Fraksiyonel Lazer Nedir?

Fraksiyonel Lazer Nedir?

Fraksiyonel Lazer nedir? Lazer tedavisi cilt problemlerini tedavi etmek amaçlı uygulanan, çok etkili bir cilt bakım işlemidir.

Lazerle tedavi işlemlerini anlaması biraz karışık ve zordur. Çünkü tek bir lazer tedavisi yöntemi yoktur. Farklı problemler için farklı lazer türleri kullanılır.

Size fraksiyonel lazer tedavisi nedir ve ne işe yarar kısaca bilgi vereceğim..

Fraksiyonel Lazer Nedir?

Fraksiyonel lazer tedavisi dermatologlar tarafından yapılan kozmetik bir cilt bakım işlemidir. Cilt tonunu, dokusunu ve rengini iyileştirmek için, ışık ve ısının gücünden faydalanılan bir cilt yenileme yöntemidir.

Lazer, cildin derinlerine nüfuz eden termal enerji ışınları oluşturur. Lazer ışınları hasarlı cildi buharlaştırır ve cildi katman katman temizler. 

Fraksiyonel lazerler, hem epidermisi (cildin en üst tabakası) hem de dermisi (epidermisin altındaki tabakayı) hedef alır.

Bu lazer türünde cildin belirli kısımları lazer ışınlarına temas eder. Bunun dışında kalan hasar görmemiş deri, hasar görmüş lazerli bölgeleri hızlıca iyileştirmeye başlar. Böylece iyileşme süresi kısalır ve oluşabilecek yan etkiler azalır.

Fraksiyonel lazer uygulamasındaki amaç vücudumuzun doğal iyileşme mekanizmasını uyarmak ve hücre yenilenmesini, kolajen üretimini teşvik etmektir.

Sonrasında yenilenmiş cilt ortaya çıkar. Bu yenilenmiş cilt daha az kırışıklı, daha az lekeli, daha gergin ve sağlıklı hale gelir.

Özellikle kırışıklıklar konusunda en etkili işlemler arasında yer alır.

Fraksiyonel lazer yaptıranların fotoğraflarına bakarsanız ne kadar etkili bir işlem olduğunu anlarsınız;

Fraksiyonel Lazer Nedir? Lekelerden kurtulun..

Fraksiyonel Lazerin Yararları

  • Kırışıklık ve ince çizgileri azaltır
  • Cilt lekelerini azaltır
  • Çukurlu akne izlerini azaltır
  • Cildi sıkılaştırır
  • Kolajen üretimini arttırır
  • Çatlakları azaltır
  • Doğum lekelerini azaltır
  • Yağ bezelerini azaltır
  • Kan damarlarının görüntüsünü azaltır
  • İzleri (ameliyat,yara sonrası) azaltır

Fraksiyonel Lazerler İkiye Ayrılır;

1- Ablatif Lazer

Bunlar en güçlü lazerlerdir. Bu lazerler cildin katmanlarını hedef alarak çalışır. Cildinizin en üst tabakasını (epidermis) ve cildin ikinci tabakasının (dermis) bir kısmını çıkarırlar.

Bunun sonucunda cilt hücreleri kontrollü bir şekilde buharlaşır. Cilt katmanları ile birlikte, o katmanlarda bulunan problemler de azalır.

Bunu sonucu olarak vücudumuz, yeni ve daha genç görünen bir cilt oluşturur. Cilt sıkılaşır, lekeler hafifler, ince çizgiler giderilir ve kırışıklıklar azalır.  Tabi bu işlem kontrollü bir şekilde yapılır.

Ablatif Lazer türleri 2’ye ayrılır;

CO2 (Karbondioksit) Lazer

Karbondioksit Lazer (CO2) biraz daha eskiden kalma bir yöntemdir. 1990 ve 2000’lerde yan etkilerine rağmen, çok etkili olduğu için sık kullanılan bir lazerdir.

Dalga boyu en yüksek olan lazer türüdür. Bu yüzden en etkili lazerdir. Fakat iyileşme süresi genellikle 2 haftadan daha fazla olur. Yanlış ellerde yapılırsa kötü sonuçlar verebilir.

Artık çok fazla tercih edilen bir lazer değildir çünkü Erbiyum Lazerler aynı tedaviyi daha az yan etkiyle verebilirler.

Erbiyum Lazer

Erbiyum lazerler, CO2 lazerlerden daha düşük dalga boyuna sahiptir. Fakat yine de çok etkililerdir. CO2 lazere göre daha az yan etkiye sahip olduğu için, artık daha sık tercih edilirler.

Erbiyum Lazerler; Er:Glass ve Er: YAG olarak ikiye ayrılır. Er:Glass olanlar daha düşük dalga boyuna sahiptir. Er:YAG ise daha yüksek dalga boyuna sahip olduğu için daha etkilidir.

