Mandelik asit nedir? Ne işe yarar?

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik asit kullanarak hep o istediğiniz tertemiz ve pürüzsüz cilde ulaşmak ister misiniz? O zaman mandelik asidi rutininize dahil etmenizin zamanı gelmiş.

Aha asitlerden olan mandelik asit cildinizi eksfoliye edip, lekeleri, sivilceleri azaltmaya yarar. Aynı zamanda gözeneklerinizi küçültür, o istediğiniz ışıl ışıl parlayan cilt görüntüsünü size sağlar.

Aha nedir ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşın..

Mandelik asidin diğer aha asitlerden bir farkı vardır. Bu farkın ne olduğunu birazdan açıklayacağım 😀

Mandelik asit ne işe yarar, mandelik asit nedir merak ediyorsanız okumaya devam edin..

​Mandelik Asit Nedir?

Acı bademden elde edilen, mandelik asit asit alfa hidroksi (aha) asitlerin en nazik olanıdır.

Molekül boyutu en büyük olduğu için diğer aha asitlere (glikolik, laktik) göre daha naziktir.

Mandelik asit cildi eksfoliye etmeye yarar. Bunun anlamı şudur; bu asit ciltteki ölü hücrelerle normal hücreler arasındaki yapışık yapıları çözer ve ölü hücreleri ciltten atar.

Sonuç olarak cilt yapısı pürüzsüzleşir.

Mandelik asidin diğer asitlerden bir farkı vardır o da; hem su bazlı hem de yağ bazlı olmasıdır.

Bu da onu tüm cilt tipleri için harika bir asit yapar. Özellikle çok hassas ciltler AHA asitleri kullanmak istiyorsa mandelik asidi gönül rahatlığı ile tercih edebilirler.

Mandelik Asidin Faydaları

Mandelik asidin diğer asitlerden en büyük farkı sivilceleri azaltması ve ciltteki yağlanmayı dengelemesidir. Bunun nedeni mandelik asidin aynı zamanda yağ bazlı olmasıdır.

Ciltteki yağı dengelendiği için, yağlanmayla birlikte ortaya çıkan cilt problemlerini de azaltır. Yani mandelik asit kapalı komedonları, sivilceleri, siyah noktaları, sebasöz filamentleri azaltır.

Ciltteki yağ dengelendiği zaman gözeneklerin görünümü de küçülür.

Mandelik asit cilde faydaları arasında koyu lekeleri azaltıp, cildi aydınlatmak vardır. Bu özellik zaten bütün AHA asitlerinde bulunuyor.

Mandelik asidi kullanarak mat, donuk görünümlü cildinizi ışıl ışıl parlayan bir hale getirebilirsiniz.

Ayrıca mandelik asit yaşlanma karşıtı bir içeriktir çünkü ciltteki kolajen üretimine katkıda bulunur.

Bunlar dışında mandelik asit antiinflamatuardır. Yani ciltteki kızarıklığı, kaşıntıyı azaltır. Bunun yanında kızarık kistik sivilceleri de azaltmaya yarar.

Son olarak hassas ve çok hassas ciltler için uygundur.

Eğer aha asitleri kullanamayacak kadar hassas bir cildiniz var ise üzülmeyin, mandelik asit yardımınıza koşacaktır.

Mandelik Asit Hangi Cilt Tipine Uygundur?

Mandelik asit tüm cilt tiplerine uygundur. En başta hassas ve çok hassas ciltlere uygundur

Sivilceye yatkın cildiniz var ise mandelik asidi çok seveceksiniz. Özellikle kuru ama sivilceli cilt tiplerine en uygun asit türüdür.

Fakat yağlı, karma, kuru, normal cilt tipi olsanız da mandelik asidi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Mandelik Asidin Yan Etkileri

Bu asit türü genellikle çoğu cilt için iyi tolere edilir. Fakat yanlış kullanımında yan etki yaratma ihtimali vardır. Bu yan etkileri deneyimlememek için bu adımlara dikkat edin;

1. Öncesinde Ürünü Test Edin

Her üründe olduğu gibi mandelik asidi kullanmadan önce mutlaka kulağınıza yakın küçük bir yerde test edin.

24 saat içinde herhangi bir kızarıklık, kaşıntı gözlemlemiyorsanız ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.

2. Cildinizi İyi Takip edin

Asitleri kullanırken cildinizin durumunu takip etmek çok önemlidir. Cildinizde normalden daha fazla kızarıklık, kuruluk, kaşıntı ve hassaslık deneyimliyorsanız mandelik asidin kullanım sıklığını azaltmalısınız.

Eğer inat ederek daha fazla kullanmaya devam ederseniz, büyük ihtimalle cilt bariyerinizi yıpratırsınız. Cilt bariyeriniz yıprandığı taktirde cildiniz hiçbir tedaviye cevap vermez.

Aksine daha kötü tepkiler verir ve mevcut cilt problemleriniz daha da artar. Bu yüzden cildinizin durumunu zaman zaman mutlaka gözlemleyin ve cilt bakım rutininizde ona göre değişiklikler yapın.

3. Yavaş Yavaş Cilde Alıştırın

Yeni bir içeriği cildinize tanıtırken sabırlı olmak sizin yararınızadır.

Cildinizin hiç tanımadığı bir içeriğe her gün maruz kaldığınız düşünün. Bunun sonucunda cilt beklemediğiniz tepkiler verebilir.

Bu yüzden her yeni ürünü kullanmaya başladığınızda, her gün kullanmaya başlamayın. Yavaş yavaş gün sayısını arttırarak başlayın.

4. Hassas Bölgelerinizi Koruyun

Göz altları, burun kenarları ve dudak kenarları hassas bölgelerdir ve çok çabuk tahriş olabilirler. Bu yüzden cildi eksfoliye eden mandelik asit gibi ürünleri kullanırken bu bölgelere uygulamaktan olabildiğince kaçının.

5. Güneş Kremi Kullanın

Alfa hidroksi asitler güneşe olan hassasiyetinizi maalesef ki arttırırlar. Bu yüzden aha asitleri kullanırken sabah mutlaka güneş kremi sürüp, gün içinde de yenilemeniz gerekir.

Aksi taktirde olası cilt problemleriniz azalacağına daha da artabilir.