Gliserin Nedir? Cilde Faydaları

Gliserinin Cilde Faydaları (Ürün Önerileri)

Gliserin nedir? Gliserin ne ise yarar. Cilt bakım ürünlerinin arkasını okuyorsanız eğer gliserini mutlaka içerik listelerinde görmüşsünüzdür. Temizleyici, tonik, esans, serum, göz kremi, nemlendirici, maske ve güneş kremlerinin içerisinde sıkça bulunan harika bir nemlendiricidir.

Gliserinin ne olduğuna geçmeden önce cilt bakımındaki nemlendirici içeriklerin çalışma prensibini kısaca açıklamak istiyorum. Çünkü her nemlendirici içerik aynı şekilde çalışmıyor. Cilt bakımında 3 farklı nemlendirici içerik tipi vardır;

Tıkayıcılar

Ciltteki nemi hapsetmek ve su kaybını önlemek için cildin üstünde koruyucu bariyer oluşturan içeriklerdir. Ciltteki su kaybının çok büyük bir kısmını önlerler. Böylece cilt daha az kırışık, nemli ve dolgun hale gelir.

Örneğin; petrol jeli (vazelin), shea yağı, silikon.

Yumuşatıcılar

Yumuşatıcı dediğim kategori cilt yağlarıdır. Yumuşatıcılarda cildin üst katmanında bir bariyer oluşturur. Bu sayede cilt bariyerindeki çatlaklar onarılır, cilt pürüzsüzleşir ve ciltteki su kaybı önlenir. Böylece cildimizi yumuşatırlar.

Örnek; cilt bakım yağları, linoleik ve oleik asitler yumuşatıcıdır.

Nem Çekiciler

Nem çekiciler içerikler, çevredeki nemi cilde çeker ve ciltte tutmaya yararlar. Bu özellikleri sayesinde cildimizi nemlendirir, dolgunlaştırır, sakinleştirir ve onarırlar. İşte gliserin bu kategoriye giren bir nemlendirici içeriktir.

Örnek; gliserin, pantenol, amino asitler, üre, hyalüronik asit, propilen glikol,

Bakalım nem çekici olan gliserin nedir ve ne işe yarar?

Gliserin Nedir?

Gliserin diğer adı gliserol, bir nemlendiricidir. Vücudumuzda doğal olarak bulunan bir bileşendir. Cilt bakım bileşeni olan gliserin, bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilebilir veya sentetik olarak üretilebilir.

Gliserin kokusuz, renksiz ve şurup kıvamında bir sıvıdır. Bu içerik cildinize suyu çeker ve onu ciltte tutmaya yarar.

Gliserin nemlendirici kremlerin çoğunun ana maddesidir. Biraz incelediyseniz, içerik listelerin ikinci sıralarında mutlaka görmüşsünüzdür.

Gliserin Ne İşe Yarar?

  • Çevresel kaynaklardan oluşacak tahrişe karşı cildi korur
  • Cildi nemlendirir
  • Cildin bariyerini güçlendirir ve onarır
  • Diğer bileşenlerinin cilt tarafından emilimini kolaylaştırır
  • Cildin esnekliğini arttırır ve daha genç görünmesini sağlar
  • Ciltteki su kaybını engeller

Gliserin vs Hyalüronik Asit

Gliserini ve Hyalüronik asiti karşılaştırmak istedim çünkü, hyalüronik asit çok bilinen ve markalar tarafından çok kullanılan bir nemlendirici içeriktir.

Hyalüronik asit cilt bakımında çok popüler olduğu için onu gliserinle karşılaştırdım ki, gliserinin ne kadar iyi bir bileşen olduğunu daha rahat vurgulayabileyim.

Sizi merakta bırakmadan hemen konuya geçiyorum 😀

Hyalüronik asit popüler hale gelmeye başlayınca, cilt bakım markalarının büyük bir kısmı ürünlerinde hyalüronik aside fazlasıyla yer vermeye başladı.

Fakat hyalüronik asidin popüler olmasının yanı sıra maalesef bazı yan etkileri ve eksikleri vardır. Hyalüronik asit;

Hassas Cilt Dostu Değildir

Öncelikle hyalüronik asidi çoğu hassas cilt kullanamaz ve reaksiyon gösterir. Bu nedenle hassas ciltli kişilerin kendilerine göre ürün bulmaları daha zordur, çünkü dediğim gibi çoğu ürünün içerisinde hyalüronik asit bulunuyor.

Fakat gliserin her cilt tipi için uygundur ve yan etki göstermez.

Cildin Alt Katmanlarına Nüfuz Edemez

İkinci olarak hyalüronik asit cildimizin alt katmanlarına kadar nüfuz edemez. Cildin güzelce nemlenip, dolgun kalması için kullandığımız içeriklerin cildimizin alt katmanına kadar inmesi gerekir.

