Siyah noktalar nasıl geçer?

Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah noktalar nasıl geçer? Siyah nokta neden olur? Bu durum çoğu insanın baş etmeye çalıştığı yaygın bir problemdir. Kurtulmak için hepimiz bir çok yöntem denemişizdir.

Bende zamanında bir çok yöntem denedim fakat hiçbiri başarılı olmadı. Çünkü doğru yöntemleri uygulamıyordum.

Doğru tedavi yöntemlerini uygulamaya başladıktan sonra cildimde gözle görülür şekilde değişimler yaşadım. Tabi bunların hepsi zaman aldı.

Sizinle bu yazımda siyah noktalardan kurtulmak için doğru bilinen yanlışları ve en etkili tedavi yöntemlerini paylaşacağım..

Siyah Nokta Nedir?

Siyah nokta cildinizdeki siyah renkteki beneklerdir. Gözeneklerinizde biriken ve atılamayan yağın, kirin okside olup siyahlaşması sonucu oluşan bir cilt durumudur.

Sebasöz Filament Nedir?

Sebasöz Filamentler (sebaceous filament) cildimizin alt katmanlarında bulunan ve sebum (yağ) oluşturan küçük bezlerdir. Amaçları cildin üst yüzeyine yağı taşımaktır.

Cilt, fazla yağ oluşturduğu ve ölü hücreleri atamadığı zaman bu bezeler daha çok belirgin hale gelir.

Siyah Nokta ve Sebasöz Filament Arasındaki Fark

Sebasöz filament bir yağ bezesidir fakat siyah nokta bir akne türüdür. İkisinin görünüşü birbirine benzese de tamamen farklı durumlardır.

siyah nokta 1

Resimde gördüğünüz gibi siyah noktalar daha çok benek görünümündedir. Sebasöz filamentler ise gözenek görünümündedir.

İki farklı durumlar olsa da tedavileri aynıdır.

Bu bütün bahsedeceğim yöntem ve tetikleyiciler iki cilt durumu içinde geçerlidir.

Siyah Nokta ve Sebasöz Filament Tetikleyicileri

Cilt Bariyerinizi Yıpratmak

Cilt bariyeri yıprandığı zaman dışarıdaki tozlar ve kirler gözeneklerinize daha rahat dolar. Gözeneklerin tıkanması ve büyümesi sonucu siyah nokta ve sebasöz filamentlerin görünüşü artış gösterir.

Sigara İçmek

Sigara içmek her konuda olduğu gibi cilt içinde zararlıdır. Sigara içmek gözeneklerinizin tıkanmasına neden olur.

Fiziksel Peeling

İçinde tanecik olan peeling kullanmak, kese ve sert fırçalarla ile cildi ovalamak gibi fiziksel peelingler cilt bariyerinizi yıpratır.

siyah nokta 3

Sizin üstten yaptığınız müdahaleler sadece cilt bariyerinizi yıpratmanıza sebebiyet verir. Cildinizin daha altına inip oradaki yağı kiri temizlemek için kimyasal peeling etkili ürünler kullanmamız gerekir.

Yağlı ve Şekerli Gıdalar

Beslenmemizde cildimizin görünüşü için çok önemlidir. Fazla yağlı ve şekerli gıdaları sürekli tüketmek ciltteki sebum salgılanma miktarını arttırır. Ciltte fazla sebum birikimi gözeneklerin tıkanmasına sebebiyet verir.

Vakum Aletleri

Vakum aletleri derinizi çekerek çalışan bir alettir. Siz sürekli deriyi çekip bıraktığınız zaman gözenekleriniz açılıp kapanarak zamanla daha da büyüyecektir. Bu da siyah noktalarınızın ve sebasöz filamentlerin daha da artmasına neden olacaktır.

Bu aletler siyah noktalarınızı kısa sürede geçirmenizi sağlasa da, uzun vadede bir etkisi yoktur. Siyah noktalar sonrasında geri gelecektir.

Siyah Nokta Bantları

Siyah nokta bandı sadece cildin üst derisinde bulunan fazla kirleri almaya yarar. Siyah noktalar cildin daha alt katmanlarına nüfus edilerek temizlenmelidir.

Siyah Noktaları Sıkmak

Cildi sıkmak; cilt bariyerinizi yıpratmanıza, leke bırakmanıza ve ciltte tahriş oluşturmanıza neden olur.

siyah nokta 2

Bu durumlardan sonra kullandığınız cilt bakım ürünleri cildinizde daha çok tahrişe neden olacak ve bu cilt durumlarından kurtulmanız zorlaşacaktır.

Buhar Banyoları

Gözeneklerimiz yağ bazlıdır. Buhar ise sudur. Su bazlı bir çözünürün yağ bazlı olan gözeneklerimize girip temizleme ihtimali yoktur.

Buhar banyosu yapmak bu cilt durumlarını tetiklemez fakat, buhar cildimizi nemsiz hale getirir. Nemsiz ciltte egzama, kuruluk gibi cilt problemleri ortaya çıkar.

