cilt lekesi

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt lekesi çoğu insanın başa çıkmak zorunda kaldığı çok yaygın bir cilt problemidir.

Lekeler oluştuktan sonra 6 aydan tutun 2-3 seneye kadar ciltte kalıcılık gösterebilir. Bunun olmasını istemiyoruz. Bu yüzden hangi cilt lekesine sahip olduğunuzu anlayabilmek adına cilt lekesi türlerini ve hangi içeriklerin iyi geldiğini anlattım.

Öncelikle şunu belirtmeliyim; lekeleriniz için yapabileceğiniz en iyi şey SABIRLI olmaktır.

Cilt bakımı devamlılık ister ve uzun süreçler sonucunda meyvelerini verir. Bu yüzden birkaç ayda sonuç beklemeyin. Cildinizde değişim sağlamak istiyorsanız en az 7-8 ay boyunca doğru rutini, düzenli olarak uygulamalısınız.

Mesela motivasyon adına her ay cildinizin fotoğrafını çekip bir önceki ay ile karşılaştırabilirsiniz.

Kendim yeni bir ürüne başladığımda her zaman bu yöntemi kullanırım çünkü her geçen gün cildimizin görüntüsüne alışıyoruz ve bir şeyler değişmemiş gibi geliyor.

Fakat fotoğraf çekip karşılaştırdığınızda gerçekten değişimi görebiliyorsunuz. Bu da rutininize sadık kalmanızı sağlıyor ve motivasyonunuzu yükseltiyor.

Cilt lekeleri için krem/serum önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

2 Tip Cilt Lekesi Vardır;

  • Cilt Pigmentasyonu Değişimi Sonrasında Oluşan Lekeler
  • Gerçek Yara İzi

1) Cilt Pigmentasyonu Değişimi Sonrasında Oluşan Lekeler

a) KAHVERENGİ LEKELER

Akne Sonrası Oluşan Lekeler

Çoğu cilt lekesi bu şekilde görülür. Bildiğimiz kahverengi lekeler. Bunlar akne sonrası oluşan lekelerdir. Bu tarz lekeler 6 ay ve 2-3 sene arasında ciltte kalabilir.

cilt

Bu tarz lekelerden en iyi kurtulmanın yolu en başında oluşmasını engellemektir. Yani sivilcelerinizden ne kadar hızlı ve doğru bir şekilde kurtulursanız sonrasında leke oluşumunu engellemeniz daha kolay olur.

Bununla birlikte sivilceleri geçirirken cildin tahriş olmamasına dikkat etmelisiniz çünkü tahriş, sonrasında leke getirebilir.

Yani lekeleri önlemek istiyorsanız ilk olarak yapacağınız adım sivilcelerinizden doğru bir şekilde kurtulmak olmalıdır.

Melazma

cilt lekesi 1

Hormonal oluşan lekeler. Kontrol altına alması biraz zordur. Kadınlarda ve erkeklerde yetişkin dönemlerinde görülebilir. Özellikle kadınların doğum yaptıktan sonra hormon değişimine bağlı olarak daha çok karşısına çıkar.

Güneş Lekesi ve Çiller

Güneş lekesi ve çiller aynıdır. Görünüşleri de aynıdır. Çiller cildinizde oluşup yok olabilir. Fakat güneş lekeleri oluştuktan sonra daha da artabilir.

Hangi İçerikler Bu Lekeleri Geçirir?

Hidrokinon

Kahverengi lekelerle savaşmanıza yardımcı olan en önemli içeriklerdendir. Özellikle melazma konusunda çok etkilidir. Ciltteki lekelere neden olan melanin hücrelerini önlemeye yarar.

Fakat hidrokinon kullanırken mutlaka ara vermeniz lazım. Devamlı kullanılmaması gerekir. Mesela 2 ay kullanıp 1 ay ara vermelisiniz.

3 leke tipi içinde çok etkilidir. Fakat çilleriniz doğuştan ise işe yarayacağının garantisi yok ama deneyebilirsiniz. Ayrıca hidrokinon cildi güneşe karşı hassaslaştırır.

Hamilelikte kullanmayın.

Retinoidler

Retinoller her konuda olduğu gibi leke konusunda da çok başarılılar. Retinoidler hücre yenilenme hızını arttırırlar. Böylece lekelerinizden daha hızlı kurtulmanızı sağlarlar.

Retinoid krem/serum önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

Traneksamik Asit

Daha yeni yeni cilt bakımında popüler ama çok etkili olan bir içeriktir. Ciltteki lekelere neden olan hormonları azaltır. Ayrıca melazmaya neden olan kan damarlarının büyümesini engeller.

Niasinamid

En az %3 oranında kullanın niasinamidin lekeleri açmada işe yaradığı kanıtlanmıştır.

Niasinamid aynı zamanda sivilcelerinizden kurtulmanıza da yardımcı olacağı için harika bir içeriktir. Hem sivilcelerinizi hem de lekelerini tedavi etmede çok başarılıdır.

Azelaik Asit

Azelaik asit; lekelere neden olan tirozinaz enzimini yok eder. Bu özelliğinden dolayı lekeleriniz için çok etkilidir. Bir başka güzel olan özelliği de güneşe hassasiyetinizi arttırmaz.

