cilt tipleri

Cilt Tipleri Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Cilt tipleri neden önemli ? Belirlemenin bize ne faydası olacak?

Cildinizin belki şimdilik bir problemi yok fakat yaşlılık ve hamilelik gibi doğal durumlardan dolayı hep aynı kalmayabilir. Bu nedenle cilt bakımımızı düzenli olarak yapmamız cildimiz için çok önemlidir.

Cilt bakımımızı yapabilmemiz için öncelikle cilt tipimizi belirlememiz gerekiyor. Çünkü cilt tipimize göre doğru ürünleri alıp bir rutin belirlemeliyiz.

cilt tipleri 3

Kısaca cilt tipleri önemliliğini anlatmam gerekirse şöyle bir örnek verebilirim:

Cildiniz yağlı diyelim fakat siz kuru cilt için formüle edilmiş bir nemlendirici kullanıyorsunuz. Bu da tam tersi etki yaratıp cildinizdeki yağlanmayı arttırır bununla birlikte, nemlendiriciden nefret etmenize ve bir daha kullanmak istememenize neden olabilir.

Bunu hiçbirimiz istemeyiz. Bu yüzden cilt tipimizi doğru belirleyip ona göre ürünler kullanmamız çok önemlidir.

Cilt tipleri belirlemeden önce netleştirmemiz gereken gereken ilk konu; CİLT TİPİ ve CİLT DURUMUNUN farklı şeyler olduğu.,

Cilt Tipi ve Cilt Durumu Nedir?

cilt tipleri 1

Fakat belirli bir cilt tipinde doğmanız hayatınızın sonuna kadar aynı şekilde kalacağınız anlamına gelmez.

Yaşlanma ve hamilelikte hormonların değişimi gibi bazı durumlarda cilt tipi değişime uğrayabilir.

Mesela kendimden örnek vermem gerekirse cildim; eskiden yağlı cilt kategorisine giriyordu. Fakat kullandığım ilaç nedeniyle cildim daha kuru hale geldi ve artık karma bir cilde sahibim. Bunun gibi sonradan oluşabilecek durumları da unutmamamız gerekir.

Cilt Tipi Nasıl Belirlenir?

Şimdi beraber cilt tipimizi anlamaya çalışacağız. Cilt tipleri çoğu zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Sanki bir sürü cilt tipi var ve hangi kategoride olduğunuzu anlayamıyorsunuz.

Cilt tipi; cildinizin salgıladığı sebum oranı ile belirlenir. Sebum, cilt tarafından salgılanan koruyucu özellikteki yağdır. Sebum, doğal olarak nemi cilde hapsetmeye yardımcı olur.

Cilt tipinizi belirlemek için kendinizin uygulayacağı yöntemi anlatacağım. Fakat ben daha kolay bir yöntem istiyorum diyorsanız CİLT TİPİ BELİRLEME TESTİNİ uygulayıp belirleyebilirsiniz.

Haydi cilt tipi belirleme yöntemine geçelim;

1. Yıka

Makyajınız var ise önce makyajınızı tamamen çıkarın. Duştayken veya lavaboda cildinizi nazik bir temizleyici ile temizleyin. 30 – 1 dakika arasında temizleyiciyi ovalayın ve sonrasında durulayın.

2. Bekle

Yıkadıktan sonra cildinize hiçbir şey sürmeyin. 1-2 saat cildinizi dinlendirmeye bırakın. Fakat bu sırada dışarı çıkıp güneşe maruz kalmayın. Cilt güneşe karşı savunmasız olacaktır.

3. İncele

1 saat dolduktan sonra aynada cildinize bakın ve yakından inceleyin. EĞER;

cilt tipleri 2

Cilt tipimizi öğrendikten sonra özelliklerine geçelim;

Cilt Tipleri Nelerdir?

cilt tipleri 3

Kuru Cilt

Öncelikle kuru ve nemsiz cilt farklı kavramlardır. Nemsizlik, cildin su yetersizliğinden dolayı oluşan cilt durumudur. Kuru ise bir cilt tipidir.

Kuru cilt sebum (yağ) üretmez. Bu cilt türüne sahip iseniz cildiniz; gergin, soyulmaya ve çatlamaya meyilli demektir.