Bir cilt bakım içeriğinin cildin alt tabakasına inebilmesi için, molekül boyutunun 500 daltondan küçük olması gerekiyor. Hyalüronik asit ne kadar küçültülse küçültülsün 500 daltondan daha küçük hale gelemeyen bir moleküldür.

Bu yüzden hyalüronik asit uygulandığı zaman cildin üst tabakasında kalır. Üst katmanı dolgun ve nemli hale getirir. Fakat hyalüronik asidi kullanmayı bırakınca bu etkiler de biter.

Fakat gliserinin molekül boyutu 92 daltondur. Bu sebeple cildimizin hem üst hem alt katmanlarına kadar nüfuz eder ve nemlendirir. Burada suyu cilde çeker ve cildi dolgun hale getirir. Cildimizin istediği nem bu şekildedir.

Cildi Kurutabilir

Üçüncüsü de hyalüronik asit yanlış kullanıldığı zaman cildinizi daha kuru hale getirebilir. Çünkü bu içerik su çekicidir.

Hyalüronik asit, kendi molekül ağırlığının 1000 katı kadar suyu cilde çeker. Fakat etrafta çekecek su bulamazsa sizin cildinizdekini çekmeye başlayacaktır. Bu da cildi olduğundan daha kuru ve nemsiz hale getirecektir.

Nemsiz iklimde yaşayan kişilerin hyalüronik asit kullanılması önerilmez çünkü etrafta, yeteri kadar nem yoktur. Ayrıca hyalüronik asidi kullanmadan önce mutlaka cilt nemlenmelidir yoksa tam tersi etki yaratıp cildi kurutur.

Gliserin ise ciltteki su kaybını yavaşlatır. Etrafta nem olmasa bile, cildi her koşulda nemlendirir.

Tabi bu söylediklerim sizi hyalüronik asitten soğutmasın. Mesela ben dolgun bir etki istediğim zaman hyalüronik asidi, özellikle makyajın altına kullanmayı seviyorum.

Fakat nemsiz bir cilde sahipseniz hyalüronik asitten daha etkili, gliserin gibi içeriklere göz atmanızı tavsiye ederim.

Gliserin Hangi Cilt Tiplerine Uygundur?

Gliserin tüm cilt tiplerinin rahatça kullanabileceği bir içeriktir. Hatta hassas ve çok hassas cilt tiplerinde bile problem yaratmaz. Özellikle nemsiz bir cilde sahipseniz rutininize “mutlaka” dahil etmeniz gereken bir içeriktir.

Gliserin İçeren Ürünler

Gliserini cilt bakım rutininize dahil etmenin en iyi yolu nemlendiricinin içerisinde kullanmaktır. Eğer nemlendiricinizin içerisinde gliserin varsa onu kullanın. Yok ise, size iki tane gliserin içerikli nemlendirici incelemesi yapacağım.

Rovectin Barrier Repair Face & Body Cream

Rovection markasına ait gliserin içeren yüz ve vücut kremi. Ürün 175 ml boyutunda. Normal kremlerin boyutunun 3 katı kadar büyük. Uzun süre dayanacak bir krem.

Ürünü sadece yüz kreminiz olarak kullanabilirsiniz. Hafif bir krem yapısında ve emilimi kolay.

Kuru, normal, irrite olmuş, ve hassas ciltlere uygundur. Hipoalerjenik bir krem olduğu için alerjik ciltler de deneyebilir. Eğer kış aylarında kuruya dönük bir karma cildiniz varsa da hoşunuza gideceğini düşünüyorum.

İçerik

Ürünün ikinci sırasında gliserin bulunuyor.

Bunun dışında pantenol, seramid, kaprik trigliserit, e vitamini cildi nemlendirmeye yarar. Ayrıca üründe birkaç çeşit yağ kullanılmış. Bu yağlar cildi yumuşatır.

One Thing Centella Soothing Cream

One thing markasına ait 100 ml boyutundaki krem. Adı krem olsa da formülü aslında jel krem.

Yağlı, karma, sivilceye yatkın ve hassas ciltler için çok uygun. Hassas ciltlere uygun olduğunu özellikle belirtilmiş.

İçerik listesi minimal ve sakinleştirici içeriklere sahip başarılı bir nemlendirici. Hassas ve sivilceye yatkın bir cildiniz varsa özellikle bu ürün gibi minimal içeriğe sahip olan ürünleri tercih etmelisiniz.

Daha çok içerik yan etki veya sivilce oluşumu riskini arttırabilir.

İçerik

İkinci sıradaki içerik gliserin.

Gliserinin dışında betain, arginin gibi amino asitler ve kaprilik glikol gibi nemlendiriciler mevcut.

Cildi sakinleştirecek olan harika içeriklerden centella asiatica ve beta glukan var.

Meyan kökü cildi sakinleştirir ve yağ dengesini düzenler.