Sebasöz Filament ve Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Çift Aşamalı Temizlik

Çift aşamalı temizliği akşam makyajımızı ve güneş kremimizi çıkarmak için zaten kullanıyoruz.

Bunu sabahta yapmanız ciltteki fazla yağı dengelemenize yardımcı olacaktır.

Sabah cildinizi yıkamadan önce, içeriği sade miseller su ile cildinizdeki yağlanan bölgelerinizi temizleyin.

Sonrasında yüz yıkama jelinize geçebilirsiniz.

Köpüren Temizleme Jeli Kullanın

Günde 2 kere köpüren bir temizleme jeli ile cildi yıkamak, ciltteki yağı dengelemek için çok önemlidir.

Sabah ve akşam olmak üzere köpüren bir temizleyici ile cildinizi 30 saniye- 1 dakika arasında narin hareketlerle masaj yaparak temizlemelisiniz.

Salisilik Asit

Bha yani salisilik asit yağ bazlıdır. Ciltte kimyasal peeling görevi görür. Gözeneklerin en altına kadar inerek, tıkanmış gözenekleri temizler.

Bu yüzden siyah noktalarınız ve sebasöz filamentlerden kurtulmak için en etkili yöntemlerden birisi salisilik asit kullanımıdır.

Salisilik asitli temizleyici veya salisilik asitli tonik/serum rutininize eklemeniz bu cilt sorunlarından kurtulmanıza yardım edecektir.

Haftada 2-3 gün salisilik asidi sabah ya da akşam kullanabilirsiniz.

Salisilik asitli temizleyiciniz var ise sabah kullanmanız daha iyi bir seçenektir. Böylece akşam diğer aktif ürünlerinizi kullanabilirsiniz.

Retinoidler

Retinoidler her konuda olduğu gibi sebasöz filamentlerden ve siyah noktalardan kurtulma konusunda da çok etkililerdir.

Retinod serumları hücre yenilenme hızını arttırdıkları için bir nevi eksfoliasyon etkisi gösterirler.

Hücreler daha hızlı yenilenmeye başladığı zaman gözeneklerin etrafındaki yapışkan yapıları ciltten atabildiğiniz için, gözeneklerin yağ ve kir ile dolması engellenecektir.

Niasinamid

En az % 2 oranına kullanılan niasinamid serumu ciltteki yağ oranını dengeler.

Bu nedenle niasinamid; siyah noktalardan ve sebasöz filamentlerden hem kurtulmanızı sağlayacak hem de oluşmasına engel olacaktır.

Kil Maskesi

Kil maskesi içinde kaolin ve bentonit bulundurur. Kil maskeleri cildin üst yüzeyindeki yağı ve gözeneklerdeki yağın birazını emer.

Kil maskesi cildi çok kurutabilir bu yüzden sadece yağlanan bölgelerinize uygulayın.

Ciltteki yağı dengelemek için haftada 1-2 gün kil maskesi kullanabilirsiniz. Sonrasında cildi mutlaka nemlendirin.

Yağsız Nemlendirici Kullanın

Siyah noktalardan ve sebasöz filament görünüşünden kurtulmak için nemlendiriciniz mutlaka yağsız bir nemlendirici olmalıdır.

Zaten ciltte yeterince yağ olduğu için ekstradan ihtiyacımız yok. Jel veya jel krem nemlendiriciler bu iş için harikadır.

Yağsız Güneş Kremi Kullanın

Güneş kremi her gün sürdüğümüz bir üründür. Bu yüzden içerisinde yağ olan güneş kremi kullanıyorsanız, bu durum size tıkanmış gözenekler olarak geri dönebilir.

Nemlendiriciyi Atlayabilirsiniz

Eğer bütün gün maske takıyorsanız veya çok nemli, sıcak bir iklimde yaşıyorsanız sabah nemlendirici kullanmayı atlayabilirsiniz.

Çünkü maske takmak ciltteki nem oranını arttıracaktır. Bunun dışında, sıcak bölgelerde yaşadığımız zaman cildimiz fazla nemlenir.

Bu durumlarda nemlendirici uygulayarak cildimize daha fazla nem vermek, daha çok yağlanmasına katkıda bulunmak demektir. Çünkü üzerine bir de güneş kremi gelecektir. Daha fazla nem daha fazla yağlanmaya, buda gözeneklerin tıkanmasına neden olur.

Çok fazla yağlanan bir cilde sahipseniz, yaz aylarında bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim.

Son Olarak;

Cildiniz için yapabileceğiniz en yararlı adım ona zaman tanımak olmalıdır. Bir anda yüksek dozda bir sürü üst üste ürün uygulamak yerine, uzun sürelere yayarak ve devamlı bir biçimde cildimizi tedavi etmeliyiz.

Ürünleri cildimize yavaş yavaş alıştırmalıyız. Böylece cildimizi bu süreçte yıpratmayız ve istediğimiz sonucu kalıcı olarak elde edebiliriz.