antioksidan nedir

Antioksidan Nedir?

Bu yazıda antioksidan nedir ve ne işe yarar anlatacağım. Diğer içeriklerin yanında antioksidanların önemi sanki atlanıyor gibi ama antioksidanlar, cilt bakımının en önemli yapı taşlarındandır.

Sivilcelerden, siyah nokta ve lekelerden kurtulduk diyelim ve sonrasında önümüze daha büyük bir problem çıkıyor. O da; yaşlılık.

antioksidan nedir 3

Yanlış anlamayın yaşlanmak kötüdür demiyorum. Yaşlanmak gayet normaldir ve hepimizin bir süre sonra karşılaşacağı yaşamın doğal bir sürecidir. Fakat iyi ve kötü yaşlanmak arasında fark vardır. Eğer iyi yaşlanmak istiyor ve yaşlanmayı geciktirmek amacımız ise; antioksidanlar bizim için çok önemlidir.

Size antioksidanların nasıl çalıştığını ve ne işe yaradıklarını anlatacağım. Fakat ne işe yaradıklarını anlayabilmemiz için ilk önce serbest radikallerin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Peki ;

Serbest Radikaller Nedir?

Serbest radikaller hem vücudumuzda bulunan hem de dışarıdan alabileceğimiz moleküllerdir.

Dışarıdan aldığımız serbest radikaller sağlıklı cilt hücrelerine zarar verir ve bunun sonucunda hücreler oksidatif stres altına girer.

Oksidatif Stres Nedir?

antioksidan nedir 1

Oksidatif stres; cildimizin üst katmanında bulunan doğal lipit ve protein hücrelerine zarar verildiği yıkım işlemdir. Ciltteki kolajenleri yıkıma uğratır ve iltihabı tetikler. Aynı zamanda cilt; elastikiyet kaybına uğrar, pigmentasyonu artar, donuk, kuru ve nemsiz görünür.

Serbest Radikallere Hangi Durumlarda Maruz Kalırız?

  • Hava kirliliği
  • Toz
  • Sigara dumanı
  • Elektronik aletlerin yaydığı mavi ışık
  • Güneşin yaydığı UV ışınlarından dolayı vücudumuz daha fazla serbest radikal oluşturur.

Çabuk yaşlanma aslında serbest radikallerin verdiği hasarın birikimi sonucunda oluşur.

Peki Antioksidan Nedir?

Antioksidan Nedir? Antioksidanlar cildimize zarar veren serbest radikallerin oluşumunu engellerler. Adıda buradan gelir. Yani serbest radikallerin oluşturduğu oksidasyon işleminin tam tersi anlamına gelir.

antioksidan nedir 2

Daha yavaş yaşlanmak istiyorsanız daha fazla kolajene ve yeni hücre oluşumuna ihtiyacınız vardır.

Bu yüzden antioksidan kullanarak cilt hücrelerimizin ve proteinlerimizin yıkımını durdurmamız gerekir.

Cilt Bakımındaki Antioksidanlar

C Vitamini

Özellikle C vitamini antioksidanların en başında yer alır. C vitamini serbest radikallerle savaşma konusunda çok etkilidir. C vitamini kullanımı sonucu cilt, daha sağlıklı ve ışıltılı bir hale gelir.

Aynı zamanda güneş kreminizin etkisini arttırmaya yarar. Bu yüzden sabah güneş kreminin altına c vitamini sürmek, yaşlanmanızı yavaşlatmak konusunda size çok yardımcı olur.

A Vitamini (Retinoidler)

Retinoidler diğer harika faydalarının yanında aynı zamanda antioksidandırlar. Hücre yenilenmesinin hızlandırdıkları için yaşlanmayı yavaşlatırlar. Ciltteki kolajen üretimini arttırırlar.

Niasinamid

Niasinamid B3 vitamini olarakta bilinir. Güzel bir antioksidan olması dışında başka bir sürü faydaları da vardır.

İritasyon gösterme olasılığı düşük bir içerik olduğu için bütün cilt tiplerinin rahatça kullanabileceği bir içeriktir. Aynı zamanda cilt bariyerini de güçlendirmeye yarar. Diğer antioksidanlarla birlikte çok iyi çalışır.

E Vitamini

Tokoferol olarakta bilinir. E vitamini, cildimizde de bulunan yağ bazlı bir antioksidandır. Özellikle C vitamini ile birlikte çok güzel çalışır ve beraber kullanıldıklarında etkinlikleri artar. E vitamininin aynı zamanda cildi yumuşatma etkisi de vardır.

Resveratrol

Resveratrol kırmızı üzümden elde edilen bir antioksidandır. Güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra aynı zamanda; antiinflamatuvar ve antikanserojenik etkileri de vardır.

Ferulik Asit

Doğal olarak bitki hücre duvarlarında bulunabilir. C vitamini ile birlikte çok güzel çalışırlar. Çünkü C vitamini formüle edilmesi zor bir içeriktir ve ferulik asit bunu dengeler. Aynı zamanda ikisinin birlikte kullanılırsa, UV ışınlarından koruma yetenekleri artar.

Antioksidanlar Nasıl Kullanılır?

A vitamininin dışında, bütün antioksidanları sabah kullanmanız daha faydalıdır. Çünkü antioksidanlar güneş kreminizin etkisini arttırmaya yarar. Aynı zamanda gün içinde oluşabilecek serbest radikallerden korunmanıza yardımcı olur.

Antioksidanların üzerine güneş kremi sürerseniz, güneşin yaydığı zararlı ışınlardan cildinizi daha iyi korursunuz.