niacinamide nedir

Niacinamide Nedir?

Niacinamide Nedir? Niacinamide (niasinamid) cilt bakımında uzun yıllardır kullanılan bir içeriktir fakat daha yeni yeni adı duyulmaya başlamıştır. Çoğu zaman fark etmesekte aslında bir çok serumun, toniğin ve maskelerin içerisinde bulunan bir vitamindir.

Okuduğunuz zaman tek bir vitamininin bu kadar fazla faydası olduğuna şaşıracaksınız..

Niacinamide Nedir?

Niacinamide Nedir? Türkçe adıyla niasinamid; B3 vitaminidir. Bu vitamin su bazlıdır. Su bazlı olduğu için serumların ve nemlendiricilerin içerisinde çok iyi çalışır.

niacinamide nedir 1

Genellikle bütün cilt tipleri ile çok rahat anlaşabilir. Bu içerik tek başına bir sürü cilt problemine iyi gelir. Ayrıca yıllarca üzerinde bir sürü çalışma yapılmıştır ve etkinliği kanıtlamıştır.

Yani bu kanıtlara dayanarak cilt bakımının kraliçe içeriklerinden birisidir diyebiliriz.

Niasinamid serum önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

Niacinamide Faydaları

1- Sivilcelere İyi Gelir

Niasinamid antiinflamatuvar ve antimikrobiyaldir. Bu özelliklerin yanı sıra ciltteki yağı da dengelemeye yardımcı oluyor.

Mikroptan, inflamasyondan ve fazla yağın gözenekleri tıkaması sonucunda oluşan sivilcelerden kurtulmanız konusunda etkili olacaktır.

2 Ciltteki Sebumu (Yağı) Dengeler

Ciltteki sebumun (yağın) dengelenmesine yardımcı olur. Cildin daha az yağlanması sonucunda gün içinde cildiniz daha az parlar ve daha az yapışkan olur.

3- Yaşlanma Konusunda Etkilidir

İnce çizgiler ve kırışıkların azalmasına yardımcı olur çünkü cildi kolajen üretmesi için uyarır.

Kolajenler cildimizin elastikiyeti açısından çok önemlidir bu yüzden yaşlanmayı geciktirmek için daha fazla kolajene ihtiyacımız vardır. Niasinamid bu konuda bize yardımcı olacaktır.

4- Cildi Nemlendirir

Niasinamid ciltteki transepidermal su kaybını azaltmaya yardımcı olur. Ciltteki su kaybı azaldığı zaman cildimiz daha çok nemlenir ve dolgun hale gelir.

5- Siyah ve Beyaz Noktalara İyi Gelir

Beyaz ve siyah noktalar ciltteki fazla yağın gözenekleri tıkaması sonucu oluşur.

Niasinamid ciltteki yağı dengelediği için siyah ve beyaz noktalarınızdan hem kurtulmanıza yardımcı olacaktır hem de oluşmasını engelleyecektir.

6- Gözeneklerin Görünümünü Küçültür

niacinamide nedir 3

Niasinamid ciltteki yağı dengelediğinden dolayı gözenekler daha temiz ve küçük hale gelir. Salisilik asit + niasinamid kullanımı gözeneklerinizi küçültmek konusunda çok etkili olacaktır.

7- Lekelerinizi Açar

En az % 2-5 oranı arasında kullanılan niasinamidin cilt lekelerini açmaya yardımcı olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Bu içerik hem kahverengi hem de kırmızı lekelerinize iyi gelir.

8- Seramid Üretimini Arttırır

Lipitler cildin sağlam, esnek ve nemli kalması için çok önemlidir. Seramidler cildimizin bariyerinde bulunan doğal lipitlerden biridir.

Niasinamid seramid üretimini arttırdığı için cilt bariyeri daha güçlü hale ve sağlıklı hale gelir.

9- Egzama Oluşma Olasılığını Azaltır

Cilt nem kaybettiği zaman egzama çıkma ihtimali artar. Niacinamide ciltteki seramid üretimi arttırdığı için cilt daha nemli hale gelir ve böylece egzamanın oluşma olasılığı azalır.

10- Roza ve Kızarıklıklara İyi Gelir

Güçlü bir cilt bariyeri hassas ve rozalı ciltler için çok önemlidir. Çünkü cilt bariyeri zayıfladığı zaman cilt daha hassas, kaşıntılı, kuru ve kızarık hale gelir. Bu durumlar rozanın artma olasılığını yükseltir.

niacinamide nedir 4

Niasinamid cilt bariyerinin iyileştirdiği ve güçlendirdiği için ciltteki kızarıklıkları ve rozayı hafifletmeye yardımcı olur.

11- Antioksidandır

Antioksidanlar özellikle erken yaşlanmanın önüne geçmek için bize çok yardımcı olurlar. Cildimizi çevre koşullarına karşı koruyabilmemiz için rutinimizde mutlaka antioksidan kullanmalıyız.

Niasinamid aynı zamanda bir antioksidandır ve cildi çevre koşullarının vereceği zarara karşı korur.

Niacinamide Yüzdeleri

En az %5 oranında kullanılan niasinamidin yaşlanma konusunda, %4 oranın sivilceler ve lekeler konusunda, %3’ün cilt bariyerini iyileştirme konusunda, %2 oranın da ciltteki yağı dengelemekte etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Yani kanıtlanmış bu çalışmalara dayanarak %5 oranı size niasinamidin bütün faydalarını verir.

niacinamide nedir 2

Piyasada farklı yüzdelere sahip ürünleri görüyorsunuzdur. %5-10 oranları gibi.

Hangi yüzdeyi kullanmak konusunda kafanız karışıksa şöyle bir yol izleyebilirsiniz:

  • Hassas, kuru, karma ve normal cildiniz var ise %5’lik oran size bütün faydaları sağlayacaktır.
  • Çok yağlı, siyah noktalı ve sivilceli ciltli iseniz daha yüksek yüzdeleri tercih edebilirsiniz. Ya da karma ciltler sadece T bölgesine kullanabilir.

Mesela ben %10 oranındaki niasinamidi sadece cildimdeki yağı dengelemek için kullanıyorum.

T bölgem yağlı ve siyah noktaya daha meyilli olduğu için sadece o bölgelerimde uygulama yapıyorum. Yanaklarım kuru olduğundan dolayı %10 oranı o kısımlara fazla geliyor. Kendi cildimi iyi tanıdığım için böyle bir yöntem kullanıyorum ve istediğim sonucu alabiliyorum.

Niacinamide Yan Etkileri

Niasinamid bütün cilt tipleri için uygundur ve genellikle yan etki yaratmayan bir içeriktir. Fakat bazı kişilerde niasinamid ürünleri sivilceye neden olabiliyor ve ciltleri sevmeyebiliyor.

Bu gibi durumlarda ürünün içerisindeki parfüm, koruyucular veya kıvam vericiler sizin cildinizde bir yan etki oluşturuyor olabilir.

Yani böyle bir durumla karşılaşırsanız kullandığınız ürünü değiştirmeniz gerekir çünkü niasinamid yan etki yaratma olasılığı çok düşük bir içeriktir.

Son Olarak;

Niacinamide nedir detaylıca anlatmaya özen gösterdim.

Cilt bakımında her zaman daha fazlası daha iyi demek değildir. Daha fazla kullanayım daha etkili olur gibi bir mantık her konuda geçerli değildir. Bu yüzden doğru yüzdeye odaklanmamız cildimiz için daha yararlı olur.