C Vitamini Faydaları

C Vitamini Ne İşe Yarar?

C vitamini faydaları nelerdir?

C vitaminini mutlaka duymuşsunuzdur. Hem cilt hem de vücut için faydalı bir vitamin olduğu kesin.

Yüze sürülen C vitamini ile ilgili çok fazla çalışma yapılmıştır ve cildiniz için yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeplerden dolayı c vitamini cilt bakımının en önemli içeriklerden birisidir.

Fakat tam olarak c vitamini ne işe yarıyor biliyor muyuz? Bilmiyorsak haydi öğrenelim..

C Vitamini Nedir?

C vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar cildimize zarar veren serbest radikallerin oluşumunu engellerler.

Yani kısacası c vitamini cildi, çevre koşullarının oluşturacağı zarara karşı korur. Bu çevresel faktörler ise erken yaşlanmamıza neden olur. Bunlar; UV ışınları, sigara dumanı, çevre kirliliği ve elektroniklerin yaydığı mavi ışıktır.

c vitamini faydaları 2

Bence c vitamini rutinimizde mutlaka olması gereken içeriklerden biridir. Çünkü cildimize her ne kadar tedavi edici ürünler uyguluyor olsakta, cildimizi koruyamadığımız zaman kullandığımız ürünlerin çokta bir etkisi kalmıyor.

C vitamini size bu korumayı sağlayacaktır. Fakat cildi korumak konusunda güneş kreminizin yerini de tutmaz bunu unutmayalım.

Özellikle erken yaşlanmanın önüne geçmek istiyor isek düzenli c vitamini kullanımı çok önemlidir.

C Vitamini Ne İşe Yarar?

  • Cildi çevre koşullarının oluşturacağı zarara karşı korur
  • Kolajen üretimini arttırır
  • Güneş kreminizin etkisini arttırır
  • Cildi sağlıklı ve ışıltılı gösterir
  • Cilt lekelerine iyi gelir. Cilt tonunu eşitler

C vitamini serum önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

C Vitaminini Nasıl Kullanmalıyız?

En etkili kullanımı sabahtır. Güneş kreminizden önce c vitamini kullanmanız, güneş kreminizin etkisini arttıracaktır. Ayrıca gün içinde oluşacak çevre zararlarının oluşturacağı serbest radikallere karşı cildinizi koruyacaktır.

c vitamini faydaları 3

C vitaminini akşamda kullanabilirsiniz. Fakat akşam kullanacaksınız doğru ürünlerle kombine etmelisiniz. Çünkü c vitamininin aktif formları diğer aktif ürünlerinizle (retinoid,aha/bha) çok iyi anlaşamayabilir.

C Vitamini Türevleri

C vitamininin birçok türevi olduğu için, aralarından seçim yapmak çoğu zaman kafa karıştırıcı bir hale gelebiliyor. Çünkü bazı ürünlerde direkt c vitamini olarak, bazılarında ise içerik adı olarak etiketlere yazıyorlar.

Bu durumlarda hangisini satın alacağınızı adeta zor sınav haline geliyor.

Hangi türevin size daha uygun olduğunu kavrayabilmeniz ve ona göre ürün almanız için, sade ve anlaşılır bir şekilde c vitamininin türevlerinin açıklayacağım.

C Vitamininin 2 Türü Vardır;

c vitamini faydaları 1

1- Aktif C Vitamini

Aktif c vitamini; zaten hazırda aktif olduğu için cildinize uyguladığınızda direkt çalışmaya başlar. Aynı zamanda c vitamininin en güçlü formudur.

Askorbik Asit

C vitamininin en güçlü formudur. Üzerine çokça çalışma yapılmış ve etkinliği kanıtlanmıştır. C vitamininin bütün faydalarını size sağlar.

Fakat etkili olmasının yanında birkaç dezavantajı da vardır. Öncelikle çok dengesiz bir türdür. Yani çok çabuk okside olup bozulabilen bir formülasyona sahiptir. L- askorbik asit okside olup değişime uğradığı zaman işe yaramaz bir hale gelir.

Okside olmasını tetikleyen faktörler; ısı, metal, ışık ve oksijendir. Bu yüzden L- askorbik asidi buzdolabında tutmalıyız ve ışıktan olabildiğince korumalıyız.

Çabuk okside olabilmesi özelliklerinden dolayı L- askorbik aside sahip ürünleri asla depolamayın. Her seferinde taze satın alıp kullanın.

Bir başka dezavantajı ise; akne’ye eğilimli ve hassas ciltler için iyi bir seçenek değildir. Fakat yine de hassas cildinize kullanmak isterseniz %10’dan daha düşük olan formülasyonları tercih edebilirsiniz.

%8 – 20 arasındaki L- askorbik asit yüzdeleri uygundur ve etkilidir.

