Gözenekler Nasıl Küçülür?

Gözenekler Nasıl Sıkılaşır?

Gözeneklerin görüntüsü çoğu kişinin rahatsız olduğu bir cilt problemidir. Kuru, yağlı cilt fark etmeksizin her cilt tipinde görülebilen bir problemdir.

Gözenek görüntüsünden nasıl kurtulacağınıza geçmeden önce, gözeneklerin neden büyüdüğünü bilmemiz gerekir. Bu adım gözeneklerin büyümesinin nasıl önüne geçeceğimizi bilmemizi sağlayacak. Sonrasında ise tedavi yöntemlerine değineceğim.

Peki;

Gözenekler Nasıl Büyür?

Gözenek nedir? Gözenekler, gaz ve sıvıların cildin yüzeyinde hareket etmesine yardımcı olan küçük açıklıklardır.

Öncelikle iki farklı gözenek tipi vardır. Ter gözenekleri ve yağ gözenekleri. Bizi görüntüsüyle rahatsız eden gözenek türü yağ gözenekleridir.

Yağ gözenekleri tıkanır, kirlenir ve sivilce oluşturabilir. Bu yüzden bizim için önemli olan bu gözenek türüdür.

Bunun dışında gözeneklerin görüntüsünü etkileyen iki faktör vardır. Yaşlılık ve genetik. Gözenek problemi ailenizdeki bireyler de mevcutsa sizde olma ihtimali de yüksek.

Yaşlanmada ise, ciltteki kolajen ve elastin gibi, cildin yapısını bir arada tutan proteinler oranı azalmaya başlar. Böylece sarkmalar meydana gelir ve gözeneklerin görüntüsü daha belirgin hale gelir.

Bu iki gruba da girmiyor ve gözeneklerinizin görüntüsünden rahatsızsanız sebep; büyük ihtimalle gözenekleriniz tıkalı olmasıdır.

Tıkanmasının nedeni de çok basit; yağ birikmesi. Ciltteki fazla salgılanan yağ gözeneklerinizi tıkanmasına ve görüntüsünün daha belirgin hale gelmesine sebebiyet verir.

Gözenekler Nasıl Küçülür?

Gözeneklerimizden ne kadar rahatsız olursak olalım onlardan fiziksel olarak kurtulamayız ya da gözenekleri küçültüp boyutlarını değiştiremeyiz.

Bizim yapabileceğimiz tek şey gözeneklerin görüntüsünü daha az belirgin hale getirmektir. Peki bunu nasıl yapacağız?

Bu da çok basit 😀 Yapmamız gereken ciltteki yağın fazla salgılanmasını engellemek. Böylece fazla yağ gözeneklere dolup, görüntüsünü daha belirgin hale getiremeyecektir.

İşte en iyi gözenek sıkılaştırıcı yöntemler;

Gözenekleri Azaltacak Yöntemler

Makyajınızı Güzelce Çıkarın

Makyaj kalıntıları gözeneklerimizde biriktiği zaman gözenekler tıkanır. Hatta gözeneklerin tıkanmasındaki en büyük faktör bu diyebiliriz. Bu yüzden makyajınızı tamamen çıkardığınıza emin olmalısınız.

Çift aşamalı temizlik burada bize çok yardımcı olacaktır. Yani cildimizi iki kere temizleme yöntemi.

İlk aşamada mutlaka bir makyaj çıkarıcı kullanın. Miseller su veya makyaj çıkarma yağı, balmı olabilir. Bence makyaj çıkarma yağları ve balmları gözeneklerdeki makyajı arındırmak konusunda en etkilileridir. Yağı yağ çözer mantığından yola çıkacak olursak.😊

İkinci adımda ise normal temizleme jeliniz veya sütünüz ile cildinizi temizleyin. Cildin tamamen temizlendiğinden emin olmak için en az 30- 45 saniye kadar cildinizi masaj yaparak temizlemelisiniz.

Bunu dışında makyaj yapmadıysanız bile, cildinizde gün içinde kullandığınız güneş kremi veya çevre kalıntıları olacaktır. Böyle durumlarda da mutlaka çift aşamalı temizlik yöntemini kullanın.

Bu adıma mutlaka dikkat edin. Hatta tek başına bile bu adımı titizlikle uygulasanız bile cildinizdeki değişim çok büyük olacaktır.

Komedojenik Olmayan Ürünleri Kullanın

Komedojenik; gözeneklerin tıkayan demektir. Bu yüzden kullandığınız cilt bakım ürünlerinden makyaja kadar her ürünün komedojenik olmayan ürünler olması gerekiyor.