Uygulanan ürünleri kimi zaman çok iyi absorbe edemez çünkü çok kurudur ve bazen ürünler cildin üst katmanına oturur.

Genellikle gözenekler küçüktür. Gözle zor görülür. Cilt soluk ve cansız görünebilir. Cilt bir nevi parçalandığı için pul pul görüntü gözlemleyebilirsiniz.

İyi nemlendirilmesi gerekir. Nazik bir temizleyici ve zengin içerikli balm formatında nemlendiriciler kullanın.

Yağlı Cilt

Yağlı cilt çok fazla sebum üretir. Çok parlak, yapışık ve kaygan bir hissi vardır.

Sivilceye yatkınlıkları fazladır. Gözenekler büyüktür. Çünkü gözeneklerde sebum üretimi fazladır. Bundan dolayı da tıkanmaya ve siyah/beyaz nokta oluşturmaya meyillidir.

Yağlı cilt için sebum dengeleyici içerikler kullanmanız çok yardımcı olacaktır. Jel formatında çok hafif nemlendiriciler tam size göre.

Normal Cilt

Cildiniz kaygan, parlak aynı zamanda kuru, gergin ve hassas değilse cildiniz büyük ihtimalle normaldir. En dengeli ve sorunsuz cilt tipidir.

Normal cilt, cildi nemlendirmek için yeterli miktarda sebum üretir. Yani normal cilt, cildi sağlıklı tutmak için ideal sebum üretimine sahip bir cilttir. Cildinizde yağlanma görürsünüz fakat bu aşırı dozda değildir.

Cilt dengeli olduğu için ne çok fazla reaksiyon verir ne çok az reaksiyon verir. Bu nedenle çoğu ürünü kullanabilirsiniz ve cilt anormal bir tepki vermez. Genellikle tedavi etmesi gereken cilt durumları yoktur. Normal, özel olmayan bakım gerektirir.

Karma Cilt

Kuru ve yağlı cilt arasında bir cilt tipidir. T bölgesi yani burun, alın ve çene kısmında yağ üretimi fazladır. Yanak ve dudak çevresi kurudur.

Karma ciltlerin bakımı biraz daha zahmetli olabiliyor fakat cilt türünüze iyi gelen yöntemleri zamanla çözdüğünüz zaman zorlanmayacaksınız.

Hassas Cilt

İlk olarak, hassas ve hassaslaşan cilt ayrı kavramlardır. Hassas cilt bir cilt tipidir. Yani her şeye çabuk reaksiyon verebilen, çok çabuk kızarabilen ve kaşınabilen cilttir.

Hassaslaşan cilt ise yanlış uygulamalar sonucu cildinizin olduğundan daha hassas hale gelmesidir.

Sebum miktarı ile ilgisi olmayan tek cilt türüdür. Hassas ciltler genellikle kuru olmaya meyillidir. Fakat hem yağlı, sivilceli, karma, kuru hem de hassas cilt tipine sahip olabilirsiniz.

Roza (gül hastalığı) ve egzama göstermeye yatkındır. Pütürlü görüntüye sahip olup diğer ciltlere göre daha fazla soyulabilirler.

Hassaslık hissedilebilir noktadadır. Uyguladığınız ürün birkaç dakika sonra yanma ve batma hissi yaratabilir.

Hassas bir cildiniz var ise ürün seçerken dikkatli olmalısınız. Çoğu ürün cildinizde ters etki yaratıyor ise bu büyük ihtimalle sizin cildinizin hassas olmasından kaynaklıdır.

Cildinizin hangi ürünleri sevdiğini bulmak zorundasınız çünkü cildiniz ürün konusunda çok seçicidir.

Özet

Cilt tipinizi belirlemek cilt bakımında yapılması gereken ilk adımdır. Bütün cilt tiplerinin kendine özel avantaj ve dezavantajları vardır.

Denemeler yaparak cildinizin hangi ürünleri sevdiğini ve nasıl bir rutin belirlemeniz gerektiğiniz kendiniz bulmalısınız.  

İki kişi de kuru cilde sahip olabilir, fakat buna rağmen birinin sevdiği ürünü diğeri sevemeyebilir. Çünkü herkesin cildi kendine özeldir.

Tüm Cilt Tipleri için daha fazla bakım önerileri bulunan el kitabını edinin!