Bu lazer CO2 lazerlere göre şişlik, morarma ve kızarıklık gibi daha az yan etkiye neden olur. Bu nedenle iyileşme süreleri daha hızlıdır. 1-2 hafta arasında cilt iyileşir.

2- Non Ablatif Lazer

Kahverengi lekeler ve renk farklıları için daha çok tercih edilir. Bu lazerler cildi hasara uğratmadan tedavi etmeye yarar. Bu yüzden Ablatif Lazerlere göre daha naziktirler.

İkisinin arasındaki fark aslında şöyle ifade edilebilir; ablatif lazerler cilt katmanlarını hedef alır. Non ablatif lazer ise cilt katmanlarını değil, direkt olarak cilt problemlerini hedef alırlar.

Non ablatif lazer türlerinin iyileşme prosesleri daha kolaydır. Cilt kendini daha hızlı toparlar.

Bu lazer türleri daha çok seans gerektirir çünkü daha nazik çalışır. Eğer daha hassas bir cildiniz varsa ve birden fazla seansa gitmeyi dert etmiyorsanız bu lazer türü size göredir.

Non ablatif lazerlere örnek olarak; Nd YAG Lazer, PDL, IPL lazer.

Fraksiyonel Lazer Öncesi Ne Yapılmalı?

  • Fraksiyonel lazer tedavisini yaz aylarında değil kış aylarında yapılmalıdır. Zaten çoğu doktor bu şekilde bir yol izler. Kış aylarında güneş ışınları daha zayıf olduğu için, cildimizi güneşten korumak daha kolay olacaktır.
  • Uygulama öncesi yanınızda mutlaka güneş kremi ve şapkanızı götürün.
  • Seanstan 1-2 hafta önce soyucu, peeling etkili ürünlerinizi kullanmayı bırakın.
  • Bronzlaşmaktan ve güneşe maruz kalacağınız aktivitelerden kaçının.
  • Güneşe olan hassasiyetinizi arttıracak ilaç kullanıyorsanız ara verin.

Fraksiyonel Lazer Sonrası Ne Yapılmalı?

Lazer sonrası cildinizde birkaç değişim gözlemleyebilirsiniz. Sonrasında cildin çabuk iyileşmesi için uygulayabileceğiniz bazı güvenli adımlar vardır;

  • Uygulama sonrası cilt kırmızı veya pembe renge döner. Cildin tamamen iyileşmesi süresi 1 hafta veya daha fazladır.
  • Cildin sonrasında pütürlü ve zımpara kağıdı gibi bir dokuya sahip olması normaldir.
  • Bu süreçte cilt hassas olacağından dolayı mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Evin içinde olsanız dahi. Eğer bu korumayı sağlayamazsanız ciltte istenmeyen lekeler oluşabilir.
  • Sadece nemlendirici, sakinleştirici etkili ürünler kullanın. Bu tarz ürünleriniz yoksa yıkayıp nemlendirmeniz bile yeterli. Nemlendiricinin üzerine de bir kat vazelin geçerseniz cildin iyileşmesi hızlanır.
  • Günde 1 kere akşam cildinizi yıkayın. Cilt iyileşene kadar temizleyicinizi daha az kullanmanız sizin yararınıza olur. Çok yağlanan bir cildiniz yoksa günde 1 kere akşam cildinizi temizleyici ile yıkayın. Sabah sade ılık su ile yıkamak yeterlidir.
  • Cilt tamamen iyileşene kadar aktif içerikler bulunan ürünlerinizi kullanmayın. Retinol, salisilik, glikolik, laktik asit, C vitamini vs..
  • İçeriğinde parfüm olan ürünleri en azından bir süreliğine kullanmayı bırakın.
  • Cilt iyileşene kadar cildinize nazik davranın. Sert havlularla çekiştirerek silmeyin, cildinizi bastırarak temizlemeyin, kaşımayın, dokunmayın. Çok hafif hareketlerle baskı uygulamadan cilt bakımınızı yapın.
  • Bir hafta kadar makyaj yapmayın.
  • Lazer tedavisi uygulandıktan 6 ay sonraya kadar tamamen sonuç verir. Eğer inatçı cilt problemleriniz varsa birkaç seans lazer uygulaması gerekebilir.

Son Olarak;

Fraksiyonel lazer çok etkili olmasının yanı sıra, yanlış ellerde geri dönüşü olmayan sonuçlar getirebilir. Bu yüzden bu işlemi, bu konuda profesyonel olan dermatologlar veya estetik, plastik cerrahları dışındaki kişilere yaptırmayınız.

Sorunuz varsa veya kendi deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz.. 😀