Retinol Nedir?

28 Şub 2022

Beren

Beren

Uzman Estetisyen

Retinol Nedir ? Yeni başlayanlar için retinolü anlaması biraz zor olabiliyor. Çünkü retinolün farklı bir sürü türü vardır.

Fakat farklarını anladığınız zaman sizin cilt türünüze hangisinin uygun olduğunu ve nasıl kullanmanız gerektiğini çözeceksiniz, böylece artık sizin için kafa karıştırıcı olmaktan çıkacak.

retinol nedir 5

Retinolü bu kadar iyi yapan sebep; çok uzun yıllardır üzerinde çalışma yapılmış ve etkinliği kanıtlamış bir içerik olmasıdır.

Retinol ne işe yarar, retinol krem nedir, retinol faydaları nelerdir, retinol cilde faydaları sorularını yanıtlamaya geçelim..

Retinol Nedir?

Retinol nedir ne işe yarar? Retinol bir retinoid türüdür. Retinoidler; retinol türlerinin hepsine verilen genel isimdir. Yani retinoidler dediğim zaman bütün retinol türlerini kastediyorum demektir.

Retinoidler, A vitamininin türevleridir. Bazen adları A vitamini olarak geçebilir. Böyle duyduğunuz zaman bilin ki retinoidlerden bahsediliyor.

Retinoidlerin ciltte çalışma prensibi şöyledir; cildin hücre yenilenme hızını arttırırlar. Yani cildiniz 28 günde bir kendini yeniliyor ise onu 15 güne indiriyor. Bunun sonucu olarak yeni, taze deri daha hızlı cilt yüzeyine çıkmaya başlıyor.

Aynı zamanda; ciltteki kolajen üretimi arttırırlar. Hücreleriniz daha hızlı yenilendiği için gözeneklerinizin yağ ve kirlerle tıkanma olasılığı azalır.

Yağ ve kirin sebep olduğu; sivilce, siyah nokta, beyaz noktalardan kurtulmanız daha kolay olur. Lekeler daha çabuk iyileşir.

Retinoidler Ne İşe Yarar?

Retinol ne ise yarar? Retinoid grubundan olan retinol birden fazla cilt problemini tedavi etmek için kullanılırlar bu yüzden, cildiniz için kullanabileceğiniz EN İYİ içeriklerdir.

Tabi hamile değilseniz veya alerjiniz yok ise. Retinoidler;

  • Kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltır
  • Pütürlü cilt görünümü tedavi eder
  • Soluk ve mat bir cilt için etkilidir
  • Gözenekleri küçültür
  • Cilt derinizi inceltmez aksine daha da güçlendirmeye yardımcı olur

Retinol krem/serum önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

Tabi bu güzel faydalarından yararlanabilmek için önce retinizasyon sürecini atlatmanız gerekiyor.

Retinizasyon Nedir?

Yeni başlayanlar için retinol, retinizasyon sürecinden dolayı biraz zor olabiliyor.

Retinizasyon, cildin A vitaminine alıştığı uyum sürecidir. Bu süreç sırasında ciltte kızarıklık, kuruluk, kusma ve pullanma gibi geçici rahatsızlıklar olabilir.

Cildiniz retinize edilmiş hale geldiğinde, bu geçici rahatsızlıklar ortadan kalkar.

Bu süreç yaklaşık 8 hafta sürer. Tabi ciltten cilde göre değişebilir. Yani cildinizin retinoidlere alışma süresi; en az 8 haftadır. Bu süre boyunca yan etki gözlemlemeniz çok normaldir.

Bu süreci atlattıktan sonra retinoidlerin bütün faydalarından yararlanmaya başlayacaksınız. Sabırlı olmalısınız.

Retinoidler 4 Ana Gruba Ayrılır;

retinol nedir 1

Bunların aşağıda yanlarına orijinal adlarını da yazacağım çünkü, ürünlerin arkasındaki içerik listelerinde her zaman orijinal adları yazar. Görüp tanıyabilesiniz diye iki adını da vermek istedim. En az kuvvetlisinden başlayalım :

Retinol Esterler (Retinol Esters)

1) Retinil Propiyonat (Retinly Propionate)

2) Retinil Palmitat (Retinly Palmitate)

3) Retinil Asetat (Retinly Acetate)

Retinol esterler cildinizde kullanılabilmesi için, cilt tarafından 3 kere değişime uğrar . Bu yüzden en nazik olan gruptur.

Retinoidleri daha önce kullanmadım diyorsanız başlangıç olarak retinol esterleri tercih edebilirsiniz. En az kuvvetli retinoid grubu olduğu için cildi tahriş etme olasılığı en düşüktür. En yaygın olarak kullanılanı Retinil Palmitattır.

Retinol

Retinol cildinizde kullanılabilmesi için, cilt tarafından 2 kere değişime uğrar. Genelde piyasadaki çoğu üründe kullanılan retinoid türüdür.

Retinoik asitlerden (tretinoin) çok daha az etkilidir fakat uzun süreli kullanım sonucunda retinoik asitler kadar etkili olabiliyor. Retinolleri devamlı olarak kullanırsanız, retinoik asit kadar etkilerini görürsünüz.

