İnatçı cilt problemleriyle baş etmekten yoruldunuz mu? Sivilcesiz pürüzsüz bir cilt için salisilik asitten başka bir içerik aramayın!
Bu asit, gözeneklere derinlemesine nüfuz ederek, ciltteki ölü hücreleri atar ve tıkanmış gözenekleri açar.
Salisilik asitli tonik, serum veya temizleyicisini cilt bakım rutininize ekleyin, sinir bozucu sivilcelere ve gözeneklere veda edin. Böylece istediğiniz ışıltılı ve pürüzsüz cilde merhaba deyin.
Bu yazımda salisilik asit nedir, salisilik asit ne işe yarar, bha nedir ve kullanırken yapılan hataları ele alacağım.
Hadi başlayalım!
Salisilik Asit Nedir?
Beta hidroksi asitlerden (BHA) olan salisilik asit, cilt bakımında kimyasal peeling görevi görür.
Bu asit diğer asitlerden(glikolik,mandelik) farklıdır çünkü yağ bazlıdır. Yağ bazlı bir asit olduğu için gözeneklerin en derinine kadar inip derinlemesine temizler ve ölü hücreleri ciltten atar.
Salisilik asit cilde faydaları ne diye sorarsak bunlar; sivilceleri, kapalı komedonları, siyah noktaları azaltmak, ayrıca ciltteki yağlanmayı dengelemek ve gözeneklerin görünümünü küçültmektir.
Bunun dışında salisilik asit antiinflamatuvardır. Yani ciltteki inflamasyonun oluşturduğu kızarıklıkları indirmeye yardımcı olur.
Bu özellikleri salisilik asidi, yağlı ve karma ciltler için harika bir asit haline getirir.
Salisilik Asidin Faydaları
Salisilik asit ne ise yarar bakalım;
- Sivilceleri azaltır
- Siyah noktaları ve sebasöz filamentleri azaltır
- Gözenekleri küçültür
- Ciltteki yağlanmayı dengeler
- Kızarıklıkları azaltır
- Kapalı komedonları (beyaz noktaları) azaltır
- Miliaları azaltır
- Fungal akneyi azaltmaya yardımcı olur
BHA ve AHA Farkları Nedir?
Asitler nelerdir? Cilt bakımında kullanılan asitler ciltteki ölü hücreleri atmaya yarar ve peeling görevi görür. Tabii şeker ve tanecikli peelingler ile çok farklı görevleri vardır.
Asitler kimyasal peeling olarak geçerken kese, tanecikli peeling, şeker peelingleri fiziksel peeling olarak geçer. İkisinin farklarıyla ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz..
BHA olan salisilik asidin AHA’ lardan (glikolik asit, laktik asit) farkı yağ bazlı olmasıdır. AHA’lar ise su bazlıdır.
Bu asit yağ bazlı olduğundan dolayı diğer asitlere kıyasla gözeneklerin daha derinlerine inebilir. Çünkü gözeneklerimizde yağ bazlıdır.
Bu nedenden dolayı tıkanmış gözenekleri açmak için en iyi asit salisilik asittir.
Ayrıca diğer asitlerin aksine cildi güneşe karşı hassaslaştırmaz.
Salisilik Asit Hangi Cilt Türüne Uygundur?
Yağlı, karma ve sivilceli cilde sahipseniz salisilik asidi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Cilt problemlerinin yanı sıra ciltteki yağı da dengelediği için bu cilt türlerinin çok seveceği bir içeriktir.
Peki kuru ama sivilceli cilde sahipseniz ve gözenek görünümünü azaltmak istiyorsanız? Salisilik asidi yine de kullanabilirsiniz!
Temizleyicinin içerisinde veya %0.5- %1 oranlı düşük salisilik asit serumu kullanabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde salisilik asidin kurutucu özelliklerini deneyimlememiş olursunuz.
Salisilik Asit Hangi İçeriklerle Kullanılır?
Salisilik asidi illa bu içeriklerle kullanacaksanız diye bir kural yok fakat, bahsedeceğim içerikleri rutininize dahil ettiğiniz taktirde cildinizi daha hızlı bir şekilde temizleyebilirsiniz.
1. Niasinamid
Niasinamid salisilik asit gibi sivilce, yağ dengeleme, gözenek problemleri konusunda çok etkilidir. Fakat niasinamid cildi tahriş etmez ve alerjiniz yok ise olumsuz bir yan etki bırakmaz.
Bu yüzden bu iki içeriği rutininize dahil ederek cilt sorunlarından iki kat daha hızlı şekilde kurtulabilirsiniz.
