Cilt Bakımı Sıralaması Nasıl Olmalıdır?

Cilt Bakımı Sıralaması Nasıl Olmalıdır?

Günlük cilt bakımı sıralaması nasıl olmalıdır?

Cilt bakım ürünlerimizi hangi sırayla kullanacağımızı biliyor muyuz? Bilmiyorsak haydi öğrenelim..

Öncelikle akşam ve sabah rutinimiz ayrı olmalıdır !

Akşam rutininin sabah göre daha fazla adımlı olması gerekir. Çünkü gün içinde hava kirliliği, güneş ve sigara dumanı gibi olumsuz koşullara maruz kalırız.

Bu koşulları tersine çevirmemiz için akşam eve geldiğimizde cildimizi iyi temizleyip, sonrasında tedavi etmemiz gerekir. Çünkü uyku sırasında cilt kendini daha fazla yenileyip, daha iyi tedavi eder.

Yani kısacası akşam rutini cildi tedavi etmek , sabah rutini de korumak üzerine oluşturulmalıdır.

Cilt Bakımı Sıralaması Nasıl Olmalıdır?

Ürünleri doğru sıraya koyabilmenin en kolay yolu kıvamlarına göre uygulamaktır.

Yani en az yoğun üründen en çok yoğun ürüne doğru bir sıra belirlenmelidir. Bu şekilde bir sıra belirlediğimiz zaman cilt ürünleri rahatça emebilir.

Mesela nemlendiricinizi sürdükten sonra üzerine tonik sürmek mantıklı değildir. Çünkü nemlendiricimiz cildimizde bir bariyer oluşturacak ve o toniğin cildimizin alt katmanlara geçmesini engelleyecektir.

Fakat biz ürünleri yoğunluklarına göre doğru bir şekilde sürersek, cilt her ürünü rahatça emebilecek ve ürünlerden en fazla verimi alabileceğiz.

Akşam Rutini

cilt bakım sırası 1

1- Makyaj Çıkarmak

Makyajımızı çıkarmak rutinimizin ilk adımı olmalıdır.

Eve gelir gelmez cildinizdeki makyajı çıkarmanız iyi bir seçenektir. Çünkü hem uykumuzun gelmesini bahane edemeyiz hem de makyajdan en kısa sürede kurtulmak cildimiz için daha yararlıdır.

Makyajınız yoksa veya cildinizde sadece güneş kreminiz varsa bile makyaj çıkarıcı kullanın. Çünkü gün içinde ciltte oluşan kirliliği ve tıkanmış gözenekleri daha iyi temizlememiz için bu adım önemlidir.

2- Temizleyici

Cildimizi asıl temizleyecek olan adıma geçelim. Gözeneklerimizi iyice temizleyip sonraki aşamalara cildi hazırlamak gerekir.

Makyaj çıkarıcıyı ciltteki makyajı ve güneş kremini çözmek için kullanıyoruz. Sonrasında temizleyiciyi ise cildimizi temizlemek için kullanıyoruz.

Cildi narin hareketlerle en az 30 saniye – 1 dakika boyunca masaj yaparak temizlemeliyiz.

3- Tonik

Cildinizi yıkadıktan sonra toniğinizi uygulayın. Tonikler yapıları gereği su kıvamında olduğu için yüzünüzü yıkadıktan sonraki ilk adım olarak uygulanması gerekir.

Aha/Bha, retinol içerikli toniğiniz yoksa, tonikleri nemli cilde uygulayın. Bu yöntem ürünlerin emilimini kolaylaştıracaktır.

4- Esans

Esanslar serumlardan daha hafif ve toniklerden daha yoğunlardır. Bu yüzden tonikleriniz ve serumlarınız arasında uygulayabilirsiniz.

5- Serum

Serumlar içerikleri cilde en iyi transfer edebilen ürünlerdir. Farklı içeriğe ve kıvama sahip bir sürü serum vardır. Bazıları daha yoğun bazıları ise daha hafif yoğunluktadır.

Serumların yapısı genelde tonik ve esanslara göre daha yoğundur. Bu yüzden onlardan sonra uygulanmalıdır.

6- Maske

Kağıt maskeler (sheet mask) gibi maskeler içerisinde serum bulunan maskelerdir. Yani aslında suratınıza serum sürmekle aynı şeydir. Kendinizi şımartmak ve ekstra bir destekleyici ürün kullanmak istiyorsanız bu maskeler iyi seçeneklerdir.

Fakat dediğim gibi bu maskelerin içerisinde serum olduğu için ikisini aynı anda kullanmanız cilde fazla gelebilir. Maske kullandığınız rutinde serumlarınızı atlayabilirsiniz.

