vazelin ne ise yarar

Vazelinin 8 Farklı Kullanım Alanı

Vazelini hepimiz biliyoruzdur. Vazelin bir çok kullanım alanına sahiptir ve aynı zamanda ekonomiktir. Bu da vazelini çok bilinen bir ürün haline getiriyor. Peki cilt bakımında vazelin ne ise yarar? İşte size vazelinin 8 farklı kullanım alanı..

Vazelin Nedir?

Öncelikle vazelin sadece markanın adıdır. Vazelin olarak bildiğimiz jel ise %100 petrol jelidir. Petrol jeli; mineral yağlar ve mumların karışımından oluşan bir jeldir.

Petrol jeli cilt bakımında bariyer görevi görür. Yani cildin üst katmanına oturarak cildin yüzeyinde koruyucu  bir bariyer oluşturur ve transepidermal su kaybını engeller.

vazelin ne ise yarar 1

Yediğiniz yemeği kaldırırken üzerini kapatmanız gibi düşünün. Bu işlemi yaparak, yemeğe hava girmesini ve bakteri oluşturmasını engelleriz.

Ciltte de aynı şekilde düşünebilirsiniz. Cildin üzerini petrol jeli ile kapatıyoruz, böylece ciltteki yararlı bileşenler dışarı çıkmıyor, zararlı bileşenler de içeri giremiyor.

Vazelinin Faydaları

  • Su kaybı en aza indiği için cilt nemlenir
  • Cilt bariyeri kendini daha çabuk yeniler
  • Yaralar daha hızlı iyileşir
  • Cilt daha yumuşak bir hale gelir
  • Cilt daha ışıltılı ve sağlıklı görünür
  • Gözenekleri tıkamaz bu yüzden her cilt tipi kullanabilir

Vazelinin 8 Farklı Kullanım Alanı

1- Kuru Kısımlarınızı Tedavi Etmek İçin

Petrol jeli kullanmak kuru cildi tedavi etmek için en etkili yöntemlerden biridir.

Cilt su kazanır ve su kaybeder. Bu normal bir döngüdür. Fakat biz bu su kaybını en aza indirmeye çalışmamız gerekir ki cilt; daha nemli, genç, ve sağlıklı kalsın.

Petrol jeli de ciltte bariyer oluşturup su kaybını en aza indirmemize yardımcı olacağı için kuru cildi tedavi etmek için çok iyi bir seçenektir.

Yüzünüze, aynı zamanda dirsek, topuk, diz gibi çok kuruyan bölgelerinizi tedavi etmek için nemlendirici kreminizi sürdükten sonra üzerine vazelin kullanabilirsiniz.

Böylece vazelin, nemlendirici kremi mühürleyecek ve etkisini arttırmaya yardımcı olacaktır.

2- Yaraların Daha Çabuk İyileşmesi İçin

Egzama gibi kuruluktan kaynaklı yaraları ve kızarıklıkları tedavi etmek için kullanabilirsiniz.

Petrol jeli bariyer oluşturduğu için o yaranın üzerini kapatıp dışarıdan mikrop almasını engelleyecek. Böylece yara ve kızarıklıklar daha çabuk iyileşecektir.

3- Slugging Yöntemi İçin

Bu aralar çok popüler hale gelen bu yöntemi duymuş olabilirsiniz. Slugging yöntemi; bütün yüzü vazelinle kaplamaktır.

vazelin ne ise yarar 3

Bu uygulama sonucunda cilt maksimum düzeyde nemli , yumuşak, dolgun ve ışıltılı olacaktır.

Aynı zamanda dermapen, lazer ve kimyasal peeling  gibi tedavilerden sonra cildin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olmak içinde bu yöntem kullanılabilir.

Yöntemin Uygulanması

Akşam, cildinizi güzelce yıkadıktan sonra bütün serum, tonik ve nemlendiricinizi uygulayın. En son adım olarak vazelini bütün cildinize sürün. Vazelinin üzerine bir şey sürmeye çalışmayın çünkü cilt onu ememeyecektir.

Bu yöntemi her gün uygulamayın! Haftada 1-2 gün yeterlidir. Ayrıca yağlı ve karma ciltli iseniz size ağır gelebilecek bir yöntemdir. İsterseniz deneyerek sonuçlarını gözlemleyebilirsiniz.

Vazelini hangi sırayla kullanacağınızı bilmiyorsanız buraya tıklayın..

4- Dudak Nemlendiricisi Olarak

Vazelin; ciltte olduğu gibi dudakta da çok başarılıdır. Vazelini dudak nemlendiricisi olarak kullanmak gerçekten çok etkili, aynı zamanda ekonomik bir yöntemdir. Şahsen kışın benim olmazsa olmazım.

vazelin ne ise yarar 2

Fakat burada bir püf noktası vermek istiyorum. Vazelini tek başına sürmek yerine ilk başta yüz için olan nemlendiricinizi dudağınıza sürün. Kuruduktan sonra üzerine vazelin sürün. Böylece kuru ve soyulan dudaklarınız çok hızlı bir şekilde iyileşecektir.

5- Hassas Bölgelerinizi Korumak İçin

Vazelinin koruma özelliğinden dolayı; ağır bir cilt ilacına başlıyorsanız veya retinoid, asit gibi aktif içerikleri rutininize dahil ediyorsanız, hassas olan bölgelerinizi korumak için kullanabilirsiniz.

Burun kenarları, dudak kenarları ve göz kenarları çok hassas bölgelerdir. Diğer bölgelere göre daha çabuk kızarır ve soyulur. Bu yüzden bu bölgelerin ağır ilaçlardan etkilenmemesi için korumamız gerekiyor.

Kullanım

İlacınızı veya ağır kreminizi sürmeden ÖNCE burun, dudak ve göz kenarlarına vazelin sürün. Böylece ilacın ciltte ilerleyip hassas bölgelerinizi tahriş etme olasılığı ortadan kalkacaktır.

Özellikle tretinoin kullanıyorsanız bu yöntem çok iyi bir seçenektir.

6- Göz Kremi Olarak

Göz kenarlarınıza vazelin sürmek erken kırışıklıkların önüne geçmek için güzel bir seçenektir. Göz çevresindeki su kaybı azalacağı için daha iyi nemlenecek ve kırışıklıkların oluşumu en aza inecektir.

Gözünüze çok yaklaştırmadan vazelini göz çevresine sürün. Veya göz altlarınız çok kuru ise, mevcut göz kreminize destek olması için onun üzerine de kullanabilirsiniz.

7- Kuru Tırnak Etlerini Tedavi Etmek İçin

Özellikle pandemiyle birlikte el yıkamanın artmasından kaynaklı ellerimiz çok kurur hale geldi.

Vazelin el kenarlarındaki kuruluklara ve etlerin sertleşmesine çok iyi gelecektir.

Normal el kreminizi uyguladıktan sonra, tırnak kenarlarınıza vazelini iyice yedirerek dağıtın. Gün içinde sizi iş yapmaktan alıkoyuyor ise bekletip yıkayabilirsiniz. Bolca sürdüğünüz vazelini 30 dakika tırnaklarınızda beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

8- Göz Makyajınızı Çıkarmak İçin

Petrol jeli mineral yağlarla dolu olduğu için göz makyajınızı çıkartmak için kullanabilirsiniz.

Elinize aldığınız yeterli miktardaki vazelini ilk başta ellerinizin arasında ısıtın. Sonra kuru haldeki göz çevrenize yavaş hareketlerle uygulayın. Yukarıdan aşağıya doğru süpürerek narin hareketler uygularsanız makyajı rahatça çıkarabilirsiniz.