Jojoba yağının cilde faydaları

Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Jojoba yağı faydası. Çok amaçlı bir yağ olan jojoba yağı: nemlendirici, saç parlatıcı, makyaj temizleyici, dudak balmı ve güneş yanığı tedavisi olarak kullanılabilir.

Birçok kişinin cilt bakım rutininde olan bir yağdır. Akne, kuru cilt gibi cilt sorunlarını tedavi etmesinden dolayı çok tercih edilir.

Ben burada jojoba yağının cilt için olan etkilerinden bahsedeceğim. Bakalım bu güzel yağın ne gibi yararları varmış..

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba yağı; jojoba ağacı bitkisinin çekirdeklerinden elde edilen bir yağdır. Bu yağ aslında kimyasal olarak yağ adıyla anılmaz. Yağ gibi görünen sıvı mum esteridir.

Sıvı mum esterleri; insan cildindeki yağın ana bileşenleridir. Yani jojoba yağı; kendi cilt yağınıza en benzer yapıya sahip olan yağdır.

jojoba yağı faydaları

Bu nedenle jojoba yağı gözenekleri tıkamaz ve sivilceye neden olmaz. Ciltteki yağ üretimini dengeleri, çok hafiftir ve kolay emilir.

Raf ömrü çok uzun bir yağdır ve yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir yağdır.

Jojoba Yağı Faydaları Nelerdir?

Cildi Nemlendirir

Jojoba yağı diğer yağlar gibi cildinizi yumuşatır. Fakat jojoba yağının diğer yağlardan farkı; ek olarak cildi nemlendirmesidir. Cilde suyu çeker ve tutmaya yarar. Su kaybının önleyeceği için cildiniz daha nemli olur ve dolgunluğunu korur.

Kuru cildinizi tedavi etmek için; bu yağı nemlendiricinizin içine birkaç damla damlatabilirsiniz veya nemlendiricinizden sonra kullanabilirsiniz.

Ciltteki Yağ Üretimini Dengeler

Jojoba yağı aynı cildimizdeki yağ gibi davrandığı için, cilt neme doyurur ve bunu gözenekleri tıkamadan yapar. Cildimizde yeteri nemlendiği zaman, daha fazla yağ üretmesine gerek kalmaz ve yağ oranı dengelenir.

Antioksidandır

Jojoba yağı e vitamini ve flavonoidler bakımından zengindir. E vitamini ve flavonoidler antioksidandır. Yani jojoba yağı; çevre koşullarının yaratacağı zarara karşı cildimizi korur ve erken yaşlanmanın önüne geçer.

Cildi Sakinleştirir

Bu yağ antiinflamatuvar özelliktedir. Özellikle egzama, roza gibi kuruluktan kaynaklı cilt problemlerinden şikayetçiyseniz bu yağı kullanabilirsiniz.

Ayrıca jojoba yağı ciltteki kızarıklıkları ve kaşıntıları indirmeye yardımcı olacaktır.

Sivilceler Üzerinde Etkilidir

Jojoba yağının ciltteki yağı dengelediğinden söz etmiştik. Cilt yağının fazla salgılanmasından dolayı gözeneklerimiz tıkanır ve bunun sonucunda sivilceler meydana gelebilir.

Jojoba yağı cilt yağını dengelediği için gözeneklerimizin tıkanıp sivilce oluşmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

Cilt Bariyerini Onarır

Jojoba yağı A, E ve bir sürü omega yağ asitleri ile dolu olduğu için cilt bariyeri sağlığımızı korumaya yardımcı olur.

Eğer cilt bariyerinizi yıprattıysanız veya cildiniz irrite olup kızardıysa, jojoba yağı kullanarak daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Güneş Yanıklarını Rahatlatır

Bu yağ e vitamini bakımından zengindir. E vitamini; hem vücutta hem ciltteki iltihabı azaltır ve hücre yenilenmesini bir miktar desteklediği için güneş yanıklarının tedavisinde etkilidir.

Güneş yanıklarına sahipseniz jojoba yağı kullanarak yanıkları rahatlatabilirsiniz.

Kurumuş Dudakları Tedavi Eder

Çok kurumuş ve çatlayan dudaklara sahipseniz, yatmadan önce 1 damla kadar jojoba yağını dudaklarınıza sürebilirsiniz. Böylece sabah daha nemli ve onarılmış dudaklarla kalkacaksınız. Bu yağ çabuk emildiği için, uyumadan önce rahatça kullanabilirsiniz.

Jojoba Yağını Kimler Kullanabilir?

Tüm cilt tiplerinin kullanabileceği bir yağdır. Fakat özellikle kuru, kızarıklığa ve akneye meyilli cildi olanların daha çok sevebileceği bir yağdır. Çünkü kuru ciltler sebum (yağ) üretmez.

Bu yüzden dolayı kuru ciltlerin yağa ihtiyacı vardır. Bu yağda insan cildindeki yağa çok benzer bir özellik gösterdiği için kuru ciltler için harika bir yağdır.

Komedojenik oranı, yani gözenekleri tıkama ihtimali 5 üzerinden 2’dir. Bu oranını 2 olmasının yanında jojoba yağı komedojenik olmayan yağlar kategorisine girer. Yani sivilceli ciltler için güvenli olarak sınıflandırılır.

Jojoba Yağı Ürünleri

Zecez Organik Jojoba Yağı

Zecez markasına ait bu yağ %100 jojoba yağıdır ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Yüz için kullanacaksınız içinde başka bir yağ bulunmayan bunun gibi bir ürünü tercih edebilirsiniz.

Nuka Organik Jojoba (Yoyoba) Yağı

Nuka markasına ait organik jojoba yağı. Ürünün 30 ve 100 ml boyutları var. %100 saf jojoba yağıdır ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Organik Sertifikalarına sahip bir markadır.

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Bu yağı nemlendiricinizin içine 2-3 damla katarak kullanabilirsiniz. Veya nemlendiricinizden sonra uygulayabilirsiniz.

Direkt yağ olarak kullanmak istemiyorsanız, jojoba yağı içeren nemlendiricilere de göz atabilirsiniz.