Roza Hastalığı (Gül hastalığı) tedavi edilebilen kronik bir cilt durumudur ve öncelikle yüzü etkiler.
Tedavi edilebilir, fakat çaresi yoktur. Yani rozanız kontrol altına alabilirsiniz fakat, her zaman uğraşmanız gereken kronik bir problem olarak karşınıza çıkacaktır.
Bazen çok arttığı bazen de kontrol altına alabildiğiniz dönemler olur. Bu hastalığın çaresi yoktur fakat günlük hayatınızı etkilememesi için kontrol altına alma yöntemleri mevcuttur.
Roza Hastalığı Nedir?
Roza hastalığı kalıcı ve iltihaplı bir cilt problemidir. Yüzde kızarıklık ve tahriş olarak görülür. Kadın ve erkekleri etkileyebilir. Fakat kadınlarda daha yaygındır. Yetişkin hastalığıdır ve genelde 30 yaşından sonra görülür.
Roza Hastalığı Semptomları
- Ciltte kızarıklık
- Görülen kan damarları
- Kolayca tahriş olan cilt
- Kaşıntılı cilt
- Kuru ve pul pul dökülen cilt
- Bazı kişilerde gözlerde tahriş
- Roza sivilceye benzer bir görüntüdedir bu yüzden çoğu durumda normal sivilce ile karıştırabilirsiniz
Bazı kişilerde bir ya da iki semptom görülebildiği gibi bazı kişilerde ise bütün semptomlar görülebilir.
Rozaya Ne Sebep Olur?
Roza genetik ve çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Mesela ailenizde roza hastalığına sahip olan kişiler varsa sizde de olma ihtimali yüksektir.
Çevresel faktörler olarak; güneş ışınları, ısı ve stresin mevcut rozanızı daha da arttırması mümkün.
Bunlara ek olarak cilt bariyerinizi yıpratmak tahrişe neden olacağı için rozanızın artma olasılığı var. Mesela cildi çok fazla eksfoliye etmek, sert taneli peelinglerle cildi ovalamak cilt bariyerini zayıflatır bu da rozanızı kontrol altına almanızı zorlaştırır.
Beslenmenizde Rozayı Arttırabilme İhtimali Olan Birkaç Gıda Vardır;
- Çikolata
- Çok baharatlı yemekler
- Alkol
- Süt ürünleri
- Acı yemekler yemek rozayı daha da tetikleyebilir
4 Farklı Roza Türü Vardır;
Yüz Kırmızılığı
Ciltte kırmızılık görülen roza tipidir. Kızarıklık yüzün orta kısımlarındadır. Çene, yanaklar, burun ve alın kısımlarındadır.
Kırmızı Şişlikler ve Tümsekler
Bu tarz roza kırmızı şişlikler olarak karşımıza çıkar. Sivilceye çok benzediği için, sivilce ile karıştırılması mümkündür.
Roza aknesi ya da akne rosacea olarakta bilinir.
Rinofima
Bu tarz rozaya rinofima denir. Genelde burun kısmında oluşur. Cilt kalın ve pütürlü görünür. Çok sık görülebilen bir roza türü değildir.
Oküler Roza
Bu türe oküler roza denir. Gözde iritasyon, hassaslık, kumlu his ve sulanma olarak karşımıza çıkar.
Dediğim gibi her kişi bu roza türlerinden birini ya da daha fazlasını deneyimleyebilir. Bu kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
Rozanızı Kontrol Altına Alın
Roza bir hastalık olarak nitelendirildiği için öncelikle yapmanız gereken bir “dermatoloğa” görünmek. Bunu yapacak imkanınız yok ise kozmetik ürünleri kapsamında rozanızı hafifletmeye yardımcı olacak içerikleri ve önerileri paylaşacağım..
Rozanızı Tetikleyenin Ne Olduğunu Bulun
Yukarıda anlattığım birkaç tetikleyici mevcut. Sizin tetikleyicinizin ne olduğunu bulmak size kalmış. Sonuçta her cilt ve cildin verdiği tepkiler farklıdır.
Cildinizi Güneşten Koruyun
Güneş ışınları cildinizi olduğundan daha hassas hale getirir. Mineral veya kimyasal güneş kremlerinden hangisi cildinizi irite etmiyorsa onu kullanın. Dışarıdaysanız her gün 2 saatte bir güneş kreminizi yenilemeyi unutmamalısınız.
Güneş kremi önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..
Cildinizi Güzel Nemlendirin
Rozaya sahip olan kişiler genelde cilt bariyeri yıpranmasına daha yatkındırlar. Bu yüzden cildinizi mutlaka her gün güzel içerikli bir nemlendiriciyle nemlendirin. Hassas ciltler için formüle edilmiş nemlendiriciler daha güvenlidir.
Nemlendirici önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..
Azelaik Asit
Azelaik asit antiinflamatuvardır. Yani ciltteki inflamasyonu indirmeye yarar. İnflamasyon indiği için cilt sakinleşir ve kızarıklık görünümü azalır.
Azelaik Asit ürün önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..
Centella Asiatica
Centella Asiatica kızarıklıkları indirme konusunda yardımcı olacak bir diğer içeriktir. Antiinflamatuvardır. Aynı zamanda iyileştirici etkileri vardır. Hem kızarıklıklara iyi gelir hem de yıpranmış cilt bariyerinizi onarır.
Centella Asiatica krem önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..
Niasinamid
Niasinamid antiinflamatuvardır. Aynı zamanda cilt bariyerini güçlendiren seramidlerin üretimini de arttırır.
Yani niasinamid hem kızarıklıklarınızı indirmeye hem de cilt bariyerinizi güçlendirip rozanızı kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
Parfümlü ve Alkol İçeren Ürünlerden Uzak Durun
Parfüm ve alkolün ciltte tahrişe neden olma ihtimali yüksek. Cilt bariyeriniz zaten zayıflamaya daha yatkın olduğu için roza hastalığına sahip biriyseniz parfüm ve alkol içerikli ürün kullanımı, sizin için çok mantıklı bir seçenek olmayacaktır.
Fiziksel Peeling Kullanmayın
Fiziksel peelingler cildi tahriş etme olasılığı bulunduğu için rozanızı arttırması mümkün.
Kahve, şeker, içerisinde tanecikler bulunan peelingler, kese ve sert havluyla cildi ovalamak fiziksel peeling kategorisine girdiği için bunlardan uzak durmak isteyebilirsiniz.
0 Yorum