Hamilelikte dahil olmak üzere bütün yaş grupları ve cilt tipleri için uygundur. İritasyon yaratma olasılığı çok düşüktür bu sebeple hassas ciltler de rahatça kullanabilir.

Azelaik asit ürün önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

Arbutin

Arbutin hidrokinonun doğal hali denilebilir. Yani ciltte hidrokinona dönüşür ve onun gibi davranır.

Hidrokinon çok daha güçlü olduğu için yan etki bırakma ve cildi tahriş etme olasılığı daha fazladır. Hidrokinon kullanamayan ciltler için arbutin çok iyi bir alternatiftir.

Arbutinin cildi tahriş etmeden lekeleri açma özelliği vardır. Hidrokinona göre daha yavaş etkisini gözlemlersiniz fakat, devamlı olarak kullanmaya devam ederseniz lekelerinizin açıldığını göreceksiniz.

L – Askorbik Asit (C Vitamini)

L askorbik asit; C vitamini türevi ve en güçlü formudur. Bir antioksidan olduğu için cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.

C vitamini lekelerinizi açmaya yardımcı olmaz fakat, cildinizi güneşten koruyacağı için lekelerin oluşumunu engelleyecek. Ayrıca mevcut lekeleriniz var ise onların daha fazla koyulaşmasının da önüne geçecektir. %10-20 arası  L askorbik asit kullanımı yeterlidir.

C vitamini serum önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

b) KIRMIZI LEKELER

Bu lekeler de akne sonrası oluşur. Cildin iltihap oluşturması sonucunda bu lekeler oluşur. Pembe veya mor renkte de görülebilir fakat genellikle kırmızı renktedir.

cilt lekesi 2

Bu lekelerden kurtulmak için onları iyileştirmemiz gerekiyor. Yani ciltte oluşan inflamasyondan kurtulmaya çalışıyoruz gibi düşünebilirsiniz. Bu yüzden kahverengi lekelerin tedavi yönteminden daha farklıdır.

Kendi kendine yok olabilirler. Genelde birkaç ayda yok olurlar. Fakat kahverengi lekelere dönebilme ihtimali de bulunduğu için tedavi etmek şart.

Hangi İçerikler Bu Lekeleri Geçirir?

Niasinamid

Niasinamid aynı zamanda antiinflamatuvar olduğu için ciltteki kızarıklıkları ve inflamasyonu indirmeye yarar.

Salyangoz Özü

Salyangoz özü harika bir onarıcı ve iyileştiricidir. Özellikle sivilce sonrası oluşan kızarık ve koyu renk lekelerinizi iyileştirmeye yarar.

Azelaik Asit

İnflamasyonu indirme konusunda harikadır. Bu yüzden kızarık sivilce lekeleriniz konusunda çok etkilidir.

Centella Asiatica

Ciltteki kızarılık, tahriş ve kaşıntılar için harika bir iyileştirici içeriktir. Cildi sakinleştirici etkileri vardır. İyileştirme etkilerinden dolayı sadece kızarık lekeler konusunda başarılıdır. Kahverengi lekeler konusunda başarılı değildir.

Centella Asiatica krem önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

Yeşil Çay

Antiinflamatuvar olduğu için kızarıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidandır yani cildi güneşin ve hava kirliliğin yaratacağı zarara karşı korur. (Yeşil çay derken kozmetik ürünlerin içerisinde kullanılan yeşil çay ekstraktından söz ediyorum)

Sülfür

Kükürt olarakta bilinir. Antiinflamatuvar olduğu için kızarıklıkları indirmeye yardımcı olur. Haftada 2-3 kere Kükürt (sülfür) sabunu ile cildinizi yıkamanız, kızarık lekeleri indirmeye yardımcı olacaktır. Cildi kurutacağı için her gün kullanmayın.

Güneş Kremi

İki leke türü içinde yapabileceğiniz ilk ve en önemli adım düzenli güneş kremi kullanmak olacaktır. Güneş kremi, mevcut güneş lekelerinizi geçirmeyecek fakat, daha fazla oluşmasını engelleyecektir.

Hem UVA hem UVB ışınlarından koruyan bir güneş kremi, lekelerinizin oluşumunu ve mevcut lekelerinizin daha da artmasını engelleyecektir.

Güneş kremi önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

2) Gerçek Yara İzi

Atrofik Akne İzleri

Bu tür izleri tedavi etmek zordur. Çünkü iltihap cildin çok dibindedir. Bu yüzden sizin satın aldığınız kozmetik ürünleri bu tarz gerçek yara izlerini tedavi edemeyecektir maalesef. Bu tarz izleriniz varsa mutlaka bir dermatoloğa görünmenizi tavsiye ederim.

Ciltte çukurlar halindedirler. Gerçek yara izleri şu şekilde görülür;

Dermapen, Lazer, Kimyasal Peeling ve TCA Cross, yaptırmak bu tarz lekelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Güvendiğiniz bir güzellik merkezine ya da bir dermatoloğa yaptırabilirsiniz.

Hipertrofik Akne İzleri

Ciltte fazla kolajen üretimi sonucunda bu tarz lekeler görününür. Atrofik akne izlerine göre daha az sıklıkta görülür. Bu tarz lekeleri evde tedavi etmeye çalışmanız etkili olmayacaktır. Bu tarz izlere sahipseniz mutlaka bir dermatoloğa görünün.