Kil maskesi tarzında arındırılması gerekli maskeler uygulayacaksınız onları cildinizi temizledikten hemen sonra uygulayın.

7- Göz Kremi

Göz kreminizi nemlendiricinizden önce uygulayın. Göz kremi kullanmıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz. Yağsız, hafif bir nemlendiriciniz varsa o da aynı görevi görür.

Fakat göz kenarı daha hassas bir bölge olduğu için eğer retinol ve peptitleri göz kenarındaki kırışıklar için uygulamak istiyorsanız kesinlikle göz için formüle edilmiş kremleri alın. Sadece nemlendirmek için normal nemlendiriciniz de yeterlidir.

8- Nemlendirici

Nemlendiriciler ciltte bariyer oluşturup su kaybını engellemesiyle bilinirler. Böylece cildimiz nemlenir ve suya doymuş hale gelir.

Yoğunluğundan dolayı nemlendiriciler sona doğru uygulanmalıdır.

9- Gece Maskesi

Gece maskeleri, içinde daha yoğun ve zengin içerikler bulunan nemlendirici kremlerdir. Gece maskeniz varsa bunu normal nemlendiricinizden sonra uygulayın.

Fakat yine de yoğunluklarına dikkat etmekte fayda var. Eğer balm gibi daha yoğun kıvamlı nemlendiriciniz varsa yerlerini değiştirebilirsiniz.

10- Yağ

Yağlar yoğun kıvamlıdır. Bu yüzden yağın üzerine sürdüğünüz bir ürünün emilmesi çok zor olacaktır. Bu nedenden dolayı yağları rutininizin en son adımında uygulayın.

11- Vazelin

Vazelin yani petrol jeli; mineral yağların ve mumların karışımından oluşan çok yoğun bir jeldir. Cildin en üst yüzeyine oturarak ciltte bir bariyer oluşturur ve su kaybını önler.

Vazelinden sonra uyguladığınız ürünlerin emilimi çok zor olacaktır. Bu; ürünü boşa kullanmanız demektir. Bu yüzden vazelini, bütün cilt bakım rutininizi tamamladıktan sonra en son adım olarak kullanın.

Vazelinin ne işe yaradığını ve cilt bakımında nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız buraya tıklayınız..

Sabah Rutini

cilt bakım sırası 2

Sabah rutininin sade olması güzel bir seçenektir. Çünkü zaten bütün tedavi edici ürünleri akşam kullandık.

Sabah sadece cildimizi güneşe ve diğer çevre koşullarına karşı koruyacak bir rutin uygulamak yeterlidir.

Gün içinde makyaj ve üst üste güneş kremi uygulaması yapıyoruz. Bu sebeplerden dolayı sabah rutinimizi daha sade tutmak, gün içindeki kusmalara ve ürünlerin pul pul soyulmasına karşı gelecektir.

Fakat ben daha zengin bir sabah rutini istiyorum diyorsanız üstteki aynı sırayla uygulama yapabilirsiniz.

1- Temizleyici

Sabah cildiniz akşamki kadar kirli değildir. Çünkü uykudan kalktığınız için cilt hiçbir çevre koşuluna maruz kalmaz.

Çok kuru ciltli iseniz bu adımı atlayabilirsiniz. Sade suda cildi temizlemek için yeterli olacaktır.

2- Serum

Bir nemlendirici, c vitamini veya peptit serumu sabah için çoğu zaman yeterlidir.

3- Nemlendirici

Nemlendiriciyi hem sabah hem de akşam kullanmalıyız. Fakat bazı durumlarda sabah nemlendiriciyi atlayabiliriz.

Mesela hava çok sıcak ise ve çok yağlı bir cilde sahipsek, nemlendirici üzerine bir de güneş kremi sürmek çok ağır gelebilir.

Cildinizin durumuna göre bu adımı atlayabilirsiniz.

4- Güneş Kremi

Güneş kreminizi ise rutininizin en son adımı olarak uygulayın.

5- Makyaj

Makyaj yapmadan önce güneş kreminin 10 dakika emilmesini bekleyin. Güneş kremi tamamen emildikten sonra makyajınızı rahatça yapabilirsiniz.

Son Olarak;

Bu ürünlerinin hepsi rutininizde olmalı demiyorum. Zaten hepsini aynı anda uygulamak cilde fazla gelir. Siz sadece sahip olduğunuz ürünlere göre sıralamayı belirleyin.

Ayrıca bu sıralar illa ki böyle olmak zorunda değildir. Bir iki sırayı, kendi sahip olduğunuz ürünlerin yoğunluklarına göre değiştirebilirsiniz. Çünkü her ürünün kıvamı aynı değildir.

Fakat genel uygulama sırası benim verdiğim şekilde uygundur.