shea yağı

Shea Yağının Cilde Faydaları

Shea yağı nedir? Shea yağı faydaları nelerdir?

Cildinizin ve saçlarınızın yumuşacık olmasını ister miydiniz? Eğer cevabınız evet ise size harika bir yağdan bahsedeceğim.

Mutlaka aşina olduğunuz bir yağ olan shea yağı; saç ve cildi nemlendirmek için uzun sürelerdir kullanılan bir yağdır. Özellikle çok popüler nemlendirici kremlerin içerisinde sıklıkla kullanılır.

Peki shea yağı cilt bakımında tam olarak neler yapıyor?

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı; shea ağacı fındıklarından elde edilen bir yağdır. Genelde Afrikadaki shea ağaçlarından elde edilir. Yüz, vücut ve saç için kullanılabilen çok özellikli bir yağdır.

shea yağı 2

Rengi sarımsı krem rengidir. Hindistan cevizi gibi katı bir kıvama sahiptir fakat elinize alıp ısıttığınız zaman rahatça erir. Ciltte kolay dağılan ve emilen bir yapıya sahiptir.

Bu yağ cildi nemlendirme ve kurulukları tedavi etmek konusunda çok başarılıdır.

Yağ asitleri bakımından zengin bir yağdır. Ayrıca içerisinde A vitamini, E ve F vitaminleri barındırır.

Genelde ürünlerin içerik listelerinde “Butyrospermum Parkii” adı ile kullanılır. Bu adı gördüğünüz an bilin ki ürünün içerisinde shea yağı vardır.

 Shea Yağı Faydaları Nelerdir?

1- Cildi Yumuşatır

Yağlar cilt bakımında yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Ciltteki kuru bölgeleri tedavi ederler, çatlakları iyileştirirler ve ciltteki suyu tutmaya yararlar.

Shea yağı çok iyi bir yumuşatıcıdır. Ciltte ağır ve yapışkan bir his bırakmadan cildi yumuşatır.

Zaten çoğu güzel nemlendiricinin içerisinde bulunan bir yağdır. Ciltte yan etki yaratma olasılığı çok düşüktür. Hassas ciltler bile rahatlıkla kullanabilir.

2- Egzamaya İyi Gelir

Egzama genetik bir durumdur ve aşırı kuruluktan kaynaklanır. Cildinizi nemlendirmek egzamadan kurtulmak için yapabileceğiniz en etkili adımdır.

Shea yağı harika bir nemlendirici olduğu için egzamalı bölgelerinize uygulayabilirsiniz, ya da içerisinde shea yağı bulunan nemlendiricilere bakabilirsiniz.

3- Güneş Yanıklarını Rahatlatır

Bu yağ güneşten sonra oluşan yanıkları sakinleştirmeye ve acısını azaltmaya yardımcı olur. Eğer güneş yanıklarına maruz kaldıysanız shea yağı hafifletmek konusunda size yardımcı olacaktır.

4- Antiinflamatuvardır

Shea yağının içerisinde allantoin bulunur. Allantoin cildi sakinleştirmek, kızarıklıkları ve kaşıntıları rahatlatmak için çok etkili bir içeriktir. Yani cildinizde kızarılık ve kaşıntılar varsa shea yağı bunları sakinleştirmeye yarayacaktır.

5- Yaraları Daha Hızlı İyileştirir

Bu yağ içeriğindeki zengin yağ asitleri sayesinde yarayı yumuşatır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Cildinizde yara ve kesik varsa shea yağı sürerek, daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Shea Yağı Kullanım Alanları

Ekstra Nemlendirici Olarak

Shea yağı dediğim gibi yumuşatıcıdır. Çok yoğun bir nem sağlar ve cildinizi yumuşacık yapar. Nemlendiricinizin yerini hiçbir şey tutmaz. Fakat nemlendiricinizden sonra cildinize shea yağı sürmek, nemlendiriciden alacağınız etkiyi ikiye katlar.

