Çift Aşamalı Temizlik İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey!

Çift Aşamalı Temizlik Nedir?

Çift aşamalı temizlik, cildinizin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlamaya yardımcı olan, giderek daha popüler hale gelen bir cilt bakım tekniğidir.

Çift aşamalı temizlik yöntemi, kiri ve fazla yağı gidermek için yüzün iki ayrı ürünle yıkanmasıdır.

Çift temizleme yöntemini uygulamak kolaydır. Yağ bazlı bir temizleyici ve ardından su bazlı bir temizleyici olmak üzere iki farklı formül kullanarak cildinizin derinlemesine temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yöntem gözeneklerin temizlenmesine, sivilcelerin azalmasına ve siyah noktalardan kurtulmanıza yardımcı olur ve gün boyunca cildinizde birikmiş olan tüm kiri ve makyajı etkili bir şekilde giderir.

Çift aşamalı temizlik nedir ve neden denemeniz gerektiğini ve bunun cilt sağlığınızı iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin..

Çift Aşamalı Temizlik Nedir?

Çift aşamalı temizlik adından da anlaşılacağı gibi çift temizleme yöntemidir. Yani cildi iki kere temizlemektir.

İlk temizlemede yağlı bazlı bir temizleyici veya miseller su kullanılır. Buradaki amaç ciltteki makyajı, güneş kremini arındırmaktır.

İkinci temizleme ise su bazlı temizleyiciniz ile cildinizi tamamen temizlemektir.

Çift Aşamalı Temizliğin Amacı

Çift aşamalı temizlikteki amacımız cildimizdeki kalıntıları cildi yormayarak, kurutmayarak, hassaslaştırmayarak ve germeyerek etkili bir şekilde temizlemek.

Gün içinde makyaj, güneş kremi kullanan biriyseniz bunların ciltten arınmasının zor olduğunu biliyor olmalısınız. İşte bu noktada devreye, size büyük kolaylık sağlayacak çift aşamalı temizlik giriyor.

Temizlik aşamasını çoğu kişi çok önemsemez. Fakat temizleme cilt bakımının ilk ve en önemli aşamasıdır.

Gün içinde cildimizde çok fazla kalıntı birikiyor. Hava kirliliği, güneş, sigara dumanı, güneş kremi, makyaj kullanımı gibi faktörler cildimizde toplanıyor ve bir film oluşturuyor. Bunların gün sonunda mutlaka temizlenerek ciltten arındırılması gerekir.

Eğer cildinizi doğru bir şekilde temizlemezseniz gözenekleriniz tıkalı kalır. Böylece yaptığınız bakımlar cilt tarafından yeteri kadar emilemez ve ürünlerden beklediğiniz etkiyi alamazsınız.

Bu yüzden çift aşamalı temizlik yöntemi, cildi etkili bir şekilde temizlemek için harikadır.

Çift Aşamalı Temizliğin Faydaları

  • Makyaj ve güneş kremini kolayca ciltten arınır
  • Akne ve sivilceyle savaşı kolaylaştırır
  • Cildi irite etmeden temizlemeyi sağlar
  • Ciltteki fazla yağlanmayı önler
  • Diğer ürünler cilt tarafından daha iyi emilir
  • Siyah noktalar azaltır

Çift Aşamalı Temizliğin 3 Farklı Yöntemi Vardır

Çift aşamalı temizliği uygulayabilmek için 3 farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden hangisini seçeceğiniz size kalmış.

Biri diğerinden daha iyi diyemem. Hangisini uygulamak size daha keyifli veya kolay geliyorsa onu seçin.

1- Yağ Bazlı Temizleyici + Temizleyici

Bu yöntemde cilt ilk olarak yağ bazlı bir temizleyici ile temizlenir. Bunlar; temizleme balmlarını ve temizleme yağlarını kapsar.

Yağ bazlı temizleyiciler özellikle fondöteni, güneş kremini ve suya dayanıklı makyajı çıkarmak için harikadır.

Yağ adı sizi sakın korkutmasın. Yağ bazlı temizleyiciler cilt için özel olarak formüle edilmiştir. Gözenekleri tıkamaz, ciltte yağlanma yapmaz ve kalıntı bırakmaz.

Bu yöntem yağlı, karma ve sivilceli ciltler için çok iyi bir temizleme yöntemidir. Çünkü kimyasal olarak yağ yağı çözer. Bu mantıktan yola çıkarsak ciltte salgılanan fazla yağı temizlemek için yağ kullanmak çok iyi bir seçenektir.

Ayrıca ciltte fazla salgılanan yağ, gözeneklerimizi tıkayıp sivilceye ve siyah noktalara neden olabilir. Bu yüzden sivilceli, siyah noktalı ciltler içinde güzel bir temizleme yöntemidir.

Fakat her cilt tipi için uygun bir yöntemdir. Kuru ciltleri daha çok kurutmadan, hassas ciltleri ise daha çok hassaslaştırmadan temizlemesini sağlar.

Nasıl Uygulanır?

Sadece akşam rutininizde bu yöntemi uygulayın. Kuru haldeki, tüm cildinize yağ bazlı temizleyici uygulayın ve 20-30 saniye kadar masaj yaparak ovalayın.

