Peptitler Ne İşe Yarar?

14 Tem 2022

Beren

Beren

Uzman Estetisyen

Peptit nedir? Cilt bakımında peptitler..

Peptit nedir? Eğer cilt bakım rutininizde erken yaşlanmaya karşı önlemler almaya başladıysanız peptitlerden haberiniz vardır.

Peptiler adı altına yer alan grup çok geniş kapsamlıdır. Cilt bakımında bir sürü peptit bulunur ve birbirinden farklı çalışırlar.

Burada bütün peptitler türlerini anlatamam imkansız. Zaten bilimsel olarak üzerinde çalışma yapılmış ve etkinliği kanıtlanmış belirli sayıda peptit vardır. Kısaca, size peptilerin çalışma prensiplerini ve ne işe yaradıklarını anlatacağım.

Peptit Nedir?

Peptitler, derideki ve vücudumuzdaki proteinleri oluşturan yapı taşları olan, amino asit dizileridir. Vücuttaki, ciltteki kolajen, elastin ve keratin gibi proteinleri oluştururlar. Bu proteinler cildimizin sağlıklı, ışıltılı, elastik ve dolgun kalmasını sağlar.

peptit nedir 2

Yani kısaca anlatmak gerekirse peptitler, vücudumuz için çok önemli olan proteinleri oluşturmaya yararlar.

Peptitler Ciltte Nasıl Çalışır?

Peptiler cildimizi kandıran küçük mesaj vericilerdir. Cilde, bir incinme ve yara olduğu mesajını verirler ve inandırırlar. Böylece cilt yara olduğunu düşünür ve onu iyileştirmek için daha hızlı çalışmaya, daha fazla kolajen ve elastin üretmeye başlar.

Aynı zamanda peptitler cildimizi onarmaya yarar ve harika nemlendiricilerdir.

Peptiler Ne İşe Yarar?

  • Cilt bariyerini onarır
  • Cildin elastikiyetini arttırır
  • Kırışıklıkları azaltır
  • Cildi nemlendirir
  • Kolajen ve elastin üretimini arttırır
  • İnflamasyonu indirir
  • Antibakteriyeldir

Peptit Türleri

Peptitler adı altındaki içerik grubu çok geniştir kapsamlıdır. Bütün peptiler aynı şekilde çalışmazlar. Bu yüzden peptitler, çalışma prensiplerine göre 4 gruba ayrılır.

1- Taşıyıcı Peptitler

Bu peptit türevleri taşıyıcıdır. Cilt bakım içeriklerini cildin daha alt katmanlarına taşımaya yardımcı olurlar. Bu peptit türleri kolajen üretimini arttırır ve cildi sıkılaştırmaya yardımcı olur.

2- Sinyal Veren Peptitler

Bunlar sinyal veren peptitlerdir. Cildi kandırarak çalışılar. Cilde “yara var, incinme var daha fazla kolajen üret”  mesajlarını verirler. Böylece cilt yara olduğunu düşünecek ve onu iyileştirmek için daha fazla kolajen üretmeye başlayacaktır.

Sinyal veren peptitleri seviyoruz 🙂

3- Enzim İnhibitörü Peptitler

Bu peptitler önleyicidir. Ciltteki kolajen yıkımını azaltırlar ve lekelere neden olan enzimleri önlerler.

4- Nörotransmiter Peptitler

Kaslarının etkinliğini yavaşlatmaya yarayan peptilerdir. Yüz kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olur. Böylece kasların etkinliği yavaşlar. Kasların etkinliği yavaşladığı için, kırışıklıklar ve gülüş çizgileri azalır.

Yani botoks gibi düşünebilirsiniz. Tabii ki botoks ile aynı değillerdir ama çalışma prensipleri benzerdir.

Peptitler Kimler İçin Uygundur?

Peptiler, retinoidleri kullanamayan ciltler için güzel bir alternatiftir. Bazı ciltler retinoidleri tolere edemez ve sürekli yan etki ile karşılaşırlar.

Bu tarz bir durum yaşıyorsanız anti aging cilt bakımınız için peptitleri kullanabilirsiniz.

peptit nedir 1

Retinoid kullanan biriyseniz ve kırışıklarla savaşmak konusunda size yardımcı olacak ekstra bir adım istiyorsanız eğer, peptileri rutininize dahil edebilirsiniz. Retinoid ile peptitleri rutininize dahil ederek, ciltteki kolajen üretimini daha fazla destekleyebilirsiniz.

Kırışıklılar nasıl geçer yazısına buradan ulaşabilirsiniz..

Peptiler vs Retinoidler

Retinoidler ciltteki kolajen üretimini arttırmak ve kırışıklıkları azaltmak için bilinen en iyi içeriklerdir. Üzerinde çok uzun yıllar boyunca çok fazla çalışma yapılmıştır ve etkinlikleri kanıtlanmıştır.

Peptitler de ciltteki kolajen üretimini arttırmaya yarar. Fakat peptitler, yaşlanmayı geciktirmek ve kırışıklıkları doldurmak konusunda etkili olsalar da, retinoidlerden daha etkili değillerdir.