2- İnaktif C Vitamini

C vitamininin inaktif formları, kimyasal olarak inaktiftir fakat cildinize sürdükten sonra aktifleşir ve çalışmaya başlar. Daha dengeli formlardır.

L- askorbik aside göre daha az güçlülerdir fakat yine de etkililerdir. Ciltte irritasyon yaratma riski daha azdır.

Her cilt malesef L- askorbik asitle iyi anlaşamaz. Bu yüzden inaktif formlar, aktif c vitaminini kullanamayanlar için çok iyi alternatiflerdir.

3-0 Etil (Ethly) Askorbik Asit

L- askorbik asidi kullanamayan kişiler için en uygun formdur. Ciltte L- askorbik aside dönüşerek çalışır. Fakat daha yavaş salınarak etki gösterir. Bu yüzden hassas ciltler için de uygundur.

L- askorbik asitten daha dengeli bir formdur. Antioksidandır, kolajen üretimini destekler ve cilt lekeleri konusunda etkilidir.

Sodium Ascorbly Phosphate

L- askorbik asit kadar faydalıdır. Akneye eğilimli ciltler için güzel bir alternatiftir. Çünkü ciltteki sivilce ve sebumun oluşumunu azaltır.

Tetrahexyldecyl Ascorbate

(Diğer adları: Ascorbyl Isotetrapalmitate, Ascorbyl Tetraisopalmitat)

Cilt tarafından rahatça emilebilir. Dengeli bir formdur. L- askorbik asidin bütün faydalarını bu türev size verebilir. Hassas ciltleri biraz irite edebilir. Farkında olmakta fayda var.

Magnesium Ascorbly Phosphate

En dengeli C vitamini formudur. Kolajen üretimine katkıda bulunur ve pigmentasyonu eşitler.

Fakat antioksidan faydaları şüphelidir ve cilt tarafından yeteri kadar emilemez. Leke sorunu olan çok hassas ciltli iseniz bu formunu deneyebilirsiniz. Çok iyi emilmeyebilir fakat cildinize mutlaka faydaları olacaktır.

Ascorbly Glucoside

Ciltte askorbik aside dönüşür ve benzer etkileri vardır. Fakat üzerinde çok fazla çalışma yapılmış bir türev değildir.

Ascorbly Palmitate

L – skorbik asit kadar dengesiz bir formdur. Bu türün ciltte saf C vitaminine dönüştürülüp dönüştürülemeyeceği şüphelidir. Etkinliği tam olarak bilinmeyen bir içeriktir.

C Vitaminini Hangi İçeriklerle Kullanmalısınız?

C vitaminini bazı içeriklerle kullanmak etkisini daha çok arttırır ve bazı durumlarda dengesiz formları daha dengeli hale getirir. Bu yüzden C vitaminini başka içeriklerle karıştırarak kullanmak çoğu zaman faydalıdır.

E Vitamini

Başka bir antioksidandır. İkisini beraber kullanmak hem C vitamininin etkisini arttırır hem de cilt tarafından emilimini arttırır.

Arbutin

Bilindiği üzere arbutin, cilt lekeleri açmak konusunda çok başarılıdır. Eğer cilt lekelerinden kurtulmaya çalışıyorsanız arbutin ve c vitaminini birlikte kullanmak lekeleriniz üzerinde gerçekten çok etkili olacaktır.

Arbutin ile lekelerinizi açarsınız, c vitamini ile oluşmasını engellerseniz.

Ferulik Asit

Ferulik asit bir antioksidandır. Antioksidanlar birlikte kullanılınca etkinlikleri artar. C vitamini yanında ferulik asit kullanmak; hem C vitamini formunu daha dengeli hale getirir hem de etkinliğini arttırır.

Hangi İçeriklerle Kullanmamalısız?

C vitamininin inaktif formlarını kullanıyorsanız genelde diğer içeriklere birlikte kullanabilirsiniz. Fakat aktif C vitamini kullanıyorsanız;

Retinoid, Aha/Bha, Hidrokinon, Benzoil Peroksit

Gibi içeriklerle kullanmanız, ciltte irritasyona neden olabilir.

Peptidler

Peptitler cilt güçlendirici proteinler oluşturmada çok başarılılardır. Fakat peptiler çok geniş bir gruptur. Bazı peptitler c vitamini ile kullanılabilir. Bazıları ise c vitamininin etkinliğini azaltır.

Bu yüzden ikisini beraber kullanmamak daha güvenli bir seçenektir. C vitamini kullanmadığınız sabahlarda peptit ürünlerinizi kullanabilirsiniz.

Başka C Vitamini İçeren Ürünlerle Kullanmayın

Rutininizde bir tane c vitaminine sahip ürün yeterlidir. Başka c vitamini ürünü ile karıştırmayın.