Retinal / Retinaldehit (Retinaldehyde)

Retinal cildinizde kullanılabilmesi için, cilt tarafından 1 kere değişime uğrar. Retinollerden daha güçlü, tretinoinden daha naziktir. Tam ikisinin arasındadır.

Güçlü bir şey kullanmak aynı zamanda yan etkileri daha az olsun istiyorsanız retinal tam size göre. Retinaller kozmetik ürünleri kapsamında (raflardan alınabilen) kullanabileceğiniz en güçlü retinoid türleridir.

Tretinoin / Retinoik Asit (Retinoic acid)

Tretinoin cilt tarafından değişime uğramadan direkt kullanılır. Retinoidlerin aktif formudur, bu yüzden cilde uygulandığı anda hiç dönüşüme uğramadan direkt çalışmaya başlar. Bu sebep ile tretinoin, retinoid grubunun en güçlü üyesidir.

En hızlı sonuç alabileceğiniz retinoid türüdür. Kırışıklıklar ve sivilce konusunda çok etkilidir. Fakat aynı zamanda cildi tahriş edip soyma olasılığı da en yüksektir.

Burada bir konuya değinmek istiyorum. Tretinoin içerikli ürünler normalde reçete ile satılması gereklidir (çoğu ülkede bu şekildedir). Çünkü çok kuvvetlidir.

Bu nedenle mutlaka doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Türkiye’de reçetesiz satın alabiliyorsunuz.

Fakat lütfen bir dermatoloğa danışmadan asla kullanmayın. Yanında çok fazla yan etkiyle birlikte gelir. Doğru kullanmazsanız cildinizi olduğundan daha kötü yapabilir.

Retinoidlerin 2 Grubu Daha Vardır;

retinol nedir 2

Retinoik Asit Esterleri (Retinoic Acid Esters)

Kuvvetlilik dereceleri Retinol ve Retinoik Asit arasındadır. Bunlar;

  • 10 x Granactive Retinoid = Hydroxypinacolone Retinoate
  • Retinil Retinoat (Retinyl Retinoate)

Aynı kategoride olmalarına karşın, Hydroxypinacolone Retinoate, Granactive Retinoidden 10 kat daha güçlüdür.

Retinoidlerle size aynı faydayı verirler. Etkili ama nazik formlardır.

Sentetik Retinoidler (Synthetic Retinoids)

Bunlar; Adapalen, Tazaroten, İsotretinoindir. Bunlar retinoidlerin sentetik versiyonlarıdır.

Adapalen (Adapalene)

Bunlar ağırlıklı olarak sivilce için kullanılırlar ve çok etkililerdir. Kırışıklıklar ve ince çizgilerin üzerinde etkileri vardır. Tretinoinden daha naziktir.

Tazaroten (Tazorac);

Sivilce ve sedef hastalığı için kullanılır.

İsotretinoin

Roaccutane ve Zoretanin gibi sivilce haplarının ana maddesidir.

Retinoid Kullanım Önerileri

  • Retinoidleri AKŞAM kullanmalısınız. Çünkü retinoidler cildinizi ışığa olduğundan daha duyarlı hale getirir.
  • Cilt ışığa duyarlı hale geldiği için mutlaka gün içinde güneş kremi kullanmanız gerekiyor.
  • İlk başlıyor iseniz haftada en fazla 2 gün kullanın. Daha önce retinoid kullanmadıysanız cildiniz bu içeriği tanımıyor demektir. Bu sebeple cildin tanımasını ve alışmasını sağlamak için ona zaman vermelisiniz. Bu yol ile retinoidlerden maksimum verim alacaksınız.
  • Retinoidlerlere birlikte AHA/BHA ve C vitamini serumlarınızı kullanmayın.
  • Retinoid rutininizi basit tutun ! Temizleme, retinoid ve nemlendirici yeterlidir. Zaten retinoidler birden fazla sorunu çözmeye yönelik oldukları için başka ürünlerle karıştırmaya çoğu zaman gerek yok.
  • Çok hassas bir cildiniz var ise retinoidlerden önce çok kalın olmayan nemlendiricinizi sürebilirsiniz. Böylece nemlendirici cildinizde bariyer görevi görecek ve retinoidin oluşturabileceği tahrişi ve kızarıklığı en aza indirecek. Retinoidler yine de cildinizde çalışmaya devam edecek merak etmeyin.
  • Hamilelikte kullanılamaz.
  • Düzenli olarak kullanmalısınız. 1-2  ay kullanıp bırakırsanız cildinizde bir değişim gözlemleyemezsiniz. Değişim görmek istiyorsanız en az 5-6 ay düzenli kullanım gerektirir.

Retinoidlerle İlgili Soru-Cevap

Retinoidlerle ilgili çok fazla kafa karışıklığı mevcut. Bunları netleştirmek için retinoidlerle ilgili sık soruların sorulara yanıt vereceğim.

