Dudak Nemlendirmenin En İyi Yolları

Dudak Kuruluğu ve Çatlaması Nasıl Geçer?

Sizlerle, dudak kurumasını önleyecek, en iyi dudak nemlendirme yöntemlerini paylaşacağım.

Dudak bakımı da cilt bakımının bir parçasıdır. Cilt bakımımıza ne kadar önem veriyorsak, dudak bakımımızı da ihmal etmemeliyiz.

Cildimiz sağlıklı görünürken, dudaklarımız kuru, çatlak ve kanamış görünmesini istemeyiz değil mi? Bu yüzden dudak bakımı nasıl olmalıdır, dudak çatlağına ne iyi gelir ve dudak kurumasi önüne nasıl geçilir konuları ile ilgili her şeyi anlatacağım..

Dudak Kuruması Neden Olur?

Dudak çatlaması neden olur? Dudak çatlaması, kuruması özellikle benim de çok yaşadığım bir problem. Kış aylarında bu durum büyük bir sorun haline geliyor.

Dudağın üstündeki deri normal cilt derimizden daha farklıdır. Cildimizin aksine, dudağın en üstündeki koruyucu tabaka çok incedir.

Dudaktaki üst tabaka, dudağı çok koruyamaz ve nemi dudakta tutma yeteneği çok zayıftır. Ayrıca dudaktaki su kaybı çok fazladır.

Bununla birlikte dudakta kıllar mevcut değildir ve yağ bezeleri çok azdır. Bu yüzden dudaklarımız, cildimize nazaran daha çok kurur ve çatlar.

Peki dudak kuruması nedenleri nelerdir;

Hava

Eğer çok soğuk ve kuru iklime sahip bir yerde yaşıyorsanız, dudaklarınızın kuru olması daha muhtemeldir. Özellikle klima, kalorifer gibi ısıtma aletleri soluğumuz havayı kurutur ve bunun sonucunda dudaklar da kurur.

Bu yüzden soğuk ve nemsiz havalarda dudaklarımıza daha iyi bakmalıyız.

Hava temizleyici ve nemlendirici cihazlar kalorifer ve klimadan kaynaklı kuruluklara yardımcı olur.

Dudaklarımızı Yalamak

Dudakların daha az kuru ve daha az çatlak görünmesini sağlamak için dudaklarımızı yalamak iyi bir fikirmiş gibi gelebilir. Fakat bu çok kötü bir fikirdir. Çünkü tükürük sıvımız çok kurutucudur.

Bu alışkanlığınız varsa bırakmanızı öneririm. Çünkü uzun vadede bu dudak dermatitine neden olabilir. Dudak dermatiti, ağız kenarlarındaki iritasyon ve kızarıklık demektir.

Peeling Uygulamak

Şekerli ve tanecikli dudak peelingleri, dudakların üstündeki çatlamış tabakaları yok eder ve dudaklar daha pürüzsüz hale gelir. Fakat bu aslında dudaklarımız için yararlı değildir.

Yukarıda bahsettiğim gibi dudakların üzerindeki koruyucu tabaka, cildimizdeki gibi değildir. O istemediğiniz ve kurtulmaya çalıştığımız çatlamış dudak derisinin altındaki hücreler, dudağımızı korumakla görevlidir.

Az da olsa dudağı koruyan o tabakayı yok ederseniz eğer, dudakları daha savunmasız hale getirmiş olursunuz. Bu da daha fazla kuruluk ve çatlamış dudaklar olarak size geri dönecektir.

Yanlış Ürün Kullanımı

Dudak ürünlerini çoğu mumsu bir yapıya sahiptir. Bu yüzden çoğu dudak nemlendiricisi, nemi dudakta tutma özelliğine sahip değildir.

Özellikle kokulu, aromalı ve renkli dudak nemlendiricileri, dudaklardaki nemi hapsetmede çok başarılı değildir.

Bunun dışında dudak ürününün içinde dudağı irite edecek ve alerjik reaksiyona neden olabilecek içerikler bulunabilir. Bu maddeler dudaklarınızı nemlendirmenin aksine daha nemsiz ve çatlak bir hale getirir.

Örneğin; parfüm, mentol, aroma vericiler, asitler, propolis alerjik reaksiyona neden olabilen içerikler arasında yer alır.

Dudaklarınızda yanma, batma, karıncalanma hissi oluyorsa, o dudak ürününü kullanmayı bırakmalısınız.

Bu sebeplerden dolayı, doğru dudak nemlendiricisi seçimi çok önemlidir.

Dudak Nemlendirmek İçin Bunları Yapın

Doğru Nemlendirin

Bu başlık biraz size komik gelebilir ama dudaklarınızı doğru nemlendirmek çok önemlidir.

Özellikle içerisinde mineral yağ, petrol jeli (vazelin), gliserin, shea yağı, hindistancevizi yağı içeren ürünler dudaklarınızı doğru nemlendirmenize yardımcı olacaktır.

Benim uyguladığım ve çok yararlı olan bir taktik vereyim size;

Nemlendirici tonik, esans veya serumlarınız varsa bunları mutlaka dudaklarınıza da uygulayın.

Dediğim gibi dudakların nem çekme özelliği cildimizdeki kadar etkili değildir. Bu yüzden biz dudaklara nem çekici içerikleri uygularsak, dudağımız güzelce nemlenebilir.

Sonrasında dudaklara, onarıcı etkili yoğun bir nemlendirici krem uygulayın. Kalın bir tabaka halinde uygulayın. Normal cilt nemlendiriciniz bu görevi görür. Ekstra bir ürün almanıza gerek yok.

Daha da yoğun bir nemlendirme istiyorsanız, emildikten sonra üzerine bir katta vazelin uygulayın.

Bunun dışında, gün içinde dudaklarınız çok kuruyorsa en basitinden sade vazelin alıp çantanıza atabilirsiniz. Dudaklarınız kuruduğu zaman vazelini sürüp, dudakların çatlamasının ve kurumasının önüne geçebilirsiniz.

Güneşten Koruyun

Güneş, cildimizle birlikte dudaklarımıza da en çok zarar veren faktördür.

Özellikle cilt kanseri en çok dudak çevresi kısımlarında görülür. Dudaklarımızdaki deri daha ince olduğu için yaşlanmaya ve kansere daha meyillidir.

Bu yüzden cildimize güneş koruyucu sürerken dudaklarımıza da sürmeyi unutmamalıyız. Ya da SPF içeren dudak ürünlerini kullanabilirsiniz.

Yeteri Kadar Su İçin

Vücuttaki su yeteri kadar bulunmadığında derimiz kurumaya başlar ve derimizdeki su buharlaşması daha fazla olur.

Vücudumuzda yeteri miktarda su mevcut değilse derimiz, daha da kuru hale gelir. Bu yüzden genel sağlığımız ve dudaklarımız için yeteri kadar su içmeliyiz.

Dudaklarınızı Soğuktan Koruyun

Kış aylarında çok fazla dışarıda bulunuyorsanız dudaklarınız muhtemelen çok kuruyordur. Buna çözüm olarak dudaklarınızı bir atkı yardımıyla kapatmanız, kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Böylece dudaklarınız soğuk havayla temas etmemiş olacaktır.