Yani kısacası peptit ürünlerinizi retinoid ürünlerinizin yerine kullanmayın. Çünkü aynı etkiyi göremezsiniz. Peptitleri retinoidlerin yerine değil, yanında kullanın. Ya da eğer retinoidleri kullanamıyorsanız, onun yerine peptileri kullanabilirsiniz.

Kırışıklıklarla savaşmakta elinizde daha iyi bir silah mevcutken neden onu kullanmayasınız ki 😀

Mesela ben haftanın 4 günü mutlaka retinoid içeren kremimi kullanıyorum. Geri kalan günlerde ise, peptit serumumu ve diğer ürünlerimi kullanıyorum.

Peptitleri Hangi İçeriklerle Kullanmamalısınız?

C vitamini

Çok fazla peptit olduğu için hepsinin çalışma prensibi farklıdır. Bazı peptit türleri, c vitaminini okside edebilir ve antioksidan etkinliğini azaltmaya neden olabilir.

peptit nedir 3

Bu yüzden bu iki içeriği birbiri ile karıştırmamak daha güvenli bir seçenektir.

Aha (Alfa Hidroksi Asitler)

Alfa hidroksi asitleri yani; glikolik, laktik ve mandelik asidi peptiler ile kullanmayın. Aha asitler peptitlerin etkinliğini azaltırlar. Bu yüzden, bu iki içeriği farklı rutinlerde kullanın.

Peptitleri Hangi İçeriklerle Kullanmalısınız?

Retinoid

Retinoidler bilindiği üzere ciltteki kolajenlerin üretimini arttırırlar. Kolajen arttırıcı peptitlerle birlikte retinoid kullanırsanız, cildin kolajen üretimine daha çok katkıda bulunursunuz.

Ayrıca peptitler harika nemlendirici ve bariyer onarıcıdır. İkisini beraber kullanarak, retinoidin sebep olabileceği tahriş, kuruluk ve inflamasyon gibi yan etkileri minimuma indirebilirsiniz.

Retinoid ürününüz ile birlikte veya farklı akşamlarda peptitleri kullanabilirsiniz.

Nemlendirici ve Onarıcı Ürünlerinizle

Peptiler cilt proteini oluşturdukları için, cilt bariyerini iyileştirmeye ve cildi nemlendirmeye yararlar. Bu yüzden nemlendirici ve onarıcı ürünlerinizle beraber peptit kullanmanız iyi bir seçenektir. Alacağınız yararlı etkileri ikiye katlar.

Hyalüronik Asit, Niasinamid, panthenol ve centella asiatica gibi içeriklerle birlikte peptitleri kullanabilirsiniz.

Güncel Yazılar

Bakuchiol Nedir?

Bakuchiol Nedir?

Yaşlanma geciktirici ve cilt gençleştirici özellikleri sayesinde cilt bakımı rutininizde mutlaka bulunması gereken doğal bir içeriktir..

Pha Ürün Önerileri

Pha Ürün Önerileri

Pha’lar cildinizi nazikçe eksfoliye ederken aynı zamanda nemlendirme ve aydınlatma yetenekleriyle bilinirler…

PHA Nedir?

PHA Nedir?

Işıltılı, sağlıklı, cam görünümüne sahip bir cilt istiyorsanız, PHA’ler tam aradığınız cilt bakım içerikleridir..

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik asit cildinizi efksoliye edip, lekeleri, sivilceleri azaltmaya yarar ve cildinizin aydınlanmasını sağlar..

Sosyal Medya Hesaplarım

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir

Çift Aşamalı Temizlik Ürünleri

Tertemiz, sivilcesiz, siyah noktasız ve daha az yağlanan bir cilt için çift aşamalı temizliğe uygun ürün önerileri..

Karma Ciltler İçin Nemlendirici Önerileri

Karma cilt için nemlendirici . Karma ciltler kışın çok kuru yazın ise yağlıdır. Bu yüzden karma ciltlere göre olan nemlendiriciler..

Hydrafacial Cilt Bakımı Nedir?

Hydrafacial bir kozmetik cilt bakımı işlemidir. Size hemen sonuç verir, acısızdır ve iyileşme süresi yoktur. Birden fazla cilt problemini tedavi eder..

Centella Asiatica Krem Önerileri

Size yoğun onarıcı 4 adet Centella Asiatica Krem önerim var. Kuru, kızarık ve yıpranmış bir cilt ile baş ediyorsanız bunları denemelisiniz..

Aha Bha Pha Ürün Önerileri

Sivilceli ve lekeli ciltler için 4 farklı AHA BHA ürünü önerilerim var! Asitlerin ne işe yaradığını öğrendiysek hangi ürünü kullanmamız gerektiği kısmına geçebiliriz..

Batıklar Nasıl Geçer?

Batık, cildin üst yüzeyine geçemeyen, bu sebeple hapsolan ve cildin kendi içinde büyüyen tüylerdir..

0 Yorum