  • Retinol ile ne kullanılmaz? Retinoidlerle birlikte AHA BHA ve C vitamini kullanmamalısınız. Tabii eğer yıllardır düzenli cilt bakımınızı yapan ve cildinizi çok iyi tanıyan biriyseniz durum farklı 😀 Fakat ayrı rutinlerde kullanılması en iyisidir.
  • Niacinamide ve retinol birlikte kullanılır mi? Evet kullanılır. Fakat %10 gibi yüksek niasinamid içeren serumunuz varsa ve cildiniz biraz hassas ise tahrişi minimuma indirmek adına farklı rutinlerde kullanabilirsiniz.
  • Retinol kaç yaşında kullanılmalı? Retinol ve retinoidler 20 yaşından itibaren kullanılabilir. Çünkü 20 yaşından sonra her sene %1 kolajenimizi kaybederiz. Bunu telafi etmek için retinoidler harika içeriklerdir.
  • Retinol sivilce yapar mi? Hayır retinoidler sivilce yapmaz. Aksine sivilceleri azaltırlar.
  • Retinol yazın kullanılır mı? Evet kullanılır. Retinol cildinizi sürekli yenilediği için bir süre kullanıp sonra bırakmamak lazım. Retinoidleri devamlı ve düzenli bir şekilde kullanarak ancak sonuç alabilirsiniz. Sadece yazın güneş kremi kullanımınıza ekstra dikkat ederseniz bir problem kalmaz.
  • Retinol sivilce kusturur mu? Aslında evet. Herkeste olmasa da bazı kişiler, retinoidlere başladıktan sonra sivilcelerinin çoğaldığını gözlemler. Retinoidler cilt hücrelerinin yenilenme hızını arttırdıkları için altta kalan iltihaplar (sivilceler) cildin yüzeyine çıkar. Bu sorun retinoidlere yeni başlama sürecinde karşınıza çıkar. Sonradan cildin altındaki iltihaplar temizlendiği zaman sivilceleriniz sönmeye başlar ve cildiniz temizlenir
  • Arbutin ve retinol birlikte kullanılır mı? Evet. Eğer koyu lekelerle ve melazma gibi cilt problemleriyle savaşıyorsanız bu iki içeriğin birlikte kullanımı, lekelerden daha çabuk kurtulmanızı sağlayacaktır.
  • Retinol haftada kaç kez kullanılır? Bu kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Retinoidleri her gün kullanabilirsiniz. Fakat çoğu cilt her gün kullanımı tolere edemez. Kendi cildinizin durumuna göre gün sayısını belirlemelisiniz. Haftada en az 3 gün kullanmaya özen gösterin.

Son Olarak;

Retinol nedir umarım açıkça anlatabilmişimdir. Bir tane ama gerçekten etkili bir içerik kullanayım istiyorsanız retinoidler tam size göre. Birden fazla iş yapabildiği için aynı zamanda ekonomiktir.

Retinoidlerin faydasını görmek istiyorsanız devamlı kullanmanız gerekir. Eğer devamlı ve doğru bir şekilde kullanırsanız; retinoidler size gözle görülebilir çözümler sunacaklardır.

Güncel Yazılar

Bakuchiol Nedir?

Bakuchiol Nedir?

Yaşlanma geciktirici ve cilt gençleştirici özellikleri sayesinde cilt bakımı rutininizde mutlaka bulunması gereken doğal bir içeriktir..

Pha Ürün Önerileri

Pha Ürün Önerileri

Pha’lar cildinizi nazikçe eksfoliye ederken aynı zamanda nemlendirme ve aydınlatma yetenekleriyle bilinirler…

PHA Nedir?

PHA Nedir?

Işıltılı, sağlıklı, cam görünümüne sahip bir cilt istiyorsanız, PHA’ler tam aradığınız cilt bakım içerikleridir..

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik asit cildinizi efksoliye edip, lekeleri, sivilceleri azaltmaya yarar ve cildinizin aydınlanmasını sağlar..

Sosyal Medya Hesaplarım

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir

Kantaron Yağının Faydaları

Sarı Kantaron yağı faydaları nelerdir? Kantaron yağını çoğu probleme iyi gelen mucizevi bir yağ olarak tanıdık. .

Karma Ciltler İçin Nemlendirici Önerileri

Karma cilt için nemlendirici . Karma ciltler kışın çok kuru yazın ise yağlıdır. Bu yüzden karma ciltlere göre olan nemlendiriciler..

Tamanu Yağının Cilde Faydaları

Tamanu yağı, antioksidan, kolajen yenileme, iyileştirme ve antiinflamatuar özelliklere sahip bir yağdır..

Traneksamik Asit Ürün Önerileri

Bu traneksamik asit serumları cilt lekelerini, melazmayı, güneş lekelerini azaltacak aynı zamanda cilt tonunu eşitleyecek ve cildi aydınlatacaktır..

Kuşburnu Yağının Cilde Faydaları

Çok popüler olan, aynı zamanda bütün cilt tiplerinin sevebileceği ve rahatça kullanabileceği bir yağ olan kuşburnu yağının faydaları..

Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Çok amaçlı bir yağ olan jojoba yağı: nemlendirici, saç parlatıcı, makyaj temizleyici, dudak balmı ve güneş yanığı tedavisi olarak kullanılabilir.

0 Yorum