Avokado Yağının Cilde Faydaları

Avokado Yağının Cilde Faydaları

Avokado yağı faydası nedir? Avokado meyvesi güzel bir antioksidan, lif, vitamin, esansiyel yağ asitleri ve mineral kaynağıdır. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı gıdalardan biridir.

Avokadodan elde edilen yağ da bir o kadar faydalıdır. Avokado yağı; A, D, E vitaminleri ve Omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu içerikler cildimizi besler, nemlendirir ve cildi dış hasarlardan korur.

Özellikle kuru ciltlerin çok seveceği yağlar kategorisindedir. Kuruluktan kaynaklı cilt problemlerini azaltmaya da yardımcı olan çok amaçlı harika bir yağdır. Besin değerleri zeytinyağına çok benzer. Fakat cilt için kullanımı zeytinyağına göre daha yaygındır.

Peki avokado yağının cilde faydaları nelerdir hep birlikte öğrenelim mi?

Avokado Yağı Nedir?

Avokado yağı; avokado meyvesinin özünden elde edilen bir yağdır. Çekirdekten değil meyveden elde edilen nadir yağlardan biridir. Aynı zeytinyağı gibi elde edilir.

Avokado meyve özü %60 oranında yağ içerir. Avokadonun çekirdeği çıkarılarak meyve kısımları preslenir ve avokado yağı elde edilir. Bu yağ taşıyıcı yağ kategorisine girer.

Avokado Yağının Faydaları

Nemlendiricidir

Avokado yağı cildin nemini korumasına yardımcı olur. Ciltteki su buharlaşmasını engeller. Ciltteki su buharlaşması azalacağı için cilt daha nemli ve dolgun olur.

Ek olarak bu yağ içeriğinde bolca e vitamini, potasyum ve lesitin bulundurur. Bu içerikler cildi nemlendirir ve cildin lipit bariyerini güçlendirmeye yardımcı olur.

Antioksidandır

Avokado yağı bir e vitamini kaynağıdır. E vitamini harika bir antioksidandır.

Antioksidanlar; güneşin ve diğer çevre koşullarının, ciltte oluşturacağı hasarı tersine çevirir. Ayrıca bütün antioksidanlar ciltteki kolajen yıkımı engellemesi ile bilinirler.

Yani avokado yağı; ciltteki kolajen yıkımın engellemeye yarar ve cildi kötü koşullara karşı korur.

Kızarıklık ve Kaşıntıları Engeller

Cildinizde kızarıklıklar ve kaşıntılar varsa bu yağ, onları sakinleştirmeye yarayacaktır. Özellikle egzama, sedef hastalığı gibi cilt problemlerini rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Egzama ve sedefte cilt kaşınır, kuru, kızarır ve rahatsız hissedersiniz. Avokado yağı antiinflamatuvar olduğu için egzama ve sedef gibi cilt problemlerini rahatlatmaya ve iyileştirmeye yardımcı olur.

Yaraları Daha Hızlı İyileştirir

Avokado yağının içeriğinde bulunan oleik asitler ve yağ asitleri yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bir miktar kolajen üretimine katkıda bulunduğu için yaraların iyileşme sürecini de hızlandırmaya yarar.

Kesiğiniz veya yaranız varsa avokado yağını sürerek daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Güneş Yanıklarını Rahatlatır

Avokado yağının içinde beta karoten ve e vitamini güneş yanıklarının rahatlatmaya yardımcı olur. Eğer güneşten yandıysanız, acıyan bölgelerinize avokado yağını sürerek iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kuru Kafa Derisini Nemlendirir

Avokado yağı çok besleyici ve nemlendirici bir yağ olduğu için, kuru kafa derisini nemlendirmek için çok etkilidir. Özellikle yağı ısıtıp kullanmak saçtaki kepeğe ve kaşıntılara iyi gelir.

3-4 yemek kaşığı ısıttığınız avokado yağını ve yarım su bardağı suyu bir kasede karıştırın. Saçınıza sürmeden önce biraz ılıklaşmasını bekleyin. Ardından karışımı, saç derinize masaj yaparak uygulayın.

Saçta 30 dakika / 1 saat arasında bekletip, sonra yıkamanız yeterlidir. İsterseniz yatmadan önce saçınıza bir bone geçirip, bütün gece bekletebilirsiniz.

Avokado Yağı Hangi Ciltlere Uygundur?

Avokado yağı çok nemlendirici, besleyici ve kıvamı yoğun bir yağdır. Bu nedenle bu yağ, kuru ciltler için çok uygundur.

Kuru ciltler için uygun olmasının nedeni, oleik asit bakımından zengin olmasıdır. Kuru ciltlerin cildinde oleik asit azdır. Bu yüzden kuru ciltler bu yağ gibi oleik asit oranı yüksek yağları tercih etmeliler.

Gözenekleri tıkama oranı 3/5 ‘tir. Bu yüzden yağlı ve sivilceli ciltler için uygun bir yağ değildir.

Avokado Yağının Yan Etkileri

Avokado yağının bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat siz yine de kullanmadan önce boynunuzda veya kulağınıza yakın bir yerde yağı test edin. 24 saat sonra cildiniz reaksiyon göstermiyorsa rahatlıkla kullanabilirsiniz demektir.

Avokado Yağı Ürünleri

Bodivi Organik Saf Avokado Yağı 

Bodivi markasına ait organik avokado yağı. Ürün %100 saf avokado yağından oluşuyor ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Damlalık şişede olması, kullanım kolaylığı açısından güzel.

Bade Natural Saf Avokado Yağı

Bade natural markasına ait 50 ml boyutundaki avokado yağı. Ürün %100 saftır ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Cilt için yağ kullanacaksanız bu iki kritere mutlaka dikkat etmelisiniz.

Avokado Yağı Nasıl Kullanılır?

Bu yağı bütün yüze 2-3 damla kadar kullanmak yeterlidir. Fazlasını cilt emmekte zorlanabilir ve etrafa bulaşma yapabilir.

Cildinizi ekstra nemlendirmek amaçlı kullanıyorsanız, nemlendiricinizi uygularken içine bir iki damla ekleyebilirsiniz. Veya nemlendiricinizi sürdükten sonra uygulama yapabilirsiniz. İki şekilde de kullanımı uygundur.

Vücudunuz için kullanacaksanız vücut nemlendiricinizi uygularken, içine birkaç damla damlatmanız yeterlidir.