Sonrasında ellerinizi ıslatın ve tekrar 10 saniye kadar masaj yapın. Bu adım yağı çözecektir ve ciltten daha kolay arınmasını sağlayacaktır.

Sonra cildinizi su ile yıkayın ve ardından normal temizleyicinizi kullanın.

Yağ bazlı temizleyici kullanırken dikkat etmemiz gereken çok önemli bir nokta var. O da ellerin ve yüzün mutlaka kuru olması. Eğer yağa su değerse, temizleme performası azalır. Bu yüzden mutlaka kuru cildimize uyguluyoruz.

2- Miseller su + Temizleyici

İkinci yöntem ise miseller su ile cildi temizleyip, ardından normal temizleyiciniz ile cildi yıkamaktır.

Çok yoğunsanız, eve yorgun geliyorsanız büyük ihtimalle cilt bakımına çok vakit ayırmak istemiyorsunuzdur. Bu yüzden micellar suları zamandan kazanmak için kullanabilirsiniz.

Miseller sular içerisinde misel bulunan temizleyici sulardır. Bu miseller ciltteki yağlara, kirlere tutunur ve temizler.

Hafif makyaj yapıyorsanız veya güneş kremi sürüyorsanız miseller su ile çift aşamalı temizlik yöntemini uygulayabilirsiniz.

Eğer çok ağır makyaj yapan biriyseniz ve yağ bazlı temizleyici kullanmak istemiyorsanız, çift fazlı miceller suları tercih edebilirsiniz.

Çift fazlı miceller suları, yağı ve micellar suyu bir arada içeren ürünlerdir. İçerisindeki yağlar ağır ve suya dayanıklı makyajınızı çıkartmanızı kolaylaştıracaktır.

Bu yöntem tüm cilt tipleri için uygundur.

Nasıl Uygulanır?

Sadece akşam rutininizde bu yöntemi uygulayın. Cilt bakımının ilk adımı olarak micellar suyu kuru haldeki cildinize uygulayın. Ürünü pamuğa bolca dökün, pamuk ıpıslak olsun. Ardından tüm cildinizi silin.

Göz kenarınızı ovalamak yerine, pamuğu gözünüzün üzerinde 10 saniye kadar bekletin. Sonrasında hafif hareketle gözünüzü silin.

Bu yöntem sayesinde, miceller su göz tarafından iyice emilecektir ve makyaj ovalamaya gerek kalmadan rahatça çıkacaktır.

Yüzünüzü silerken çok yavaş ve nazik hareketlerle bastırmadan silmelisiniz. Cildinize sert davranmak ileride daha erken yaşlanmanıza sebebiyet verebilir bunu unutmayın.

Ardından normal temizleyiciniz ile yüzünüzü yıkayın.

3- Temizleyici + Temizleyici

Normal su bazlı temizleyicinizi iki kere kullanarak çift aşamalı temizlik yapabilirsiniz. İki farklı ürün satın almak istemiyorsanız, normal temizleyicinizi iki kere kullanabilirsiniz.

Fakat bu yöntemi uygularken mutlaka nazik bir temizleyici kullanmalısınız. Sert bir temizleyiciyi iki kere kullanırsanız büyük ihtimalle cildinizi gerginleşir ve kurur.

Ayrıca göz kenarlarına da uygun olması için mutlaka nazik bir temizleyici kullanın.

Hafif makyaj yapıyorsanız ve gün içinde güneş kremi kullanıyorsanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

Bu yöntem tüm cilt tipleri için uygundur.

Nasıl Uygulanır?

Sadece akşam rutininizde bu yöntemi kullanın. İlk adımda temizleyicinizi kuru haldeki cildinize uygulayın. 30-40 saniye masaj yapın ve ardından yıkayın.

Sonrasında aynı temizleyiciyi bu sefer ıslak haldeki cildinize uygulayın ve cildinizi tamamen temizleyin.

Çift Aşamalı Temizlik Kimlere Göre?

Gün içinde devamlı güneş kremi sürüyorsanız (ki sürmelisiniz :D), yağlı ciltliyseniz, siyah noktalarınız, sivilceleriniz varsa ve makyaj yapıyorsanız çift aşamalı temizliği uygulamalısınız.

Egzamalı, tahriş olmuş, bariyeri yıpranmış bir cildiniz varsa, ayrıca makyaj yapmıyorsanız, suya dayanıklı güneş kremi kullanmıyorsanız veya gün içinde evde olup güneş kremi kullanmamışsanız tek seferde temizlemek yeterlidir.

Çift Aşamalı Temizlik İçin Ürün Seçimi

Çift aşamalı temizlik yaparken doğru ürünleri seçmek önemlidir. Örneğin yağ bazlı temizleyici yerine normal yağ alıp kullanmamalısınız. Çünkü normal yağlar ciltten çok zor arınır ve makyajınızı yeteri kadar çıkaramaz.

Yağ bazlı temizleyiciler, bu iş için özel olarak üretilmiştir. Kozmetik açıdan güzel bir his verir ve kullanışlıdır.

Makyajı kolayca çıkarır, ciltten çok kolay arınır ve sonrasında kalıntı bırakmaz. Kolay arındığı için ikinci temizleyiciniz de işini tamamen yapabilir.

İkinci adımı için, cildi nemli ve beslenmiş hissettirecek, su bazlı nazik bir temizleyici seçin.