2. Kil Maskesi
Kil maskeleri gözeneklerdeki yağı emme konusunda harikalardır. Gözeneklerdeki yağın bir kısmını emerler ve bunun sonucunda gözenek tıkanmasından kaynaklı problemleri azaltırlar.
Yani sivilce, yağlanma ve siyah noktaları azaltmak konusunda size yardımcı olacaklardır. Bu yüzden bu iki içeriği rutininize dahil etmeniz size çok yarar sağlar.
3. Retinoidler
Retinoidler aynı salisilik asidin yaptığı gibi gibi gözenekleri temizlerler. Sivilce, kapalı komedonlar, siyah noktalar için çok etkililerdir bu yüzden rutininize retinoidleri dahil etmek isteyebilirsiniz.
4. Çift Aşamalı Temizlik
Çift aşamalı temizlik yöntemi yağı, güneş kremini makyajı ve çevresel faktörlerin oluşturduğu kiri gözeneklerden arındırmak için harika bir yöntemdir.
Normal temizleyicinizden önce miseller su veya yağ bazlı bir temizleyici kullanarak cildinizi çok etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz.
Böylece salisilik asit cildinizde daha iyi çalışacak ve daha kısa sürede sonuç alabileceksiniz.
Salisilik Asit Kullanırken Yapılan Hatalar
Her ne kadar salisilik asit pürüzsüz cilde ulaşmanıza yardımı olacaksa da, kullanırken yapılan hatalar tam tersi etkiler yaratabilir.
Bu yüzden salisilik asidi kullanırken bu hataları yapmamaya dikkat edin!
1. Çok Sık Kullanmak
Bu asit güçlüdür ve her gün kullanıma uygun değildir. Salisilik asit içeren ürünleri haftada en fazla 2 gün kullanmak yeterlidir. Cildiniz çok yağlıysa 3 günde yapabilirsiniz.
Eğer daha fazla kullanırsanız büyük ihtimalle cilt bariyerinizi yıpratırsınız. Haftada 2 kullanım sizi istediğiniz sonuca uzun vadede, ama güvenli bir şekilde ulaştıracaktır.
2. Nemlendiriciyi Atlamak
Sivilceli, karma veya yağlı ciltler nemlendiriciyi atlamanın mantıklı bir seçenek olduğunu düşünebilir.
Ancak bu aslında cildinizin daha fazla yağ üretmesine neden olur ve mevcut cilt problemlerini (sivilce) daha çok arttırabilir.
Bu yüzden nemlendiriciyi atlamıyoruz. Komedojenik olmayan, içerisinde yağ bulunmayan nemlendiricileri tercih edin.
3. Aktif İçeriklerle Kullanmak
Bu asit aktif içerikler arasında yer alır. Bu yüzden salisilik asit “çoğu zaman” diğer aktif içeriklerle aynı rutinde kullanılmamalıdır.
Diğer aktif içerikler retinoidler, c vitamini, aha asitler gibi içeriklerdir. Yani salisilik asidi bu içeriklerle aynı rutinde kullanmayın. Sabah salisilik asidi, akşam ise diğer içerikleri kullanabilirsiniz.
Yukarıda “salisilik asit çoğu zaman diğer aktif içeriklerle kullanılmaz” dedim. Bunu biraz açayım 🙂
Aslında salisilik asidin retinol ve c vitamini ile kullanımı hiçbir sorun yaratmaz.
Fakat bunlar cildi tahriş edebilen içerikler olduğu için, başlangıç düzeyinde bir cilt bakım rutinine sahipseniz bu içerikleri birbiriyle karıştırmamalısınız.
Ama yıllardır düzenli cilt bakımı yapan, cildinizin tepkilerini iyi okuyabilen ve ona göre hareket eden biriyseniz ve ileri düzeyde cilt bakımına sahipseniz, iki içeriğin aynı anda kullanım sizin için sorun yaratmayabilir.
Cilt bakımında cildinizin tepkilerine ve toleransına göre geri ya da ileri adımlar atmak her zaman en doğrusudur. Cildinizi iyi dinlerseniz, o da size istediğiniz sonuçları verir.
4. Başka Asitler Kullanmak
Cildiniz için uygun olan 1 tane asit türünü seçip sadece onu kullanmalısınız. Eğer salisilik asit sizin cilt tipinize uygunsa sadece onu kullanın.
Glikolik veya laktik asit gibi diğer asitleri kullanmanıza gerek yok.
İkisini rutininize dahil etmeye çalışırsanız cildinizi yıpratırsınız ve istediğinizi sonucu alamazsınız.
Bu tarz yaygın hatalardan kaçınarak bu cilt bakım içeriğinden maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz.
0 Yorum