azelaik asit

Azelaik Asit Ne İşe Yarar?

Azelaik asit cilt bakımında çok yönlü ve aynı zamanda arkadaş canlısı bir içeriktir.

Azelaik aside gerektiği kadar değer verilmediğini düşünüyorum. Çünkü hem birden fazla problemi çözebiliyor hem de bütün cilt tiplerinin sevebileceği ve yan etki gösterme olasılığı çok düşük olan bir içerik.

azelaik asit 3

Bakalım bu güzel asidin faydaları neymiş..

Azelaik Asit Nedir?

Azelaik asit; dikarboksilik asittir ve cildimizde doğal olarak bulunur. Cildimizdeki bir maya tarafından zaten salgılanan bir asittir. Aynı zamanda arpa ve buğday gibi tahılların içinde de doğal olarak bulunur.

azelaik asit 1

Bu asit tirozinaz enzimine karşı çalışır. Tirozinaz enzimi; melaninin daha fazla salgılanmasını sağlar.

Melanin; cilt lekelerini oluşturan pigmenttir. Yani azelaik asit, lekelere neden olan melaninin salgılanmasını engeller.

Aynı zamanda AHA ve BHA asitlere uzaktan akrabadır. Adının asit olması kafanızı karıştırmasın çünkü eksfoliye edici bir asit değildir. Yani ciltte kimyasal peeling gibi çalışmaz.

Azelaik Asidin Faydaları

  • Akneler için kullanılır çünkü antibakteriyeldir
  • Hem kahverengi hem kırmızı lekelerle savaşır
  • Siyah noktalara iyi gelir
  • Antiinflamatuvardır. Ciltteki inflamasyonu indirir
  • Kırmızılıkları hafifletir
  • Hamilelikte kullanılabilir
  • Güneşe karşı hassasiyetinizi arttırmaz

Azelaik asit ürün önerilerime buradan ulaşabilirsiniz..

Azelaik Asit Yüzdeleri

Kozmetik ürünleri kapsamında en fazla %10 kullanılabilir. %15-20 arasındakiler ilaç kategorisine giriyor ve eczanelerde bulunur.

İdeal konsantrasyon %10-20 arasıdır ve yukarıdaki saydığım özellikler bu konsantrasyonlar arasında etkilidir.

Azelaik Asit Nasıl Kullanılır?

Bu asit toz formunda olduğu için genelde süspansiyon, jel veya krem şeklinde bulunuyor. Bu asidi sabah veya akşam kullanabilirsiniz.

azelaik asit 2

Fakat sabah kullanacaksınız eğer bir uyarı:

Azelaik asit içerikli ürünlerin formüle edilmesi zor olduğu için çokta güzel bir kıvama sahip değiller ve bazı ürünler ciltte pul pul dökülebiliyor. Bu nedenle güneş kremi ve makyajın altına kullanılması zor olabiliyor.

Bu nedenlerden dolayı benim tavsiyem; akşam kullanılması. Fakat makyaj yapmıyorum diyorsanız sabahta kullanabilirsiniz.

Azelaik Asit Kullanım Tavsiyeleri

  • Retinoidlerinizle birlikte kullanabilirsiniz. Azelaik asidi retinoidlerle birlikte kullanmak hem yan etki yaratmaz hem de retinoidlerinizin etkinliğini arttırır. İsterseniz ikisini beraber aynı rutinde veya akşam retinoid kullanıp onu takip eden sabahında azelaik asit kullanabilirsiniz.
  • Hamilelikte kullanılması güvenlidir. Hamileyken retinoid, hidrokinon ve asit gibi içeriklerin kullanımı güvenli değildir. Bunlara alternatif olarak hamilelikte azelaik asit kullanımı yaygındır. Bu asidin hamilelikte güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Fakat siz yine de kendi doktorunuza danışın.
  • Hassas ciltli iseniz cilt bakım rutininize dahil etmelisiniz. Çünkü hassas ciltte çoğu zaman inflamasyon oluşur bununla birlikte kaşıntı ve kızarıklık meydana gelir. Azelaik asit antiinflamatuvar olduğu için ciltte oluşan inflamasyonu engelleyecektir. Ayrıca retinoid ve asit (aha-bha) gibi içerikleri kullanamayanlar için çok güzel bir alternatiftir. Genelde çok hassas ciltlerde bile problem yaratmaz. Fakat ilk başta kulağınıza yakın bir yerde deneyip sonra bütün yüzünüze kullanmak daha güvenli bir seçenektir.
  • Her türlü içerikle kullanılması güvenlidir. Azelaik asidi istediğiniz her ürünle beraber kullanabilirsiniz. Yan etki yaratma olasılığı çok düşük olduğu için diğer içeriklerle kullanılması güvenlidir.
  • Roza’ya sahipseniz azelaik asidin düzenli kullanımı, kızarıklıklarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.
  • İlk kullanırken kaşıntı hissi normaldir. Azelaik asidi kullanırken cildinizde karıncalanma ve kaşınma hissi deneyimleyebilirsiniz. Bu tamamen normaldir. Cilt azelaik aside alıştıkça bu kaşıntı hissi de zamanla ortadan kaybolur.