. Bu antioksidanlar, cildimizi çevre kirliliği, sigara dumanı ve güneş gibi zararlı etkenlere karşı korur.

Bu zararlı etkenler cildimizdeki kolajenleri, elastinleri  yıkıma uğratır ve bizi daha erken yaşlandırır.

Antiinflamatuvardır

Cildimizdeki inflamasyon çoğu şeyden kaynaklı olabilir. Sedef, egzama ve roza hastalıkları ciltte inflamasyon oluşturmasıyla bilinir. Bunu dışında inflamasyonlu cilt hassas, kızarık ve kaşıntılı olur.

Tamanu yağının içerisinde bulunan kalofilolid maddesi antiinflamatuvardır. Yani bu yağı inflamasyonlu cilt problemlerini sakinleştirmek için kullanabilirsiniz.

Tamanu Yağı Hangi Cilt Tipleri İçindir?

Bu yağ kuru, normal ve sivilce lekesi olan ciltler için uygundur. Anti-aging etkileri bulunduğundan dolayı kırışıklığa sahip ciltler için de uygundur.

Tamanu yağının komedojenik (gözenek tıkama) oranı 2’dir. Gözenekleri tıkama oranı azda olsa vardır. Bu yüzden yağlı, siyah noktalı ve sivilceye sahip ciltler için uygun değildir.

Tamanu Yağının Yan Etkileri

Tamanu bitkisi yemiş grubuna giriyor. Eğer fındık, fıstık gibi yemişlere alerjiniz varsa bu yağı kullanmayın.

Her yağda olduğu gibi bu yağda bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Buna sebebiyet vermemek için yağı öncesinde mutlaka deneyin.

Kulağınıza yakın bir yerde veya boynunuzda yağı deneyin. 1 gün kadar bekletin. Sonrasında cildiniz tepki vermiyorsa rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tamanu Yağı Ürünleri

Gland Tamanu Yağı

Gland markasına ait %100 saf ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir tamanu yağı. Ürün 100 ml boyutunda. Baya uzun bir süre kullanılabilir.

Young Souls Aromatherapy Tamanu Carrier Oil

Young souls markasına ait 100 ml boyutundaki tamanu yağı. Bu yağ, %100 tamanu yağından oluşuyor ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Dilerseniz yağın 10 ml boyutu da mevcut. Alıp denemek için güzel bir seçenek.

Tamanu Yağı Nasıl Kullanılır?

Akşam rutinlerinizde kullanın. Nemlendiricinizin içerisine 2-3 damla sıkabilirsiniz. Veya nemlendiricinizi uyguladıktan sonra bütün yüze 2-3 damla kullanabilirsiniz.

Çok fazla yağ kullanmayın. Yağın bütün faydalarından yararlanmak için birkaç damla ürün yeterlidir. Daha fazlası cildiniz tarafından emilmez ve rahatsız bir his bırakabilir, ya da yastığınıza bulaşabilir. Daha azı daha iyidir.