Bu yüzden kuruluğu tedavi etmek için, nemlendirici kreminizden sonra cildinize shea yağı sürebilirsiniz. Eğer kuru ve egzamaya eğilimli bir cildiniz varsa bu yöntemi seveceğinize eminim.

Vücudunuzda da çok kuruyan bölgelerinize kullanabilirsiniz. Dirseklerinize, ayak topuklarınıza ve dizlerinize sürebilirsiniz.

Dudak Nemlendiricisi Olarak

shea yağı 1

Çatlayan dudaklar çoğu kişinin problemidir. Özellikle kış aylarında dudaklar ekstra kurur. Dudaklarınızı nemlendirip, çatlamasını önlemek için, yatmadan önce shea yağı sürebilirsiniz.

Ellerinizi Yumuşatmak İçin

Gün içinde elleriniz suyla temas ediyorsa çok kuruyor ve çatlıyor demektir. Ellerinize shea yağını sürüp yarım saat beklettikten sonra yıkayın. Bu yöntem kurumuş cildinizi çok çabuk tedavi edecektir.

Jilet Köpüğü Olarak

Jilet yaparken jilet köpüğü kullanmak iyi bir seçenektir. Jilet köpüğü uygulamak, sonrasında ciltte batık bırakma ve cilt bariyerinin yıpranma ihtimalini düşürür.

Jilet köpüğünüz yoksa yerine shea yağı kullanabilirsiniz. Elinizde ısıttığınız shea yağını jiletleyeceğiniz bölgeye sürün. Sonrasında nazik hareketlerle jileti kullanın.

Kuruyan Tırnak Etlerini Tedavi Etmek İçin

Kuruyan tırnak etlerinizi tedavi etmek için shea yağı kullanmak iyi bir seçenektir. Tırnak etlerinize shea yağını sürün. Yağ 15-20 dakika tırnaklarınızda kalsın.

Bu sırada iş yapacaksınız elinize poşet eldivenlerden geçirebilirsiniz. Sonra ılık su ile elinizi yıkayın ve nemlendirin.

Kuru Saç Derinizi Tedavi Etmek İçin

Çok kuru bir kafatasına sahipseniz shea yağınını saç derinizde kullanabilirsiniz. Yağı eritip veya ellerinizde ısıtarak saç derinize sürün. 30 dakika – 1 saat saç derinizde beklettikten sonra saçınızı yıkayın.

Shea Yağının Yan Etkileri

Shea yağı fındık sınıfındandır. Fakat shea yağının fındık alerjisi reaksiyonu ya yoktur ya da çok düşüktür.

Ayrıca rafine edilmemiş shea yağının içerisinde lateks bulunuyor. Lateks alerjisi olanların dikkat etmesinde fayda var.

Bunun dışında shea yağının yan etkileri yok denecek kadar azdır. Genelde tüm cilt tipleri rahatlıkla kullanabilir.

Shea Yağı Ürünleri

Bade Natural Soğuk Sıkım Shea Yağı

Bade Natural markasına ait 50 ml boyundaki shea yağı. Ürün soğuk sıkımdır ve %100 saftır. Yani içinde shea yağından başka bir içerik yoktur.

Saf ve soğuk sıkım olmasından dolayı rahatlıkla kullanabileceğiniz bir yağdır.

Talya Shea Butter

Talya markasına ait shea yağı. Ürün 50 ml boyutunda. İçerisinde %100 shea yağı mevcuttur ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir.

Bu marka kalite sertifikalarına sahip bir markadır. Sitesinde sertifikaların fotoğrafları mevcut.

Son Olarak;

Bu yağı bütün olarak almak yerine, içeriğinde shea yağı bulunan ürünleri de tercih edebilirsiniz. Özelikle çok kuru cilde sahipseniz içeriğinde “Butyrospermum Parkii” (Shea Yağı) bulunan nemlendiricilere bakmanızı öneririm.

Vücut nemlendiricinizin içerisinde de shea yağı olanlardan seçmenizi öneririm. Cildin güzelce nemlenip uzun süre yumuşak kalmasını sağlar.