Benzoil Peroksit Nedir? Sivilcelerden Kurtuluyoruz!

Benzoil Peroksit Nedir?

Benzoil peroksit nedir? Bir cilt bakım içeriği olan benzoil peroksit, akne vulgaris gibi belirli cilt durumları için etkili bir tedavi yöntemidir.

Akne, siyah nokta ve diğer iltihaplı cilt bozukluklarının neden olduğu, kızarıklık ve şişliğin tedavisinde etkili olan hem antibakteriyel hem de antiinflamatuvar özelliklere sahiptir.

İltihaplanma ve kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olan, çok etkili bir içeriktir. Bu harika özelliklerini saydıktan sonra, benzoil peroksit ne işe yarar sorusuna cevap bulalım..

Benzoil Peroksit Nedir?

Benzoil peroksit organik bir peroksittir. Kozmetik ürünlerinde ve cilt ilaçlarının içerisinde kullanılan, akneye neden olan bakterileri öldüren bir içeriktir. Bunu, bakteriler için toksik olan oksijeni serbest bırakarak yapar.

Bu oksijen salımı ciltteki bakteri sayısını azaltır ve sivilcelerin önlenmesine veya yok edilmesine yardımcı olur.

Özellikle tüm sivilce tipleri konusunda etkilidir.

Akneler için kullanabileceğiniz en etkili içeriklerden biridir. Eğer yoğun sivilcelerle savaşan biriyseniz, benzoil peroksiti cilt bakım rutininize eklemelisiniz.

Benzoil Peroksit Ne İşe Yarar?

Sivilceleri Yok Eder

Benzoil peroksit, sivilceler için kullanabileceğiniz en iyi içeriklerdendir. Bu içerik güçlü bir bakteri öldürücüdür.

Her türlü sivilce için kullanabilirsiniz. Hormonal, komedonlar, kistik akne ve iltihaplı sivilce üzerinde çok etkilidir.

Ayrıca maskeden oluşan akneler için de çok etkilidir. Maske taktığınız bölge, gün içinde nemlenir ve bakteri oluşturur.

Eğer bu nedenden dolayı sivilceleriniz çıkıyorsa benzoil peroksiti kullanabilirsiniz. Sadece maske taktığınız bölgeye sürüp, maskeden dolayı oluşan sivilceleri engelleyebilirsiniz.

Tıkanmış Gözenekleri Açar

Tıkamış gözenekler, ciltteki fazla yağın birikmesi ve doğru şekilde temizlenememesi sonucunda olur. Yanlış uygulamalar sonucu fazla salgılanan sebum, cildimizdeki gözenekleri tıkar.

Benzoil peroksit gözeneklerdeki yağı, kiri ve ölü hücreleri ciltten atar. Tıkanık gözenekler sonucu sivilce, siyah nokta gibi cilt problemlerinin meydana gelmesini engeller.

İnflamasyonu İndirir

Benzoil peroksit antiinflamatuvardır. Acılı, ağrılı sivilceleriniz var ise onları sakinleştirir ve yok eder.

Komedonları Azaltır

Komedonlar, bildiğimiz siyah ve beyaz noktalardır. Siyah ve beyaz noktalar; cildin fazla yağ salgılaması, gözenekleri iyi temizleyememek ve hava kirliliğinin çok fazla olduğu yerlerde yaşamaktan dolayı kaynaklanır.

Bu faktörlerden dolayı gözenekler tıkanır ve sonucunda komedonlar meydana gelir.

Benzoil peroksit tıkalı gözenekleri temizlediği için, mevcut siyah ve beyaz noktalarınızı azaltmaya yarayacaktır

Benzoil Peroksit Yüzdesi Kaç Olmalıdır?

%2.5-10 arasıda benzoil peroksit içeren ürünler mevcuttur. Fakat bu içerik çok güçlü olduğu için ciltte tahriş yaratma riski yüksektir.

Bu nedenden dolayı benzoil peroksit krem şeklinde kullanacaksınız %3-5 aralığı, iritasyon oluşturmamak için en uygun olanıdır.

Eğer temizleyicinin içerisinde bulunuyor ise, %5-10 arası kullanılabilir.

Benzoil Peroksitin Yan Etkileri

Benzoil peroksitin çok güzel bir içerik olmasının yanı sıra yan etkileri de mevcuttur.

İlk olarak; tahriş etme ve cildi kurutma olasılığı yüksektir. Yanında mutlaka nemlendirici serum ve yoğun bir nemlendirici krem kullanılmalıdır.

İki; bu içerik eşyalarınızı beyazlatabilir. Benzoil peroksitin renk açma özelliği vardır. Bu yüzden kullanırken, havlularınıza veya koyu renkli kıyafetlerinize değdirmemeye özen gösterin.

Üç; çok nadir olsa da benzoil peroksite alerjiniz olabilir. Bu yüzden bütün cildinize kullanmadan önce, kulağınıza yakın bir yerde veya boynunuzda ürünü deneyin. 24 saat geçtikten sonra yan etki gözlemlemiyorsanız kullanabilirsiniz.

Benzoil Peroksit Ürünleri

Türkiye’de kozmetik ürünleri kapsamında maalesef benzoil peroksit içeren bir ürün yok. Eğer siz bulabildiyseniz yorumlarda herkesle paylaşırsanız sevinirim 😀

Ama eczanelerde satılan benzoil peroksit içeren cilt kremleri mevcut. Fakat bu ilaçları dermatologlara danışmadan alıp kullanmayın.

İlaç kategorisine girdiği için en doğru kullanımını ve yaratacağı komplikasyonları doktorunuz anlatacaktır.

Eğer yurtdışında yaşıyorsanız veya yurtdışından tanıdığınız biri aracılığıyla getirtme şansınız var ise size bir ürün önereceğim. Ürünü Amazonda bulabilirsiniz.

PanOxyl Acne Foaming Wash Benzoyl Peroxide 10%

%10 oranında benzoil peroksit içeren Panoxyl markasına ait yüz yıkama jeli.

Benzoil peroksitin cildi tahriş etme olasılığından dolayı, yüz yıkama jeli şeklinde kullanımı en uygun olanıdır. Böylece yüzünüzde uzun saatler boyunca bekleyip tahriş edemez.

Benzoil peroksitin ciltte çalışması için uzun sürelere ihtiyacı yoktur. Yüzünüzde kısa süre bekleyip yıkasanız bile, bu içerik cilt tarafından emilir ve anında çalışmaya başlar.

Ürünü vücut sivilceleriniz için de kullanabilirsiniz. Vücut sivilceleri konusunda etkili olacaktır.

Kullanımı

En fazla haftada 2-3 gün akşam kullanın. Yüz yıkama jelini, göz kenarına getirmeden tüm cilde sürün ve etki etmesi için 5 dakika mutlaka bekleyin.

Sonrasında nemlendiren serum veya yoğun bir nemlendirici krem kullanın.

Bu yüz yıkama jelini kullandığınız aynı rutinde; AHA, BHA, c vitamini ve retinoid ürünlerinizi kullanmayın!!