Cilt bakımı ürünü satın alırken buna mutlaka dikkat etmelisiniz. Zaten çoğu marka komedojenik olmayan ürünleri etiketlerde belirtiyor. Veya satan firmayla iletişime geçerek ürün hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bunun dışında ürünlerin içerik listelerini okuyabilirsiniz. Ürünlerin içerisinde gözenek tıkayacak yağlar olmadığına dikkat etmelisiniz. Özellikle de Hindistan cevizi yağına ☹.

Sonu “Oil” ile biten ürünler yağ olarak geçiyor. Bunlara dikkat edin.

Güneşten Korunun

Her mesele de olduğu gibi güneş ışınlarının zararı burada da geçerli. Yukarıda bahsettiğim gibi yaşlanma da gözeneklerin görüntüsünü daha belirgin hale getiren bir süreçtir.

Güneş ışınları ise yaşlanmayı hızlandıran en büyük faktördür. Çünkü güneş ışınları cildimizdeki proteinleri yıkıma uğratır. Bu proteinlerin yıkımı, cildi ve gözenekleri sarkıtır. Böylece gözenekler daha belirgin hale gelir.

Her gün 2-2,5 saatte bir güneş kreminizi yenileyerek kullanmayı unutmayın.

BHA ve AHA Kullanın

Bha ve Aha’ler cildimizi eksfoliye etmeye yarar. Yani gözeneklerimizi tıkayan ölü hücreleri atmaya yarar.

Bha yani salisilik asit bu iş için en uygunudur. Çünkü salisilik asit yağ bazlı olduğu için, gözeneklerimizin en derinine kadar iner ve temizler.

Aha’lerden ise mandelik asidi tercih edebilirsiniz. Çünkü mandelik asit hem yağ hem su bazlı olduğu  için size gözenekler konusunda yardımcı olacaktır.

Haftanın 3 günü bu asitleri mutlaka rutininize dahil edin. Sadece gözenekler için değil, başka diğer faydalarından da yararlanırsınız.

A Vitamini Kullanın

A vitamini yani retinoidler her konuda olduğu gibi gözenekler konusunda da çok etkilidir. Retinoidler gözeneklerimizdeki fazla yağın ve kirin atılmasını sağlar.

Ayrıca ciltteki kolajen ve elastinleri arttırmaya yaradığı için, cilt daha dolgun olur ve sarkmaz. Yani yaşlanmayı tersine çeviriyor diyebilirim. Böylece yaşlılıktan kaynaklı oluşacak gözeneklerin de önüne geçmiş olursunuz.

Niasinamid Kullanın

En az %2 oranındaki niasinamid (B3 vitamini) kullanımı, cildimizdeki fazla yağın salgılanmasını engeller. Bu nedenle niasinamid gözeneklerdeki yağın birikmesine engel olacak içerikler arasında yer alır.

Nemlendiriciyi Atlamayın

Özellikle yağlı cilt tipleri başta olmak üzere bütün cilt tipleri, mutlaka nemlendirici kullanmalı.

Yağlı ciltler nemlendirici kullanmadığı zaman cilt yeteri kadar nem alamaz. Bu nemi almak için daha fazla yağ üretmeye başlar. Bu fazla yağda gözeneklerinizi tıkar ve görüntüsünü belirginleştirir.

Yağlı ciltler için yağsız nemlendiriciler uygundur. Jel krem veya losyon kıvamındakileri tercih edin.

Kuru ciltler için ise yoğun krem kıvamı uygundur. İçerisinde jojoba, ayçiçek çekirdeği, squalane ve shea yağı olan kremleri kullanabilirsiniz. Bu yağlar komedojenik olmayan yağlar kategorisindedir.

Kil Maskesi Kullanın

Killer gözeneklerimizdeki fazla yağın bir kısmını emmeye yarar. Bu yüzden kil maskeleri gözeneklerimizin görüntüsünü hafifletmek konusunda başarılılardır.

Haftada 1 kere kil maskelerini yağlanan bölgelerinize uygulayabilirsiniz.

Rutininize Esans veya Tonik Ekleyin

Esans ve tonikler, nemsiz cildi neme doyurmak konusunda çok başarılılardır. Yağlanan ciltler özellikle nemsiz olmaya daha meyillilerdir. Çünkü nemlendirici ürünleri kullanmayı çoğu zaman tercih etmezler.

Gözenekleri Küçültme Yöntemleri

Bu da cildin susuz ve nemsiz kalmasına yol açar. Susuz bir cilt ise, daha fazla yağlanmaya ve gözeneklerin büyümesine daha meyillidir.

Bu yüzden rutininize nem verici tonik veya esans eklemeniz size bu yolculukta çok yardımcı olacaktır.